Trudnoća Beba u trbuhu 22. travnja 2022.

Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi?

mučnina mučnine trudnoća trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod trudnica koje pate od mučnine i povraćanja te tegobe obično nestanu ili postanu blaže do kraja prvog tromjesečja. Ima izniminih slučajeva i takvo stanje zove se trudnička hiperemeza. Utječe li na nerođeno dijete?

Jedan od čestih ranih simptoma trudnoće su jutarnje mučnine i mnoge trudnice se bore s ovom neugodnom pojavom. Kod nekih mučnina bude samo ujutro i bez povraćanja dok, u težim slučajevima, buduće majke kažu da ih čak i mirisi tijekom cijelog dana tjeraju u očaj. Zna se dogoditi da se žale da nisu u mogućnosti gutati hranu, pa čak niti popiti čašu vode. Takvo stanje zove se trudnička hiperemeza.

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

Zašto dolazi do jakih mučnina i povraćanja?

Ne zna se točan razlog zašto neke trudnice imaju sklonost povraćanju i jakim mučninama u trudnoći, a druge nemaju nikakvih problema. Hiperemeza gravidarum (povraćanje u trudnoći) je problem nepoznatog uzroka pa ne postoji specifična terapija.

"Prema stručnim mišljenjima, postoji veza između jakih mučnina i rastućeg hCG-a, hormona trudnoće, jer u većini slučajeva mučnina prolazi nakon 12. tjedna, kada počinje i nagli pad hCG-a, koji se do kraja trudnoće održava na vrlo niskim granicama u odnosu na prvo tromjesečje", objašnjava dr.sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije, nastavljajući: "Liječenje hiperemeze u pravilu je simptomatsko i sva je pažnja usmjerena na gestacijsku dob, a tiče se primarno korekcije disbalansa tjelesnih tekućina i soli, koja je poremećena upravo prečestim i preobilnim povraćanjem."

Možda te zanima... Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine? Trudnoća

Veza s neurološkim oštećenjima kod bebe?

Novo istraživanje, koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA, ukazuje na vezu između teških mučnina u trudnoći i trajnih nuspojava kod nerođenih beba. Žene koje su patile od jakih mučnina imale su tri puta veću mogućnost rađanja djece s poremećajem pažnje i kašnjenjem u razvoju govora u odnosu na žene koje su imale "normalne" mučnine i povraćanje.

"Neke žene u studiji opisivale su osjećaj boli kao da im je netko trgao jednjak", kaže znanstvenica Marlenza Fejzo s UCLA-a. Istraživači pretpostavljaju da to toga ne dolazi zbog lijeka koji se koristi za liječenje trudničke hiperemeze to jest lijekova protiv mučnina i povraćanja već zbog nedostataka hranjivih tvari tijekom ranog razvoja bebe u trbuhu. Smatraju da je to ozbiljna opasnost za nerođeno dijete koje se nedovoljno dijagnosticira i ne liječi ispravno.

trudnica mučnina Možda te zanima... 10 savjeta za ublažavanje mučnina u trudnoći Trudnoća

"U Hrvatskoj sve trudnice s hiperemezom držimo pod kontrolom i infuzijama svakih par dana dok kriza ne prođe. Nakon toga nemamo nikakvih problema, ako je i inače sve drugo u redu. Zasad nema konkretnih dokaza da hiperemeza utječe loše na bebu", komentirao je ginekolog Erden Radončić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.