Trudnoća Trudnica 03. lipnja 2016.

Mučnine u trudnoći ublažite pravilnom prehranom

žena mučnina
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnička mučnina je jedina mučnina koja se može olakšati s punim želucem. Dakle, izbjegavajte gladovanje. Prehrana tijekom trudnoće mora biti pravilno izbalansirana, s adekvatnim unosom energije i svih makro i mikronutrijenata

Barem 70 posto trudnica pati od mučnine, povraćanja, umora i stresa. Sve te tegobe mogu se ublažiti pravilnim prehranom. Trudnička mučnina je jedina mučnina koja se može olakšati s punim želucem. Dakle, izbjegavajte gladovanje. Trudnica, koje u prvom tromjesečju pate od mučnina, u drugom tromjesečju konačno počinju uživati u hrani. Ipak, još uvijek se preporučuje jesti više manjih obroka tijekom dana. 

"Prehrana tijekom drugog tromjesečja trudnoće mora biti pravilno izbalansirana, s adekvatnim unosom energije i svih makro i mikronutrijenata. Kalorije bi uglavnom trebale potjecati od cjelovitih žitarica, voća i povrća, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda. Treba izbjegavati obilne obroke i slastice i temeljiti prehranu na odabiru hrane s niskom vrijednošću glikemijskog indeksa (GI)", savjet je nutricionistice doc.dr.sc Darija Vranešić Bender.

Na što trebate obratiti pozornost

Dehidracija može izazvati mučninu, stoga vodite brigu da unosite adekvatnu dnevnu količinu tekućine. Probajte izbjegavati češnjak, luk, citruse te ljutu i začinjenu hranu te obavezno izbjegavajte prženu i masnu hranu. Mnogim ženama pomoglo je grickanje dvopeka ili suhih krekera. Probajte u prehranu uključiti đumbir. Ako ne možete, malo ga pomirišite kada nastupi mučnina.

Vitamin B6 vaš je saveznik protiv mučnina

Razmotrite uzimanje vitamina B6 u svrhu otklanjanja mučnina i povraćanja. Vitamin B6 je prijeko potreban za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Također ima važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera te je od ključne važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta. Doprinosi i regulaciji hormonske aktivnosti te stoga može biti od pomoći kod ublažavanja hormonski izazvanih tegoba u trudnoći kao što su pojava umora i iscrpljenosti.

Saznajte sve o važnosti zdrave prehrane prije i tijekom trudnoće te za vrijeme dojenja

Blago povišena koncentracija vitamina B6 u proizvodu Almagea PRENATAL OMEGA3+ posebno je prilagođena potrebama trudnica. Ima i važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera te je od ključne važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.