Trudnoća Trudnica 19. svibnja 2016.

Akupunktura pomaže kod mučnina i depresije u trudnoći

akupunktura trudnica trudnoća
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Akupunktura se temelji na učenju da je čovjek, kao uostalom i sve živo, ispunjen životnom energijom, koja kruži našim tijelom određenim putevima ili meridijanima. Nesmetani tok vitalne energije preduvjet je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma

Akupunktura je starokineska metoda liječenja koja se temelji na protoku energije kroz tijelo i stimulaciji određenih točaka na koži. Energetska neuravnoteženost odražava se kroz različite bolesti, a liječi se ubadanjem iglica na određene točke na tijelu ili na ušnoj školjci.

Znanja o akupunkturi proširila su se Europom posredstvom europskih misionara krajem 16. stoljeća. Svjetska zdravstvena organizacija akupunkturu je priznala kao metodu liječenja 1979. godine, a posljednjih tridesetak godina provode se intenzivna znanstvena istraživanja mehanizama akupunkture.

Akupunktura smanjila intezitet depresije

Primjena akupunkture u trudnoći može imati brojne pozitivne učinke, poput suzbijanja mučnine i depresije pa je tako istraživanje američkog Udruženja za medicinu majke i fetusa pokazalo kako su trudnice koje su primile tretmane akupunkture za depresiju osjetile značajno smanjenje intenziteta depresije nego žene iz kontrolne grupe.

akupunktura | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preko 150 trudnica patilo je od teškog depresivnog poremećaja, od kojih su 52 primile akupunkturu specifičnu za depresiju, 49 je primilo kontrolnu akupunkturu, a 49 je bilo masirano kroz razdoblje od osam tjedana. Žene koje su isprobale akupunkturu fokusiranu na depresiju su 63 posto bolje reagirale nego trudnice iz kontrolne grupe (44,3 posto). Svjetska zdravstvena organizacija kao najučinkovitiju metodu kod liječenja migrena na prvome mjestu navodi akupunkturu, a ona se također koristi kod mnogih drugih tegoba.

32. tjedan: Krećem na akupunkturu za bezbolan porod

U zasebnom istraživanju trudnice, koje su tri tjedna imale akupunkturne iglice zabodene u određene akupresurne točke uha, osjetile su manji intenzitet boli u donjem dijelu leđa i zdjelici nego trudnice koje su imale iglice zabodene u nasumce određene točke. Drugo je istraživanje dokazalo dobrobiti akupunkture kod poticanja porođaja, a također je ustanovljeno kako ova metoda ublažuje sindrom policističnih jajnika.

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.