Roditelji Sretna mama 22. travnja 2014.

'Zaljubljena sam u trudnoću unatoč jakim mučninama'

Ivana Markas
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivana Šeparović Markas, mama dvoipolgodišnjeg Franka, ispričala nam je kako je uz sve poteškoće uživala u obje svoje trudnoće, a redovita čitateljica Klokanice kaže kako je na našem portalu pronašla mnogo korisnih savjeta stručnjaka i iskusnih roditelja

"U obje trudnoće sam se borila s mučninama iako su bile dosta različite. Krenule su dosta rano, već u šestom tjednu trudnoće, a u prvoj trudnoći trajale su duuugo, više od dva mjeseca. I u mom slučaju nisu bile jutarnje, već poslijepodnevne i večernje", priča nam svoja iskustva s početka trudnoće mama dvoipolgodišnjeg Franka Ivana Šeparović Markas koja će u rujnu drugi puta postati mama.

Iako se u obje trudnoće borila protiv neugodnih mučnina, Ivana kaže kako su joj sada, u drugoj trudnoći, ipak bile nešto blaže i trajale su kraće.

"Bila sam jako osjetljiva na mirise. Iako mi je stalno bilo zlo, jako sam malo povraćala. Hrana, koju sam jela, morala je biti bijela – sir, vrhnje, tjestenina. A to se pokazalo pogubno za ostatak trudnoće jer sam dobila dosta kilograma. U ovoj trudnoći je ipak nekako lakše. Mučnine su počele dosta rano, ali sada nisam imala nikakvih želja, niti smetnje što se tiče hrane. Jednostavno sam sve povraćala", kaže Ivana te dodaje kako nije imala nikakav "trik" za ublažavanje ove neugodne trudničke tegobe.

"Jednostavno sam pratila potrebe ili želje organizma", objašnjava Frankova mama koja je sada u 21. tjednu trudnoće.

Zaspala na porodu

A za druge trudničke tegobe Ivana kaže kako ih nije imala ili ih nije doživljavala kao tegobe. Zapravo, od kad je prvi put zatrudnjela, zaljubila se u trudnoću, a kasnije i u dojenje.

"Nisam bila majčinski tip dok nisam zatrudnjela. A od tada sam se zaljubila u trudnoću i dojenje! Uživam uz sve poteškoće u obje trudnoće i nekako se trudim ne dramatizirati, iako mi je, kada danas o tome razmišljam, prva trudnoća završila dosta komplicirano", objašnjava Ivana

Naime, Ivana je u 33. tjednu trudnoće hospitalizirana zbog previsokog tlaka i "podivljalih" jetrenih enzima čija se vrijednost višestruko povisila. Budući da joj tlak niti uz terapiju nije padao u neke prihvatljive granice, Ivani su liječnici odlučili inducirati porod kada je bila trudna nešto više od 34 tjedna.

"U tom trenutku uopće nisam bila otvorena. Možda je bilo dobro što su mi tako naglo samo rekli da idem na porod jer uopće nisam čula "strašne" priče o induciranom porodu, gelu i dripu. Gel sam prespavala, a suprug Dario je umirao od smijeha jer je to tipično za mene da spavam u svim mogućim i nemogućim situacijama", smije se Ivana. Dok je Ivana u rađaonici spavala, suprug Dario je nestrpljivo čekao da se probudi i da porod krene.

"Cijeli je porod protekao prilično mirno i opušteno, a ja sam mislio da će biti vriske i cike. Kada je rodila, Ivana je čak komentirala 'I to je to'", priča Dario, a Ivana dodaje kako ju je veća panika uhvatila kada je vidjela iglu za šivanje.

Prvi mjeseci poput godišnjeg odmora

Premda su za neke roditelje prvi mjeseci nakon rođenja bebe dosta stresni, Dario kaže kako su prva dva, tri mjeseca Frankova života bila poput godišnjeg odmora.

"Dok su sve bebe vrištale, Franko je šutio. Prve mjesece samo je spavao i jeo. Ivana i ja uspjeli smo u to vrijeme pogledati sve serije i filmove koje ranije nismo stigli. To razdoblje bilo je dosta mirno. Moram reći da se moja Ivana zaljubila u dojenje i jako se namučila da počne sisati jer je Franko bio dosta slab budući da se rodio prerano", pohvalio je Dario svoju suprugu koja je Franka dojila godinu i dva mjeseca.

Ivana Šeparović Markas Dario Markas | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Ivanu smo pitali i pripremaju li Franka na dolazak nove bebe, a simpatična trudnica odgovara kako njihov sin voli puno pričati i voli da mu se sve objasni.

"Franko zna da će dobiti seku, puno pričamo o tome što će sve moći zajedno raditi i kako će on biti veliki brat kao što je njegov bratić njegovoj sestrični. Ipak, nekako mi se čini da to sve skupa još ne doživljava previše. Znam da će mu to biti velika promjena, ali vjerujem da ćemo uspjeti prilagoditi dnevnu rutinu u kojoj će i on imati mamu za sebe i kad dođe seka", objašnjava Ivana.

'Volim rasprave na forumu Klokanice'

Klokanicu je Ivana počela čitati od samih početaka i kao mlada mama na našem je portalu pronašla mnogo korisnih savjeta naših stručnjaka i iskusnih mama.

"Općenito mi se sviđa koncept Klokanice. Volim tu kombinaciju stručnih komentara pedijatara, psihologa i drugih stručnjaka i iskustva roditelja. Super mi je i kako se lagano teme vežu na forum i iskustva roditelja te kako to potiče nas čitatelje da se uključimo u raspravu. Osobno se uključujem u raspravu kod tema koje se trenutno nas tiču, odnosno kod tema o fiziološkim potrebama Franka i mene kao trudnice, a sve više raspravljam i u temama o odgoju i izazovima roditeljstva", zaključuje Ivana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.