Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 09. srpnja 2019.

8. tjedan trudnoće: Budi nježna prema sebi i nauči si ugoditi

trudnoća 8 tjedan krevet doručak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vanilija ili čokolada, slani čips ili kiseli krastavci... Možda ti se počela javljati žudnja za određenim okusima, ali probaj uvijek birati što zdravije namirnice. I iako ćeš često čuti kako sada jedeš za dvoje, imaj na umu da je tvojoj bebi potrebno samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno.

Otkrij nove zdrave specijalitete u kojima ćeš uživati, a potraži i druge načine da si ugodiš. Kao buduća mama, važno je da se možeš pobrinuti za sebe, opustiti se ako si pod stresom i učiniti što god je potrebno da se dobro osjećaš.

trudnica, hrana Možda te zanima... Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći? Trudnoća

Beba - Naziru se bebine crte lica

U osmom tjednu trudnoće, odnosno šestom tjednu od začeća, tvoja je beba od tjemena do trtice dugačka oko 15 milimetara, otprilike kao zrno graha. Bebino tijelo počelo se ispravljati iz dosadašnjeg oblika slova C. Ruke i noge još su se izdužile, a pojavljuju se i prstići. Počele su se oblikovati ušne školjke, već se razaznaju i gornja usna i vršak nosa, a iznad očiju se stvaraju kapci.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock U mozgu se živčane stanice granaju i međusobno povezuju tvoreći tako prve živčane puteve. U primitivnom kosturu djeteta, koji je do sada bio načinjen od hrskavice, stvaraju se stanice kostiju, a počinju se oblikovati i zglobovi.

Tvoja beba je veličine maline. Njezine ruke i noge imaju isprepletene prste i plivaču kožicu. 

Bebina dužina:1.60 cm

Bebina težina: manje od 1.15 grama

Mama

Grudnjak bi mogao postati tijesan, jer su se tvoje grudi već počele pripremati za dojenje. Nastavit će rasti tijekom cijele trudnoće pa je moguće da će ti trebati grudnjak čak broj ili dva veći, osobito ako ti je ovo prvo dijete.

Trudnoća je idealno vrijeme i da više brineš o zdravoj prehrani i počneš uzimati dodatke prehrani jer tako brineš o svom, ali zdravlju djeteta. Neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. 

Prvi ginekološki pregled

Ako već nisi, sada možeš otići na prvi ginekološki pregled, ili ga barem dogovoriti za sljedećih mjesec dana. Ovoga puta liječnik će ti vjerojatno izmjeriti težinu, kako bi mogli pratiti daljnji porast kilograma u trudnoći, napraviti uobičajeni ginekološki pregled te uzeti obrisak za papa-test. Ako napraviš i ultrazvučni pregled, prvi put ćeš vidjeti svoje dijete pa i pokrete kucanja njegovog srca. Trebat ćeš obaviti i rutinsku kontrolu krvi i urina.

Možda te zanima... Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće Trudnoća

Na prvom pregledu u trudnoći trebala bi s liječnikom razgovarati i o svojim bolestima tijekom života, bolestima u svojoj i partnerovoj obitelji te eventualnim poteškoćama u dosadašnjim trudnoćama, zanošenju i ginekološkim problemima. Liječnik bi ti trebao objasniti sve o dodatnim testovima za Downov sindrom i druge kromosomske anomalije, kako bi mogla donijeti odluku želite li ih napraviti.

Budući da je važno da imaš povjerenja u osobu koja vam vodi trudnoću i da se uz nju ugodno osjećate, ako je potrebno, razmisli o promjeni ginekologa.

  • Kety123456789

    Ja imam 43 god 7 tj sam trudna ovo je 4 porod. prošli je bio rizičan sad me strah. Nalazi uredni. Malo boli trbuh i leđa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.