Vrtić Prehrana djeteta 23. rujna 2020.

Zašto djeci ne biste trebali davati slatkiše kao nagradu?

djeca slatkiši
Foto: Thinkstock ; Djeca koju roditelji nagrađuju slasticama imaju velike šanse da odrastu u pretile osobe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koju roditelji nagrađuju slasticama imaju velike šanse da odrastu u pretile osobe, pokazali su rezultati jednog istraživanja

Četvrtina stanovništva koja je u djetinjstvu uživala u slatkišima pati od viška kilograma, dok je takvih među onima koji nisu dobivali poslastice četiri puta manje. Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo više od 2.000 odraslih koji su dobivali slatkiše u djetinjstvu kao nagradu za lijepo ponašanje, pokazali su da takve osobe imaju veće šanse za razvijanje poremećaja u prehrani, osobito pojave pretilosti.

Ispitanici koji se sjećaju da su kao mali redovno dobivali čokolade i bombone kao nagradu imaju četiri puta veće šanse da se suoče s prekomjernom težinom od onih čiji roditelji nisu koristili grickalice kao poticaj. Takve osobe su, također, dvostruko sklonije osjećati tugu zbog svoje težine, a isto toliko je veća vjerojatnost da će se pokušati izgladnjivati ili će pribjegavati namjernom povraćanju kako bi promijenili izgled.

Kako možete prepoznati da vam je dijete pretilo?

Oko 25 posto odraslih koji su uživali u slatkišima u najranijoj životnoj dobi izjavili su da pate od pretilosti od malena, dok je to isto tvrdilo samo šest posto ispitanika koji nisu dobivali poslastice. Rezultati te studije objavljeni su u vrijeme kada se Velika Britanija suočava sa sve većim brojem pretilih osoba. Službeno, čak 44 posto muškaraca i 33 posto žena ima prekomjernu težinu, dok se 24 posto muškaraca i 22 posto žena suočava s ozbiljnom pretilošću. Doktor James Stubbs ukazuje na to da je previše roditelja koristilo slatkiše nagraditi djecu ili ih utješi.

djeca slatkiši Možda te zanima... Kada je vrijeme za prve slatkiše? Vrtić

"Povremeno čašćenje nekom poslasticom nije tako strašno. Međutim, problem se javlja kada roditelji naviknu dijete na svakodnevno konzumiranje slatkiša kao brze nagrade ili utjehe za nešto što se dogodilo. Na taj način im gomilaju probleme koji će se kasnije javiti ", objašnjava Stubbs. Tako se kod djeteta podsvjesno stvara navika koju će i kasnije prakticirati, a to je da koristi slatkiše, da bi se osjećalo bolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.