Od žgaravice pati dvije trećine trudnica i to najčešće u drugom i trećem tromjesečju. Buduće majke žale se na 'težinu u želucu' i 'vatru u prsima'. Srećom, postoje načini da se ove neugodne tegobe ublaže
Žgaravica ili osjećaj pečenja u prsima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želučane kiseline. Kod trudnica nastaje uslijed povećanja maternice i njenog pritiska na dijafragmu i želudac. Rast maternice ne možete spriječiti, ali zato možete poduzeti određene mjere i ublažiti tegobe.
1. Grickajte bademe
Čim osjetite da vas "pecka" u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba koristiti pečene, slane niti na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelj badema, pomoći će i sirovi lješnjaci.
2. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu
Jedite kuhane obroke ili one pripremljene na pari i sa što manje začina. Isto tako, nemojte jesti neposredno prije odlaska na počinak.
3. Umjesto kruha - dvopek
Suha korica kruha ili dvopek također su dobri u neutraliziranju želučane kiseline, a mogu pomoći i u otklanjanju osjećaja pečenja u grlu. Sličan učinak postići ćete i konzumiranjem neslanih kokica. Primijećeno je da nekim trudnicama pomažu svježe jabuke, banana i naribana sirova mrkva.
4. Pravilno dišite
Ako vam ne pomognu gore spomenute metode, pokušajte s dubokim udisajima na nos i laganim izdisajima na usta. Ako zbog žgaravice ne možete spavati, podignite uzglavlje i spavajte u polusjedećem položaju.
5. Jedite u sjedećem položaju
Nikada nemojte konzumirati hranu u poluležećem položaju! Nakon obroka šetajte, krećite se i budite aktivni bar sat vremena, pa tek onda lezite. Na taj način ćete natjerati želudac da brže probavi pojedenu hranu te se ona neće vraćati u jednjak.