Trudnoća Trudnica 05. prosinca 2022.

Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati?

Foto: Thinkstock Simptomi trudnoće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je imati na umu da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima osim trudnoćom, npr. nekim bolestima. Jedini način da potvrdiš trudnoću je da napraviš test na trudnoću

Neke žene toliko osjećaju govor svog tijela i promjene koje tijelo doživljava s trudnoćom da znaju točno kada su trudne bez posebnih testova. S druge strane, mnogo žena uopće ne sumnja u trudnoću sve do izostanka menstruacije, što je možda najbolji prvi pokazatelj trudnoće.

 

Imaju li sve žene prve simptome trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće variraju od žene do žene i čak od trudnoće do trudnoće, tako da se može dogoditi da jedna žena ima potpuno različite prve simptome u svojim trudnoćama. Također, budući da rani simptomi trudnoće često upućuju na dolazak menstrualnog ciklusa i ono što se događa poslije, možete imati neke od simptoma koje nećete prepoznati.

Važno je imati na umu da simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima osim trudnoćom. Jedini način da potvrdiš trudnoću je da napraviš test na trudnoću.

test za trudnoću Možda te zanima... Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer? Trudnoća

Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce se učvršćuje za zid maternice. Ovaj proces može uzrokovati prve simptome trudnoćepulsiranje, a ponekad i grčevi. Poznato kao krvarenje tijekom usađivanja, ovaj prvi simptom se pojavljuje od 6. do 12. dana nakon oplođenog jajašca.

Grčevi sliče na menstrualne i neke žene ovaj simptom pogrešno shvate kao predmenstrualni sindrom. Krvarenje i grčevi, ipak su mnogo slabiji. Druge stvari koje mogu uzrokovati ovaj simptom uključuju pravi početak menstruacije, mijenjanje menstruacije, korištenjem različitih pilula za kontracepciju, infekciju ili abraziju tijekom spolnog odnosa.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Kod krvarenja možeš primijetiti bjelkast iscjedak iz rodnice. To je povezano s činjenicom da odmah nakon začeća, zidovi vagine postaju mekši, zato se povećava broj stanica sluznice i dolazi do vaginalnog iscjetka. Iscjedak se može nastaviti tijekom trudnoće, ali je obično bezopasan i ne zahtijeva nikakve tretmane i liječenje. Međutim, ako primijetiš da je iscjedak neugodnog mirisa ili osjećate svrbež i peckanje, trebaš posjetiti liječnika. Ovo mogu biti znakovi gljivične ili bakterijske infekcije.

Promjene u grudima

grudi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Promjene u grudima su još jedan vrlo čest simptom trudnoće. Kada zatrudnite, vaš organizam ubrzano mijenja hormonalni razinu. Zbog promjene hormona, možeš osjećati jedan ili dva tjedna da su vam grudi otečene, osjetljive ili da vas svrbe. Ili ćete osjećati da su teže ili punije nego obično ili su osjetljive na dodir. Obično područje oko bradavica, zvano areola, može potamnjeti.

Ipak, trudnoća nije jedina koja može utjecati na promjene u grudima. Hormonalni disbalans koji je povezan s trudnoćom može biti odgovoran za ove promjene. One također mogu biti uzrokovane korištenjem kontracepcijskih pilula ili mogu biti predmenstrualni simptom.

Umor

Osjećaj neuobičajenog umora je rani simptom trudnoće koji se može pojaviti tjedan dana nakon začeća. Uporan umor je često povezan s visokom razinom hormona progesterona u organizmu, iako umor može ukazivati ​​na nižu razinu šećera u krvi, niži krvni tlak i povećana proizvodnja krvi.

Umor nepovezan s trudnoćom može biti uzrokovan stresom, fizičkim naprezanjem, depresijom, prehladama i gripom, ili nekom drugom bolešću. Ako umor povezan s trudnoćom, važno je da se dosta odmarate i jedete hranu bogatu proteinima i željezom.

Jutarnje mučnine

Povećana razina estrogena u organizmu može usporiti pražnjenje trbuha. Ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće, mučnina, ili kako je mnoge žene zovu, jutarnja mučnina. Ne osjeća svaka žena ove simptome. Osjećaj mučnine se može i obično se pojavljuje u bilo koje doba dana.

Uz osjećaj mučnine, neke žene imaju averziju prema određenoj hrani ili preveliku želju za nekim posebnim namirnicama kada su trudne. Ovi rani znaci trudnoće su također povezani s hormonskim promjenama. Efekt može biti toliko jak da čak i pomisao na vašu omiljenu hranu može vam izazvati mučninu.

 

Ima i drugih stanja koja utječu na ovaj simptom. Primjerice, gastrointestinalna osjetljivost ili neke druge bolesti mogu biti odgovorni za osjećaj mučnine. Promjene u prehrani, stres, depresija, ili čak predmenstrualni razdoblje, mogu se računati u želju ili averziju prema za određenim namirnicama.

Mučnina, žudnja ili averzija za određenim namirnicama mogu trajati tijekom cijele trudnoće. Na sreću, mnoge žene osjete da ovaj simptom prolazi ili se znatno smanjuje u 13. ili 14. tjednu i tako nestaje potpuno ili djelomično do kraja trudnoće. U međuvremenu, važno je da o načinu prehrane razgovarate sa svojim liječnikom ginekologom koji će vam objasniti kako da se hranite da biste vi i vaša bebe dobili sve potrebne tvari za rast i razvoj fetusa.

Izostanak menstruacije

Najočitiji rani simptom trudnoće i jedan koji mnoge žene natjera da urade test na trudnoću je izostanak menstruacije. Ali, nisu svi izostanci ili kašnjenja menstruacije uzrokovani trudnoćom, niti su sve trudnoće pošteđene menstrualnog krvarenja.

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Žene tijekom trudnoće mogu imati krvarenja. Ako ste trudni, posavjetujte se s liječnikom koja krvarenja su zabrinjavajuća, a koja ne. Primjerice, kada je krvarenje normalno i kada je znak za uzbunu?

Može vam izostati menstruacija zbog mnogih stanja izravno nevezanih za trudnoću. Prekomjerna težina ili gubitak kilograma su neka od uzročnika. Također, hormonalni problemi mogu utjecati na izostanak menstruacije, kao i stres, umor ili napetost. Nekim ženama izostane menstruacija kada prestanu koristiti kontracepcijske pilule. Ali ako vaš menstrualni ciklus kasni i sumnjate da ste trudni, nema razloga da ne napravite test i potvrdite vaš sumnje.

Drugi rani simptomi trudnoće

Poremećen balans hormona u tvom organizmu može uzrokovati mnoge simptome:

  • Mnoge žene imaju nagon za često mokrenje koje osjete od 6. do 8. tjedna nakon začeća. Iako ovo može biti uzrok urinarnim infekcijama, dijabetesu ili prekomjernim korištenjem dijuretika, ako ste trudni, najvjerojatnije je da povećanje hormona u vašem organizmu uzrokuje i česta mokrenja
  • Povećana razina hormona progesterona može uzrokovati konstipaciju (zatvor). Progesteron uzrokuje da hrana prolazi mnogo sporije kroz crijeva. Unošenje mnogo tekućine, vježbanjem i unosom namirnica bogatim vlaknima pomoći će vam da riješite ovaj problem
  • Česta promjena raspoloženja su karakteristična tijekom prvog tromjesečja. Također su povezana i sa promjenom razine hormona
  • Mnoge žene su primijetile česte glavobolje ili su osjetile kronične bolove u leđima
  • Vrtoglavica i nesvjestica mogu biti povezani s dilatacijom krvnih žila, niskim krvnim tlakom ili niskom razinom šećera u krvi
  • Ako si trudna, možeš imati sve ove simptome, ili samo jedan ili dva. Ali, ako bilo koji od ovih simptoma postaje problem, obavezno se obrati liječniku

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.