Trudnoća Trudnica 23. listopada 2017.

Koje lijekove koristiti zbog mučnine, žgaravice, zatvora i hemoroida?

tablete lijekovi pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudničke tegobe povezane s probavom u velikoj mjeri možete prevenirati prilagodbom prehrane, no u situacijama kada to nije moguće ili dovoljno, možete si pomoći nekim od lijekova sigurnih za trudnice

S lijekovima u trudnoći, kao i s biljnim pripravcima i dodacima prehrani, uvijek je potreban oprez. Idealno bi bilo sve tegobe i zdravstvene probleme prevenirati ili ublažiti zdravim navikama, no za slučaj da se ipak pojave mag. pharm. Melita Petrović savjetuje koji se lijekovi mogu koristiti kod najčešćih trudničkih tegoba:

Mučnina

Mučnina najčešće traje prvih 6-8 tjedana. Kod blažih oblika češće jedite manje obroke s više ugljikohidrata, a manje masti. Grickajte krekere ili dvopeke i pijte sok od đumbira, kaže mag. Petrović. Kratkotrajno se može koristiti lijek dimenhidrinat (Dramina, Aviomarin). Pomoći može i vitamin B6 (piridoksin), u dozi 2x25 mg, te homeopatski lijekovi. Teži slučajevi ipak zahtijevaju pomoć liječnika.  

mučnina trudnica trudnoća Možda te zanima... 5 savjeta za ublažavanje mučnina u trudnoći Trudnoća

Žgaravica

Najsigurniji lijekovi za žgaravicu u trudnoći su antacidi. Uzimaju se u obliku tableta za žvakanje sat iza obroka, više puta na dan. Prednost imaju preparati s kalcijevim i magnezijevim karbonatom (Rennie), a preparati s aluminijem (Gastal i Rupurut) mogu se koristiti samo kratkotrajno i oprezno zbog mogućeg nakupljanja aluminija u tkivima fetusa. Ranitidin - Peptoran, iako prolazi kroz placentu, smatra se sigurnim. Želučane tegobe mogu se ublažiti i spavanjem na uzvišenom uzglavlju, izbjegavanjem masne hrane, čokolade te kave i alkohola.

trudnica voda Možda te zanima... Provjereni trudnički 'lijek' za žgaravicu, zatvor i grčeve Trudnoća

Zatvor 

Patite li od zatvora, isprobajte dodatke prehrani (npr. ljuskice indijskog trputca ili sirup šljiva-smokva). Od lijekova - laksativa, koristan je i siguran, ali samo povremeno i kratkotrajno, bisakodil ili laktuloza. Neškodljivi su i čepići, kaže Petrović.

Hemoroidi 

Kod potrebe za terapijom preporučuju se gelovi ili masti s biljnim tvarima (ekstrakti kamilice, nevena, propolis...), eventualno uz dodatak lokalnih anestetika. Preparat koji se koristi kod hemoroida s krvarenjem i upalnim promjenama (Faktu) ne preporučuje se trudnicama, napominje mag. Petrović.

trudnički trbuh Možda te zanima... Kako liječiti hemoroide? Iskustva mama s foruma Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.