Vrtić Prehrana djeteta 02. srpnja 2018.

Što kad dijete neće jesti?

dohrana odbijanje hrane
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uzroci odbijanja hrane različiti su i mogu se javiti u bilo kojoj dobi. Potraju li više dana, dobro je posavjetovati se s djetetovim pedijatrom kako bi se isključio neki od organskih razloga, poput različitih infekcija, gastroenteroloških problema, ali i neka teža oboljenja

Prema nekim podacima, 25 posto roditelja tvrdi da se susrelo s problemom smanjenog apetita svojih malaca i to je stanje obično potrajalo nekoliko mjeseci. Zato mnogi traže savjete što učiniti kada dijete neće jesti. Uzroci odbijanja hrane različiti su i mogu se javiti u bilo kojoj dobi. Potraju li više dana, dobro je posavjetovati se s djetetovim pedijatrom kako bi se isključio neki od organskih razloga, poput različitih infekcija, gastroenteroloških problema, ali i neka teža oboljenja.

video Možda te zanima... Zašto dijete neće jesti? Beba

Pratite razvoj svog djeteta

"Ako ne postoji organski uzrok odbijanja hrane, dijete treba pratiti. Često je riječ samo o prolaznoj fazi, a rijetko se događa da dijete odbija baš svaku hranu. Uvijek se mogu naći primjerene zamjene. Važno je pratiti razvija li se dijete normalno. Problem je ako gubi na tjelesnoj težini, ako je često umorno, loše volje ili na bilo koji drugi način zaostaje u razvoju. Tada dijete mora proći temeljitu medicinsku obradu", kaže pedijatraica Bernardica Valent Morić.

povrće sretno dijete Možda te zanima... Imate malog izbirljivca? U pomoć stiže jednostavan koncept 'povezivanja hrane' Vrtić

Izbjegnite borbu oko hrane

Stručnjaci klinike Mayo prije svega preporučuju roditeljima da poštuju djetetov apetit, ili nedostatak apetita: Ako dijete nije gladno ne silite ga na obrok ili međuobrok. Također, ne podmićujte ga i ne potičite da počisti tanjur. Ovakvo ponašanje može samo pojačati želju za borbom oko hrane, a dijete tako povezuje vrijeme obroka s anksioznošću i frustracijom. Poslužite male porcije kako ne bi obeshrabrili dijete sa silnom količinom hrane i omogućite mu da samo zatraži još hrane. Također, dobro je držati se rutine i posluživati obroke u približno isto vrijeme, biti strpljiv s novim namirnicama, poslužiti hranu na zabavan način, uključiti dijete u izbor i pripremu hrane i umanjiti mogućnost odvlačenja pažnje od jela.

Možda te zanima... 10 savjeta za bolju prehranu malih izbirljivaca Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.