Roditelji Sretna mama 14. svibnja 2013.

'Mučnine su bile teže od poroda'

Kata Novaković Radišić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama troipolgodišnjeg Lovre, učiteljica Kata Novaković Radišić ispričala nam je kako se osjećala kada je saznala da je trudna, kakva joj je bila trudnoća i koliko joj je značila prisutnost supruga na porodu

"Zauvijek ću pamtiti trenutak kada sam saznala da sam trudna. Znam koji je dan bio, što smo radili, kako smo izgledali, kako je zrak mirisao.. Iako sam rekla suprugu da nikome nećemo reći dok ne prođu prva tri mjeseca, već za pet minuta imala sam mobitel u ruci. Zvala sam mamu, sestru, kumu... Nisam mogla izdržati, a da ne podijelim sretnu vijest", priča nam mama malog Lovre, 30-godišnja Kata Novaković Radišić, koja je ostala trudna s 26 godina.

Iako joj je trudnoća bila savršeno uredna, Lovrina mama imala je jake mučnine zbog kojih je postala pomalo mrzovoljna. Kaže da su joj mučnine bile gore od samog poroda jer one traju i traju, dok je porod gotov za nekoliko sati.

Voli kad joj sin 'pomaže' u kuhinji

"Porod je bio težak zbog položaja bebe, ali nije bilo prestrašno. A kad vidiš svoju bebu, zaboraviš na svu muku. Suprug i ja smo jedva čekali da upoznamo našu bebicu. On je bio sa mnom na porodu i bio je moja velika podrška. Bez njega bi sve bilo puno teže", otkrila nam je Kata koja je svog Lovru dojila prvih nekoliko mjeseci.

Sada njezin razigrani troipolgodišnjak voli slagati puzzle, Lego kockice, a osobito voli sve igre koje uključuju autiće. Kada je lijepo vrijeme, Lovre i njegova mama Kata obavezno vrijeme provode u parkiću gdje Lovre vozi bicikl. Kao i svaka mama, Kata uživa u maženju sa svojim jedincem, a voli i kada joj njezin sin 'pomaže' u kuhanju.

Strah od vrtića bio je veći kod mame

Lovre je u vrtić krenuo kada je napunio godinu dana, a prilagodbu je, po svemu sudeći, teže podnijela mama.

"Jako sam se bojala prilagodbe jer moj sin baš nije volio jesti i jeo je isključivo usitnjenu hranu. No, kao i kod većine stvari u životu, pokazalo se da se neki problemi riješe sami od sebe i da se ne treba previše brinuti. Lovre je za dan, dva počeo jesti sve, a suprug i ja se nismo mogli načuditi" ispričala je Kata te dodala kako njezin sin ima divne 'tete' te da im polazak u vrtić vjerojatno zbog toga nije predstavljao neko tragično iskustvo. Lovrina mama otkrila nam je kako joj teško pada kada joj je sin bolestan, a osim visokih temperatura i drugih dječjih bolesti, nije joj lako kada sina mora kazniti ili mu nešto uskratiti. Ipak smatra da je i to dio roditeljske uloge.

"Mislim da sam postala odgovornija osoba i racionalnije trošim slobodno vrijeme od kada sam postala majka. Imam grižnju savjesti ako previše vremena trošim na gluposti, a ne posvećujem se djetetu. Postala sam definitivno svjesnija koje su stvari u životu bitne", zaključuje Kata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.