Vrtić Prehrana djeteta 821 prikaza 25. lipnja 2013.

Šest ljetnih supernamirnica za djecu

breskve
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka vrsta voća i povrća ima određeni sastav fitonutrijenata, vitamina i minerala, a ljetne namirnice kada dozrele na suncu imaju najsnažniju nutritivnu moć

breskve | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom da se temelji dobrog zdravlja i prehrambene navike izgrađuju tijekom prvih godina života, važno je što ranije poticati zdravu prehranu i razvijati pravilne navike.

Ljeto nam pruža bogatstvo namirnica, a dozrijevanja sočnog voća i raznolikog povrća olakšava nam kreiranje jelovnika, pod uvjetom da je tanjur pun boja. Teško je izdvojiti one najbolje među njima, jer svaka vrsta voća i povrća ima određeni sastav fitonutrijenata, vitamina i minerala, no ipak u ovih super šest možemo uživati samo preko ljeta, jer jedino tada, dozrele na suncu, imaju najsnažniju nutritivnu moć.

Za djetetovo su zdravlje sve hranjive tvari važne zato što djeluju ovisno jedna o drugoj. Iz istog razloga se jedino raznolika i uravnotežena prehrana može nazivati zdravom. Stalno imajmo na umu: "Osigurajte djetetu barem 5 porcija voća i povrća na dan", a to vrijedi i za nas odrasle.

Pravilna prehrana nije dječja igra

voće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lubenice - slatko, ljetno osvježenje

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da to divovsko voće pripada skupini povrća iz porodice krastavaca. Prekrasna, crvena boja lubenice potječe od likopena, koji spada u karotenoide, a važan je zbog izrazitog antioksidativnog djelovanja, a time i dobrobiti za zdravlje djece. Vrlo je to važno jer poništava djelovanje štetnih ultraljubičastih zraka.

U lubenicama se krije pravi izvor folne kiseline, neophodne za stvaranje krvnih zrnaca. Sadrži i ogromnu koncentraciju vitamina C, koji je odgovoran za imunitet. Zbog velike količine vode (92 posto) lubenica potiče bolji rad bubrega, a smatra se svojevrsnim čistačem organizma te ima veliku dobrobit kod urinarnih infekcija.

Iako su znanstvenici nedavno objavili da je lubenica hranjivija ako je čuvana na sobnoj temperaturi, ipak je najukusnija kada je lagano ohlađena. Idealna je kao međuobrok za djecu nakon kupanja, a može se ponuditi i s tvrdim sirom.

voće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smokve - ukusna alternativa poslasticama

S aromatičnim i medeno slatkim okusom, ubrajaju se među najzdravije zalogaje između dva obroka. Još su egipatski ljekarnici 1500 godina pr.n.e. preporučivali smokve kao preventivu za razne bolesti.

Među vrijedne djelotvorne tvari pripadaju enzimi koji pospješuju probavu, tvari koje djeluju antibakterijski i uravnotežena kombinacija jedanaest vitamina, četrnaestih mineralnih tvari i četrnaest aminokiselina svrstavaju je u moćnu namirnicu. Svježe smokve naročito su ukusne s jogurtom ili svježim sirom.

voće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Breskve - 'Miss voća'

Ona ne samo da privlači svojom ljepotom, nego je i na opip meka i baršunasta i jednostavno mami dijete da je uhvati poput loptice i zagrize. Nevjerojatno je koliko vitamina i biološki aktivnih tvari skrivaju u sebi. Zahvaljujući visokoj koncentraciji niacina u kombinaciji s magnezijem, selenom i cinkom može u vrlo kratko vrijeme smiriti nemir i razdražljivost.

Breskve nisu uvijek jednake kakvoće – svoju tipičnu aromatičnu slatkoću i bogatstvo okusa razvijaju tek u zadnjim danima dozrijevanja i to isključivo na stablu pod toplim zrakama sunca. Branje i kupovina tvrdih i još nedozrelih plodova ima manjak svega navedenoga.

Isprobajte pečene polovice breskvi i servirajte ih s pilećim ražnjićima – neobičan, ali odličan spoj slatkog i slanog okusa. Breskve su izvrsne i u voćnim salatama, gdje u jednom obroku možete zadovoljiti pravilo "5 na dan".

povrće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rajčice - svježe i kuhane

Rajčica je puna beta-karotena, vitamina C i E. Obiluje kalijem, što je čini savršenom ljetnom namirnicom. Ono što ju čini izuzetno moćnom je sadržaj likopena, koji rajčici pruža njenu crvenu boju, a djeluje kao moćno antioksidativno sredstvo.

Slobodno je pretvorite u kašu i poslužite kao juhu, umak za tjesteninu, jer je tada likopen još jačeg djelovanja nego u svježem stanju. Obavezno dodajte i par kapi maslinovog ulja kojim ćete osigurati pravilno iskorištavanje likopena. Nema djeteta koje će odoljeti ukusnoj šalši pomiješanoj s tjesteninom koju najviše voli.

povrće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tikvice - ukusne na sto načina

Ovo povrće iz porodice bundeva omiljena je hrana već u prvim dječjim kašicama. Potrebno ih je sasvim kratko kuhati u malo vode, a starijoj djeci ih možemo ponuditi i svježe, naribane na salatu. Bogatstvo karotena i magnezija čine ju idealnom namirnicom za izmjenu tvari na staničnoj razini.

Kako bi vaše dijete moglo na optimalan način iskoristiti provitamin A, koji spada među "najbrže" biološke tvari, nužno je u tikvice dodati žličicu hladno prešanog maslinovog ulja.

Isprobajte ovaj jednostavan ljetni recept: Tikvice na buzaru

Oprane, neoguljene tikvice izrežite na kolutove. Na žličici maslinovog ulja pirjajte dok ne omekšaju uz blago dolijevanje vode. Pred kraj dodajte malo soli, iscijeđeni češnjak, malo peršina ili kopra.

povrće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Paprike - žute, zelene i crvene

Uključivši papriku u djetetov obrok, dodajemo pregršt boja, a time i mnoštvo fitonutrijenata, vitamina i minerala. Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. No, bez obzira na boju, sve još sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C.

Mnogi će se roditelji iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više ovog vitamina nego naranča. Jednostavno rečeno, dodavši papriku obrocima vašeg djeteta uveli ste zdravstvenu dobrobit vitamina C, koje uključuje osnaživanje imuniteta i zdravo zubno meso.

Ako dijete ne žele jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom: narežite je na male kockice, kratko popržite na ulju dok ne omekša, dodajte jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zbog fine arome paprike, nije potrebno dodavati začine, osim blago posoliti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.