Trudnoća Planiranje trudnoće 16. kolovoza 2018.

Test za trudnoću je pozitivan, a nemam simptome

test za trudnoću
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako joj je test za trudnoću pozitivan, mama šestomjesečne bebe pita se je li moguće da je opet trudna jer ne osjeća niti jedan simptom trudnoće. Pročitajte odgovor ginekologinje Petre Podobnik Brlečić

Rodila sam prije šest mjeseci, prvu menstruaciju sam dobila dva mjeseca nakon poroda i trajala je petnaest dana, nakon toga je menstruacija kasnila trinaest dana i sljedeću sam dobila krajem sljedećeg mjeseca i od tada nisam dobila menstruaciju. Išla sam napraviti test za trudnoću koji je na veliko iznenađenje bio pozitivan, a ja ne osjećam niti jedan simptom. U prvoj trudnoći sam prije menstruacije osjetila bol u leđima, jak umor i nemoć, osjetljivost bradavica, često mokrenje, a sada ne osjećam ništa od toga. Je li moguće da menstruacija kasni iz nekog drugog razloga koji je uzrokovao da test pokaže pozitivno mada nisam trudna? Jer mi je čudno pošto sam spolne odnose imala samo dva puta od posljednje menstruacije i iznimno se pazilo. A kako sam već i rekla, ja se ne osjećam trudno.

test za trudnoću Možda te zanima... Rani simptomi trudnoće Trudnoća

Testovi za trudnoću otkrivaju koncentraciju hormona trudnoće (βhCG) iz urina te ne mogu biti pozitivni iz drugih razloga. Ti testovi su jako pouzdani i detektiraju i male koncentracije hormona iz urina, od 25-50 mIU/ml. Ipak, najpouzdanije je napraviti test iz krvi jer je on jedini apsolutno točan pokazatelj trudnoće. Serijskim mjerenjima hormona iz krvi svaki drugi dan, možemo pouzdano vidjeti razvija li se trudnoća uredno, čak i u fazi jako rane trudnoće kad je to ultrazvučno teško vidljivo.

test za trudnoću Možda te zanima... Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer? Trudnoća

test za trudnoću | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svaka trudnoća je posebna, čak i kod iste žene, tako da ne moraju u svakoj trudnoći biti prisutni identični znakovi i simptomi. Ali u određenog broja žena izostanak tipičnih simptoma može označavati i da je trudnoća samo biokemijska ili da se ne razvija uredno. Stoga vam savjetujem da što prije posjetite svog ginekologa koji će sa sigurnošću utvrditi postojanje trudnoće i njezin uredan razvoj.

Možda te zanima... Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.