Trudnoća Trudnica 26. siječnja 2018.

Treba li jutarnje mučnine liječiti lijekovima na recept?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka žena koja je imala jutarnje mučnine u trudnoće može vam reći kako se radi o nimalo ugodnim stvarima. Sada, medicinski stručnjaci raspravljaju koliko je važno odgovarajuće liječiti taj problem

Prema britanskom udruženju Royal College of Obstetricians and Gynecologists, četiri od pet trudnica iskusi jutarnje mučnine kroz trudnoću i unatoč njihovom imenu, mučnine mogu trajati cijeli dan, svaki dan. Zbog toga, britansko udruženje objavilo je nove smjernice koje ukazuju na važnost odgovarajućeg liječenja jutarnjih mučnina

trudnica mučnina Možda te zanima... 10 savjeta za ublažavanje mučnina u trudnoći Trudnoća

"Žene koje imaju stalne mučnine, često osjećaju kao da ne postoji dovoljno razumijevanja za njihovo stanje", objašnjava ginekolog, dr. Manjeet Shehmar i dodaje kako žene u tom slučaju često ne mogu jesti zdravije, moraju uzeti bolovanje i imaju osjećaj tuge ili gubitka za ono na što gledaju kao normalnu trudnoću. "Zato je važno da ženama s ovakvim stanjem budu omogućene točne informacije i podrška", govori dr. Shehmar. 

Prema navedenim smjernicama, postoji manjak razumijevanja za jutarnje mučnine. Dok alternativne terapije poput đumbira i akupunkture mogu pružiti olakšanje, stručnjaci vjeruju da ozbiljniji slučajevi jutarnjih mučnina zahtijevaju antiemetike – lijekove za suzbijanje mučnina ili čak bolničko liječenje. 

lijekovi trudnica Možda te zanima... Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje Trudnoća

mučnina mučnine trudnica trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ginekolog Jonathan Schaffir, objasnio je da je liječenje jutarnjih mučnina lijekovima ovisi o ozbiljnosti problema. "Mučnine i povraćanje u trudnoći je uobičajeno i radi se o povremenoj neugodi ili o očajnom iskustvu koje uključuje gubitak kilograma, dehidraciju i nesposobnost tolerancije na bilo koju hranu. Dok se one manje ozbiljnije jutarnje mučnine mogu liječiti zdravom hranom, đumbirom i drugim alternativnim terapijama, ozbiljni simptomi obično zahtijevaju pomoć lijekova", govori dr. Schaffir.

Postoji nekoliko mogućih opcija. Dr. Schaffir objašnjava kako postoji mnogo lijekova protiv mučnina koje se smiju koristiti u trudnoći, a kombinacija vitamina B6 (piridoksin) i doksilamina (koji je obično sastojak lijekova za spavanje) dokazana je kao siguran lijek u trudnoći

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

"Drugi antihistaminici poput promatazina također su djelotvorni. Mnoge žene ne vole sedativni učinak koji ti lijekovi imaju jer ih čine previše pospanima za posao ili brigu o drugoj djeci", dodaje dr. Schaffir i govori kako je ondansetron jedan od lijekova koji pomažu u trudnoći, a koji nema sedativni učinak, ali upozorava: "Iako je njegova upotreba široka i ne postoje negativne nuspojave, korištenje ovog lijeka u ranoj trudnoći u posljednje vrijeme je postalo upitno zbog izvještaja da bi mogao biti povezan s malim povećanjem rizika od određenih urođenih mana, stoga se preporučuje izbjegavanje ondansetrona u prva dva mjeseca trudnoće. Ipak, ako žena ne može jesti niti piti, odnosno - sve ju tjera na mučnine, onda je rizik od komplikacija dehidracije i nedovoljne prehrane veći od rizika korištenja takvih lijekova."

mučnina mučnine trudnoća trudnica Možda te zanima... Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.