Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 14697 prikaza 03. travnja 2018.

8. tjedan trudnoće: Budite nježni prema sebi i naučite si ugoditi

trudnoća 8 tjedan krevet doručak
Foto: Thinkstock

Vanilija ili čokolada, slani čips ili kiseli krastavci... Možda vam se počela javljati žudnja za određenim okusima, ali probajte uvijek birati što zdravije namirnice. I iako ćete često čuti kako sada jedete za dvoje, imajte na umu da je vašoj bebi potrebno samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno.

Otkrijte nove zdrave specijalitete u kojima ćete uživati, a potražite i druge načine da si ugodite. Kao buduća mama, važno je da se možete pobrinuti za sebe, opustiti se ako ste pod stresom i učiniti što god je potrebno da se dobro osjećate.

trudnica, hrana Možda te zanima... Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći? Trudnoća

Beba - Naziru se bebine crte lica

U osmom tjednu trudnoće, odnosno šestom tjednu od začeća, vaša je beba od tjemena do trtice dugačka oko 15 milimetara, otprilike kao zrno graha. Bebino tijelo počelo se ispravljati iz dosadašnjeg oblika slova C. Ruke i noge još su se izdužile, a pojavljuju se i prstići. Počele su se oblikovati ušne školjke, već se razaznaju i gornja usna i vršak nosa, a iznad očiju se stvaraju kapci.

U mozgu se živčane stanice granaju i međusobno povezuju tvoreći tako prve živčane puteve. U primitivnom kosturu djeteta, koji je do sada bio načinjen od hrskavice, stvaraju se stanice kostiju, a počinju se oblikovati i zglobovi.

Mama

Vama bi grudnjak mogao postati tijesan, jer su se vaše grudi već počele pripremati za dojenje. Nastavit će rasti tijekom cijele trudnoće pa je moguće da će vam trebati grudnjak čak broj ili dva veći, osobito ako vam je ovo prvo dijete.

Trudnoća je idealno vrijeme i da više brinete o zdravoj prehrani i počnete uzimati dodatke prehrani jer tako brinete o svom, ali zdravlju djeteta. Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće te normalnoj sintezi aminokiselina i normalnom stvaranju krvi.

Prvi ginekološki pregled

Ako već niste, sada možete otići na prvi ginekološki pregled, ili ga barem dogovoriti za sljedećih mjesec dana. Ovoga puta liječnik će vam vjerojatno izmjeriti težinu, kako biste mogli pratiti daljnji porast kilograma u trudnoći, napraviti uobičajeni ginekološki pregled te uzeti obrisak za papa-test. Ako napravite i ultrazvučni pregled, prvi put ćete vidjeti svoje dijete pa i pokrete kucanja njegovog srca. Trebat ćete obaviti i rutinsku kontrolu krvi i urina.

Možda te zanima... Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće Trudnoća

Na prvom pregledu u trudnoći trebali biste s liječnikom razgovarati i o svojim bolestima tijekom života, bolestima u svojoj i partnerovoj obitelji te eventualnim poteškoćama u dosadašnjim trudnoćama, zanošenju i ginekološkim problemima. Liječnik bi vam trebao objasniti sve o dodatnim testovima za Downov sindrom i druge kromosomske anomalije, kako biste mogli donijeti odluku želite li ih napraviti.

Budući da je važno da imate povjerenja u osobu koja vam vodi trudnoću i da se uz nju ugodno osjećate, ako je potrebno, razmislite o promjeni ginekologa.

Saznajte što se događa s bebom i vašim tijelom u svih 40 tjedana trudnoće!

  • Kety123456789

    Ja imam 43 god 7 tj sam trudna ovo je 4 porod. prošli je bio rizičan sad me strah. Nalazi uredni. Malo boli trbuh i leđa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.