Trudnoća Trudnica 05. travnja 2016.

10 najčešćih znakova trudnoće

jutarnja mučnina
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge žene mogu osjetiti da su ostale u drugom stanju već dan-dva nakon začeća, dok druge posumnjaju na trudnoću tek kada im izostane menstruacija. Ukoliko prepoznate neke ili sve navedene simptome, ostaje nam samo da vam kažemo: “Čestitamo, postat ćete majka!”

Ovo su neki od najčešćih znakova trudnoće:

1. Želja za određenom hranom

Želja za određenim namirnicama ponekad može biti znak trudnoće, ali ne smatrajte je sigurnim znakom. Možda vašem organizmu samo nedostaju određene hranjive tvari, pa se zato “buni” i traži ih, kako bi mogao normalno funkcionirati. Međutim, ako je želja za određenom hranom praćena i drugim simptomima s ovog popisa, ne bi bilo loše da posjetite svog ginekologa.

Ćudljivi apetit: hrana kojoj trudnice ne mogu odoljeti

2. Tamnije areole

Ako primijetite da su vam krugovi oko bradavica na dojkama postali veći i tamniji, najvjerojatnije ste ostali u drugom stanju, mada to može biti i znak hormonskog poremećaja koji nema nikakve veze s trudnoćom.

3. Slabo krvarenje

Otprilike osam dana nakon ovulacije može se dogoditi da primijetite na gaćicama mrlje krvi ružičaste ili smeđe boje. Moguće je da se javi slabo krvarenje u vrijeme kada očekujete menstruaciju, ali to krvarenje nije menstrualno, već posljedica usađivanja oplođenog jajašca u endometrij (sluznicu) maternice.

Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće?

4. Češće mokrenje

Nakon što se embrij usadi u sluznicu maternice, žensko tijelo počinje lučiti HCG hormon trudnoće (ljudski horionski gonadotropin), koji utječe na pojavu učestalije potrebe za mokrenjem.

5. Umor i iscrpljenost

Osjećate konstantan umor i iscrpljenost iako ste dovoljno spavali? Pojačano lučenje hormona progesterona doprinosi tome da se osjećate kao da ste trčali maraton iako ste se preko dana bavili uobičajenim aktivnostima. Umor je vrlo čest znak rane trudnoće, ali sam po sebi (bez ostalih znakova trudnoće), ne mora značiti ništa više od činjenice da ste zaista samo umorni.

6. Osjetljive dojke

Ako ste u drugom stanju, najvjerojatnije ćete osjetiti da su vam grudi osjetljivije na dodir nego prije. Bol i napetost u prsima su vrlo česti pratioci trudnoće i posljedica su hormonskih promjena koje se događaju u u vašem organizmu. Čim se vaše tijelo bude “naviknulo” na navalu hormona, bol će prestati.

Simptom koji 100 posto pokazuje da ste trudni

7. Jutarnja mučnina

Kod većine žena, jutarnja mučnina javlja se već nekoliko tjedana nakon začeća. Međutim, kod nekih žena (sretnica), one se uopće ne javljaju. S druge strane, kod malog broja žena mučnine počinju već nekoliko dana nakon začeća i javljaju se tijekom cijelog dana kroz prva dva-tri mjeseca. Ipak, u najvećem broju slučajeva, jutarnje mučnine prestaju nakon mjesec dana.

8. Povišena temperatura

Ako ste pratili bazalnu temperaturu i primijetili da je ostala povišena 18 dana uzastopce, najvjerojatnije ste u drugom stanju.

9. Izostanak menstruacije

Ako imate redovan menstrualni ciklus i uvijek dobivate menstruaciju istog datuma, svaki izostanak menstruacije može značiti samo jedno – da trebate nabaviti test za utvrđivanje trudnoće.

Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer?

10. Pozitivan test na trudnoću

Ako ste čekali do prvog dana izostanka menstruacije, a u međuvremenu ste primijetili neke od nabrojanih znakova trudnoće, ostaje vam samo da potvrdite trudnoću kućnim testom. On će najvjerojatnije obojiti u plavo i pokazati vam da čekate prinovu. Dogovorite pregled kod svog ginekologa kako biste potvrdili rezultat testa i – čestitamo!

Provjerite kada su vam plodni dani!

Pratite trudnoću po tjednima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.