Trudnoća Trudnica 13. veljače 2021.

Kako simptomi trudnoće izgledaju kroz prvih 8 tjedana

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako neke žene osjete prve simptome tjedan ili dva nakon začeća, a druge ne osjećaju nikakve promjene i do nekoliko mjeseci - postoji nekoliko uobičajenih ranih znakova u prvih osam tjedana trudnoće

Malo je istraživanja o temi ranih znakova trudnoće s obzirom kako su rani simptomi trudnoće drugačiji za svaku ženu. U jednom od novijih istraživanja, 136 žena koje su pokušavale zatrudnjeti, vodile su svakodnevne zabilješke svojih simptoma od trenutka kada su prestale upotrebljavati bilo kakva kontracepcijska sredstva do trenutka kada su bile u 8. tjednu trudnoće.

Rezultati su bili sljedeći:

  • 50 posto žena imalo je simptome trudnoće do petog tjedna trudnoće
  • 70 posto žena imalo je simptome trudnoće do šestog tjedna trudnoće
  • 90 posto žena imalo je simptome trudnoće do osmog tjedna trudnoće

Prvi znak trudnoće obično je izostanak menstruacije. Najuobičajeniji simptomi koji slijede nakon toga su mučnina, povraćanje, umor, učestalo mokrenje, osjetljivost grudi i oticanje. Svi ti simptomi mogu biti blagi ili jaki. 

žena Možda te zanima... Mogući, vjerojatni i sigurni znakovi trudnoće Trudnoća

Pročitaj vodič kroz prvih osam tjedana trudnoće i saznaj kada bi se zapravo mogla osjećati 'trudno'.

Što osjećaš u 2. tjednu trudnoće

Tvoja zadnja menstruacija započela je prije otprilike dva tjedna. S obzirom na način na koji liječnici i primalje broje tjedne trudnoće, u takozvanom drugom tjednu, zapravo ovuliraš i moguće je da će doći do začeća. Ono što sada doživljavaš vjerojatno je povezano s tvojim uobičajenim menstrualnim ciklusom.

Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati?

Simptomi trudnoće u 3. tjednu

Ako je tvoje jajašce uspješno oplođeno, ovaj tjedan ono prolazi kroz proces stanične diobe kako dolazi do jajovoda prema maternici. Tamo se oplođeno jajašce ugnježđuje u maternicu

Većina žena ne osjeća se drugačije u trećem tjednu, ali u vrijeme implantacije, pet do šest dana nakon spajanja jajne stanice i spermija, može se pojaviti implantacijsko krvarenje ili rani simptomi trudnoće poput umora, mučnine, osjetljivosti grudi, pojačanog osjetila mirisa i učestalog mokrenja. 

Simptomi trudnoće u 4. tjednu

Obično dobiješ svoju menstruaciju oko četiri tjedna nakon početka posljednje menstruacije, ali ako si trudna - najjasniji znak u ovom trenutku bi trebao biti izostanak menstruacije. Mnoge žene i dalje se osjećaju dobro u četvrtom tjednu, ali neke će primijetiti simptome poput osjetljivih grudi, umora i učestalog mokrenja. Gotovo jedna trećina žena u četvrtom tjednu trudnoće osjeti prve mučnine.

mučnina mučnine trudnoća trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Simptomi trudnoće u 5. tjednu

Dok tvoja beba raste vrtoglavom brzinom u maternici, ti ćeš postajati sve svjesnija nelagoda povezanih s trudnoćom, uključujući umor, laganu bol ili natečene grudi, mučninu i sve učestalije odlaske u kupaonicu. 

Trudna sam! Što dalje?

Simptomi trudnoće u 6. tjednu

Za većinu žena, jutarnje mučnine počinju između šestog i osmog tjedna trudnoće. Također bi mogla osjećati iscrpljenost, ali i česte promjene raspoloženja zbog hormonalnih promjena, kao i stres oko razmišljanja što te sve čeka dalje u trudnoći. Oko 25 posto žena iskusi implantacijsko krvarenje u ranoj trudnoći. Iako ono obično nije razlog za brigu, ako primijetiš krvarenje pa čak i samo kapljice krvi - razgovaraj s liječnikom kako bi bila sigurna da je sve u redu. 

Simptomi trudnoće u 7. tjednu

Jutarnje mučnine vjerojatno su već neko vrijeme u tijeku, a sada bi mogla primijetiti i kako ti hlače postaju malo tijesne. Tvoja maternica sada je dvostruko veća nego što je bila prije pet tjedana. Vjerojatno često ideš na wc zahvaljujući povećanom pritisku maternice na mjehur.

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

Simptomi trudnoće u 8. tjednu

Zbog hormonskih promjena nastavljaš osjećati umor i tromost, dok mučnine i povraćanje također troše tvoju energiju. Također bi mogla osjetiti neke probleme sa spavanjem ako ustaješ po nekoliko puta noću zbog mokrenja ili ako te osjetljivost grudi sprječava da spavaš na trbuhu.

Drugi znakovi trudnoće koje žene osjećaju do 8. tjedna uključuju:

youtube Možda te zanima... Čudo života: Kako raste beba u trbuhu, od začeća do rođenja Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.