Roditelji Sretna mama 09. prosinca 2014.

'Mučnine sam prihvatila kao znak zdrave trudnoće'

Ivana Crnčić
Foto: Sandra D Bianco, GaiaYoga škola
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Voditeljica yoge Ivana Crnčić ispričala nam je koje je sve promjene doživjela otkad je zatrudnjela, a otkrila nam je i na koji joj je način yoga olakšala trudnoću te kako se vježbanjem priprema za rađanje

"U trudnoći mi vježbanje yoge pomaže višestruko. Kao prvo, yoga je nešto što je već dugo godina konstanta u mom životu i sa svim promjenama koje se u trudnoći događaju, lijepo je imati nešto što me i dalje prati. Yoga je zanimljiva jer u yogi i za yogu nema ograničenja – uz modifikacije i prilagodbu različitim stanjima, moguće je yogu vježbati u svim periodima života pa tako i u trudnoći. Vježbanje yoge pomaže mom tijelu da ostane u formi, što smatram vrlo bitnim i za porod i za treće tromjesečje, u kojem nam je kretanje još malo otežanije, ali i za sve ono što nas čeka nakon što beba dođe na svijet", objašnjava nam Ivana Crnčić, certificirana voditeljica yoge, prenatal yoge i dječje yoge. Ivana je trenutno u 23. tjednu trudnoće, a otkrila nam je na koji način joj je yoga olakšala trudnoću i s kakvim se sve promjenama susrela kada je zatrudnjela.

"Yoga nježno jača mišiće, a istovremeno ih čini izdržljivima i fleksibilnima, smanjuje bolove u leđima, naticanje. Vježbe disanja pomažu da ostanem mirna i koncentrirana na ono što je sada najbitnije – trudnoća. Pomaže mi i ostati u kontaktu s tijelom te bolje osluškivati njegove zahtjeve i simptome. Kao osobi po prirodi sklonoj kretanju i sportu, bilo mi je važno ostati u pokretu te i dalje osjećati istu i sada još dublju povezanost s vlastitim tijelom i njegovim nevjerojatnim mogućnostima", kaže Ivana.

Problemi sa spavanjem

Već na samom početku trudnoće Ivana se suočila s velikim promjenama, a prva tri mjeseca opisuje kao poprilično izazovna jer je bila dosta umorna i s puno manje energije nego inače. Osim toga, pojavile su se i mučnine koje u njezinom slučaju nisu bile jutarnje, već večernje.

"Počinjale su svako popodne oko 18 sati i trajale bi do jutra. Nisam povraćala, ali sam bila jako slaba i potpuno 'neupotrebljiva'. Od 18 sati pa nadalje morala sam biti doma i zapravo sam se osjećala mnogo drukčije od uobičajenog", opisuje nam prve mjesece trudnoće. Instruktorica yoge protiv mučnina se borila čajem i bombonima od đumbira te tehnikama disanja koje su joj, uz tehnike opuštanja, bile od velike pomoći, a davale su joj i osjećaj da ipak može utjecati na sve te promjene koje se tijekom prvog tromjesečja događaju.

Ivana Crnčić | Author: Sandra D Bianco, GaiaYoga škola Foto: Sandra D Bianco, GaiaYoga škola

"Pokušavala sam ostati dobre volje i prihvatiti mučnine kao znak zdrave trudnoće. Promijenile su mi se i navike spavanja. Još nikada u životu nisam imala problema zaspati ili s noćnim buđenjem, što je sada, u trudnoći, slučaj. Kada se probudim, umirujem se tehnikama disanja i to mi omogućuje da ponovno zaspem. U svakom slučaju, drugo je tromjesečje puno lakše, tijelo se prilagodilo, ponovo sam vrlo aktivna i znam kako se nositi s određenim stanjima", kaže Ivana koja priznaje kako ju je trudnoća općenito umirila.

"Imam osjećaj, a to mi i drugi oko mene govore, da me trudnoća smirila i da drukčije zračim. I istina je, sada sam sigurna u svoje prioritete. Puno više brinem o sebi, jer znam da brinem za dvoje, ne preskačem obroke, nosim obroke, voće i čajeve sa sobom, dopuštam si više odmora i trudim se što više vremena provesti u ugodnom društvu ili u prirodi. Ne želim se uzrujavati oko nebitnih stvari ili bespotrebno iscrpljivati", opisuje Ivana.

'Odgoj djece postaje sve teži zadatak'

Za sam porod već se počela pripremati i to čitajući i konzultirajući se s okolinom, odnosno svojom ginekologinjom i prijateljicama koje su nedavno proživjele to iskustvo. Tako, otkriva nam učiteljica yoge, dobiva mnogo informacija te objektivnih i subjektivnih stavova uz pomoć kojih stvara sliku o tom za nju potpuno novom iskustvu.

"Što se fizičke komponente tiče, redovito vježbam, radim Kegelove vježbe i pokušavam ostati u dobroj formi, a spremam se i na neki od trudničkih tečajeva. Porod za sada doživljavam kao sasvim normalan i prirodan dio čitavog procesa pa u skladu s time nemam ni posebnih strahova. Želim se upoznati sa svim mogućnostima i potrebnim odlukama, ali osjećam se potpuno sigurno i samouvjereno. Barem za sada", smije se Ivana.

Ivana Crnčić | Author: Sandra D Bianco, GaiaYoga škola Foto: Sandra D Bianco, GaiaYoga škola

Osim što joj yoga pomaže s trudničkim tegobama, Ivana vjeruje kako je čitava yoga priprema za rađanje, a osobito su dobri položaji kojima se otvaraju i jačaju kukovi te čine fleksibilnijim mišići zdjelice i donjeg dijela leđa.

Sa svojom bebom Ivana svakodnevno komunicira i priča, a osobito otkad se počela micati i lupkati ju.

"Sada je puno lakše osjetiti da je tu i već imamo neku svoju rutinu jer otprilike znam kada je u danu mirna, a kada će se javiti pa joj onda mogu i malo tepati", otkrila nam je Ivana kako se povezuje sa s bebom.

Intenzivno razmišlja i o tome kakva će biti mama i iskreno priznaje kako vjeruje da odgoj u današnjem svijetu postaje sve teži i teži zadatak.

"Želja mi je odgajati dijete s puno strpljenja, prihvatiti ga onakvo kakvo je, bez svojih očekivanja, i omogućiti mu da razvija svoje potencijale i interese. Želim mu usaditi ljubav prema prirodi i zdravom životu, empatiju i strast za životom", zaključuje simpatična Ivana.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.