Trudnoća Trudnica 02. srpnja 2013.

Simptomi trudnoće ili bolesna štitnjača?

pregled štitnjače
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Simptome poremećenog rada štitnjače u trudnoći je teško prepoznati jer su slični uobičajenim znakovima trudnoće; među njima su pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, povraćanje, osjećaj umora, depresije, otekline, bol u mišićima, zaboravnost

Svaka žena koja proživljava drugo, posebno stanje iščekivanja, svjesna je da, ako je do tada bila liječena od određene kronične bolesti, istu treba držati "pod kontrolom" adekvatnom terapijom pod još "budnijim" liječničkim nadzorom. Upravo zato, potrebno je posvetiti posebnu pažnju kada se govori o liječenju malene žlijezde s velikom ulogom, štitne žlijezde.

Problemi sa štitnom žlijezdom ne bi trebali utjecati na mogućnost začeća i tijek trudnoće pod uvjetom da se već uspješno provodi odgovarajuće liječenje. lako učestale, bolesti štitnjače ipak su među najrjeđe prepoznatim oboljenjima, stoga problem nastaje zbog činjenice da se neke žene po prvi put susreću s problemima vezanim uz štitnjaču upravo tijekom ili nakon trudnoće, a same je simptome poremećenog rada štitnjače u trudnoći teško prepoznati jer su slični uobičajenim znakovima trudnoće.

Kontrola hormona štitnjače u ranoj trudnoći

Za pravilan razvoj ploda od osobite je važnosti normalno funkcioniranje ove žlijezde kod buduće majke! Osim kontrole hormona štitnjače prije začeća, vrlo je važno da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće jer neliječena bolest štitnjače povećava mogućnost preuranjenog poroda, a time i razvojne i zdravstvene rizike za dijete. Aktivnost štitne žlijezde u drugom stanju je pojačana, stoga je i veća mogućnost pojave komplikacija, kako za majku, tako i za dijete, što pravovremenu dijagnozu i terapiju čini ključnom!

Prema smjernicama multidisciplinarne radne skupine koju sačinjavaju liječnici specijalisti za bolesti štitnjače, ginekolozi, porodničari i primalje u suradnji s Američkom udrugom za štitnjaču (ATA), gornja referentna vrijednost hormona TSH ili tireotropina za žene koje nisu trudne iznosi 4 mIU/L. Također, prema navedenim smjernicama, vrijednosti TSH u prvom tromjesečju trudnoće su 0.1-2.5 mIU/L, u drugom tromjesečju 0.2-3.0 mIU/L, a u trećem 0,3-3,0 mIU/L.

Pojačan rad štitnjače povećava rizik od pobačaja

Hipertireoza ili pojačan rad štitnjače u trudnoći se javlja rijetko, u manje od jedan posto trudnica (uglavnom uzrokovan Gravesovom bolešću), ali ima važno značenje i za majku i za dijete.

Često je teško razlikovati simptome hipertireoze od simptoma same trudnoće. Osjećaj vrućine, pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, anksioznost, povraćanje ili ubrzan rad srca, čak i gubitak težine mogu biti i znakovi normalne trudnoće. Dva najčešća simptoma hipertireoze su jako ubrzan rad srca (iznad 100 otkucaja u minuti) i gubitak težine. Ukoliko u trudnoći dolazi do navedenih simptoma trudnica se svakako treba testirati na hipertireozu da se spriječe komplikacije u trudnoći.

Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće?

Bez obzira što mnoge žene s hipertireozom imaju promjene u menstrualnom ciklusu kao što su neredoviti ciklusi ili nedostatak ovulacije, te promjene mogu uzrokovati probleme sa začećem i kod žena sa slabo izraženom hipertireozom.

Doduše, kad žena koja boluje od hipertireoze ostane trudna, povećan je rizik pobačaja, fetalne retardacije, preranog poroda, kongenitalnih malformacija kao i preeklampsije. Fetalna smrt se može dogoditi i kao posljedica kromosomske abnormalnosti (Downov sindrom). Još jednom, važno je naglasiti, kako su navedeni rizici znatno smanjeni kod žena kod kojih je hipertiroidizam prepoznat i adekvatno liječen.

Najozbiljnija komplikacija neliječene hipertireoze u trudnoći je bolest srca, posebno zatajenje srca kao posljedica bržeg rada od normalne razine, jednako kao i prekomjeran rad srca zbog povećane količine hormona štitnjače.

Liječenje bez štetnog utjecaja na dijete

Mnogi konvencionalni načini liječenja hipertireoze mogu štetno djelovati na razvoj ploda ili mogu negativno djelovati na dojenče izlučivanjem preko majčinog mlijeka. Stoga je u trudnoći i laktaciji strogo isključena terapija radioaktivnim jodom jer može naškoditi djetetu.

Antitiroidni lijekovi u što nižim dozama su dobar izbor jer dobro kontroliraju bolest te održavaju hormone u granicama normale. Propiltiouracil je najčešće upotrebljavan lijek za liječenje hipertireoze u trudnoći. Međutim, fetalna štitnjača je osjetljiva na antitiroidne lijekove i zbog njih se može dogoditi da ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače za normalan razvoj organizma. Rizik nastanka takvih nuspojava se može svesti na minimum ako se trudnici daje najmanja moguća doza potrebna da bi se simptomi hipertireoze sveli na prihvatljivu razinu.

Hormoni se trebaju kontrolirati svakih 4-6 tjedana tijekom trudnoće. Operativno liječenje hipertireoze u trudnoći je rezervirano samo za trudnice kod kojih nije moguće provesti medikamentozno liječenje zbog alergije na lijekove ili zbog potrebne velike doze lijekova da bi se suzbili simptomi bolesti. U većine žena kroz trudnoću tiroidna stimulacijska antitijela nestanu ili se jako smanji njihova razina, no ipak, kod malog broja žena ona se povisuju. Kako se tijekom poroda miješa djetetova krv tako ta antitijela prelaze u djetetovu cirkulaciju te dijete oboli od hipertireoze. Takvo stanje međutim nije zabrinjavajuće jer se uspješno i brzo liječi.

Simptom hipotireoze: dobivanje na težini

Hipotireoza, odnosno smanjenje funkcije štitnjače i trudnoća također imaju mnogo zajedničkih simptoma kao što su dobivanje težine, osjećaj umora, depresije, otekline, bol u mišićima, zaboravnost, intolerantnost na hladnoću te je ponekad teško dijagnosticirati hipotireozu u trudnice.

Prije svega, važno je naglasiti kako žene sa hipotireozom često u startu teško ostaju u drugom stanju, stoga ako žena zatrudni važno je redovito i pravilno uzimanje hormona, jer su oni potrebni plodu posebno u prvim tjednima trudnoće kako bi se smanjio rizik spontanih pobačaja.

Mogu li zatrudnjeti uz bolesnu štitnjaču?

Standardni funkcijski testovi štitnjače koji se rade vađenjem krvi potvrdit će dijagnozu omogućujući uspješno liječenje. Hipotireoza u trudnoći se liječi zamjenskim hormonima štitnjače jednako kao i kod žene koja nije trudna. Liječenje je sigurno za razvoj djeteta zbog toga što hormoni ne prolaze kroz posteljicu u djetetovu cirkulaciju, dok se samo mali dio izlučuje majčinim mlijekom.

Normalna funkcija štitnjače nužna za adekvatnu proizvodnju mlijeka

Standardni lijek za hipotireozu je levotiroksin i prikladan je za trudnice i dojilje. Zbog toga nema nikakve opasnosti za novorođenčad koja se hrani majčinim mlijekom. Svakako je još potrebno napomenuti da je potrebna normalna funkcija majčine štitnjače kako bi se mogla ostvariti adekvatna proizvodnja mlijeka u dojkama. Preporučuje se doza viša od normalne, a kad se dijete rodi doza se može slobodno smanjiti na onu dozu koju je pacijentica uzimala prije trudnoće.

Hormone treba kontrolirati svakih 6-8 tjedana. U trudnoći je hipotireoza određena vrijednošću TSH iznad 2.5 mlU/L, uz smanjenu vrijednost slobodnog tiroksina (FT4). Subklinička hipotireoza je stanje definirano vrijednostima TSH između 2.5 i l0 mIU/L, ali uz normalnu razinu FT4. Važno je naglasiti kako bi u prvoj polovici trudnoće trebalo kontrolirati FT4 i TSH s tim da bi FT4 trebao biti u referentnim vrijednostima (primarno zbog zaštite ploda), dok bi TSH trebao biti od 1 do 2 mIU/L.

Vrlo je važno da se žena pridržava propisane terapije, jer se u suprotnom pojačava rizik od mentalne i psihičke hendikepiranosti djeteta. Da bi se izbjegli takvi problemi danas se izvode screening testovi, što znači da se svakom novorođenom djetetu rade testovi krvi i po potrebi daje terapija tiroksina.

Trudnoća pogoršava Hashimotovu bolest

Kod žena u kojih ne manjka jod, hipotireoza je najčešće uzrokovana autoimunom Hashimotovom bolešću te se smatra subkliničkom hipotireozom u trudnoći. Prema medicinskim smjernicama, subklinička hipotireoza povećava komplikacije u trudnoći. Veća je učestalost spontanih pobačaja (6.1%) u žena s Hashimotovom bolešću koje imaju TSH između 2.5 i 5 mIU/L, naspram 3.6% pobačaja u žena koje imaju Hashimotovu bolest i TSH ispod 2.5 mIU/L.

To uključuje žene s razinom TSH većom od navedenih preporuka za pojedino tromjesečje i uz sniženi FT4, te sve žene s vrijednošću TSH većom od 10, čak i ako je FT4 normalan. Preporučeno liječenje za trudnice je oralni levotiroksin. Smjernice bilježe da su neka istraživanja pokazala da više od polovine žena s Hashimotovom bolešću i pod terapijom, nakon porođaja trebaju veće doze lijeka nego što su imale prije trudnoće upravo zato što trudnoća pogoršava autoimunu disfunkciju štitnjače.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.