Trudnoća Trudnica 12. rujna 2017.

Trudnička hiperemeza - stanje zbog kojeg je Kate u bolnici

Kate Middleton
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mučnina i povraćanje koje dovodi do dehidracije, disbalansa elektrolita, ketoze te gubitka težine u ranoj trudnoći naziva se Hyperemesis gravidarum i zahtijeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata

Nedavno je Kensingtonska palača službeno potvrdila sretnu vijest da vojvotkinja Kate Middleton očekuje treće dijete, ali i da ponovno pati od trudničke hiperemeze, zbog koje je ponovno hospitalizirana, kao i u prve dvije trudnoće. 

Jutarnje mučnine jedan su od najčešćih prvih simptoma trudnoće, kod mnogih žena traju po cijele dane, a znaju trajati skoro do pola trudnoće.

"'Jutarnje mučnine' zapravo sasvim pogrešno opisuju to stanje jer one možda jesu jače ujutro, ali na žalost, u većini slučajeva traju cijeli dan. Mučnina u lakšem obliku zahvaća 50 do 90 posto trudnica te započinju već u 4. tjednu trudnoće, s vrhuncem oko 9. tjedna i najčešće traju prvih 12 do 14 tjedana trudnoće, a rijetko do 20. tjedna ili tijekom cijele trudnoće. Neugodne su, mogu biti popraćene i povraćanjem, ali uglavnom ne štete vama niti vašem plodu. Smatra se da nastaju zbog povišenih hormona trudnoće te hormona štitnjače te zbog psiholoških i još dosad neobjašnjivih razloga", rekla je Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije.

Ivana Crnčić Možda te zanima... 'Mučnine sam prihvatila kao znak zdrave trudnoće' Roditelji

No, jasno je da Kateine mučnine nisu nimalo bezazlene. Mučnina i povraćanje koje dovodi do dehidracije, disbalansa elektrolita, ketoze te gubitka težine u ranoj trudnoći naziva se Hyperemesis gravidarum i zahtijeva hospitalizaciju i ozbiljnije liječenje nadoknadom tekućina, elektrolita i nutrijenata. 

"Jutarnja mučnina u trudnoći ne može se uspoređivati s trudničkom hiperemezom. To je kao da netko uspoređuje udarac u lakat s višestrukim lomom ruke", opisuju trudnice koje pate od stanja zbog kojeg je u bolnici završila i vojvotkinja Kate.

Simptomi i liječenje

Kod žena koje pate od više od tri epizode povraćanja tijekom dana, izgube više od tri kilograma, odnosno više od pet posto tjelesne mase, kod kojih je došlo do ketonurije, disbalansa elektrolita i nutrijenata te ipovolemije - dehidracije, govori se o Hyperemesis gravidarum, objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić. U težem obliku kod 0,3 do 2 posto trudnoća zahtijeva bolničko liječenje.

Simptomi Hyperemesis gravidarum su: mučnina, povraćanje, izražen osjet mirisa, intolerancija hrane i/ili tekućine, ptijalizam (povećanje salivacije), letargija, smetenost, depresija, smetnje raspoloženja, smanjena koncentracija.

mučnina mučnine trudnoća trudnica Možda te zanima... Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi? Trudnoća

Ako se teži oblici Hyperemesis gravidarum ne liječe nadoknadom tekućine i elektrolita mogu imati neželjene posljedice na zdravstveno stanje majke te na razvoj ploda, ističe ginekologinja te objašnjava kako izgleda liječenje.

"U liječenju se pacijenticama daju antiemetici – lijekovi za suzbijanje mučnina kao što su Toracan, Reglan te Pyridoxin - Vitamin B6 3x25 mg dnevno. Pomažu ljekovite biljke poput đumbira, a i akupunktura/akupresura ima odlične rezultate u liječenju mučnina", kaže.

Što pomaže u suzbijanju mučnina?

Pitali smo ginekologinju i koje žene imaju veći rizik za hiperemezu u trudnoći, ovisi li to o dobi ili drugim bolestima te ponavlja li se u svakoj trudnoći kod određene žene.

"Veći rizik za hyperemesis gravidarum: trudnice mlađe od 30 godina, s pozitivnom obiteljskom anamnezom ili hyperemesis gravidarum u prijašnjoj trudnoći koje nose ženski plod ili višeplodne trudnoće  žene koje imaju migrene, hipertireozu, gastrointestinalne poremećaje, gestacijski dijabetes", objasnila nam je te ponudila savjete za suzbijanje mučnine. 

"Odmarajte se često jer umor pogoršava mučninu, ako od jutra osjećate mučninu, pojedite prije no što ustanete suhi kreker ili keks, pijte puno tekućine, ali u malim gutljajima tijekom cijelog dana, jedite često, količinski male obroke bogate ugljikohidratima kao što su: kruh, riža, tjestenina, a sadrže male količine masti, jedite malo količinski, ali češće, jedite hladne obroke jer topli odaju mirise koji dodatno mogu prouzročiti mučninu, izbjegavajte jela i mirise koji vam smetaju, izbjegavajte hladna pića ili jako zaslađena. Bilo bi dobro da netko kuha umjesto vas no ako to nije moguće kuhajte jela koja nisu puna mirisa i lako se pripremaju, kao što su krumpir, tjestenina i slično. Nosite ugodnu odjeću koja vas ne pritišće oko struka i okušajte si skrenuti pažnju dalje od mučnine jer pretjerano razmišljanje o tome može i samo pogoršati mučninu", savjetuje liječnica.

Možda te zanima... Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine? Trudnoća

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.