Trudnoća Porođaj 02. veljače 2018.

Rodilišta u Hrvatskoj - Roda objavila podatke za sve bolnice

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga Roda prikupila je i objavila statistike odabranih podataka za sva hrvatska rodilišta koja su im ustupila. Ovi podaci su jako važni za sve trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću

Udruga Roda početkom 2016. godine poslala je upitnike u sva hrvatska rodilišta, no nisu im sve bolnice ustupile podatke. U upitniku su se našli opći podaci o tome ima li rodilište tečajeve za trudnice, koliko obično traje boravak u bolnici, što je potrebno ponijeti za dijete i slično.

rodilište Možda te zanima... Najbolje rodilište u Hrvatskoj po izboru mama Trudnoća

U statistici se nalaze podaci od broja poroda, stope smrtnosti, postotak epiziotomije kod vaginalnih poroda, postotak carskog reza te drugi slični podaci. Iako upitnik sadrži puno pitanja, mnoga rodilišta nisu dala sve informacije te su podaci za mnoge bolnice nepotpuni. S druge strane, za neke bolnice, poput Opće bolnice Karlovac, trudnice mogu dobiti sve podatke, od toga koliko traje boravak u bolnici do opreme za rađanje.

Mama pokazala kako izgleda porod u hrvatskoj bolnici

Kako navode na stranicama udruge Roda teško je uspoređivati sve podatke, klinički bolnički centri imaju neke postotke više, poput carskog reza jer je postotak žena s rizičnom trudnoćom veći.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

novorođenče mama Možda te zanima... Četiri hrvatska rodilišta postaju 'Prijatelji majki i djece' Trudnoća

Veći postotak carskog reza na nacionalnoj razini

KBC Rijeka ima jako visok postotak epiziotomije, čak 56 posto, a u Vukovaru taj broj iznosi 72 posto. U poznatoj Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrova) je 26 posto, a u Općoj bolnici Varaždin 23 posto. Kod većine rodilišta taj postotak je od 20 do 40 posto. Bolnice s manjim postotkom epiziotomije su Nova Gradiška (14 posto) i Dubrovnik (17 posto). Pročitajte sažetak pokazatelja carskog reza i epiziotomije (rez međice) za 2016. godinu (zadnja godina za koju su dostupni podaci).

mama i beba Možda te zanima... Je li urez međice na porodu stvarno potreban? Trudnoća

Udruga Roda objavila je i tekst  "Dostupni najnoviji pokazatelji za sva rodilišta" u kojem objašnjavaju kako je postotak carskog reza narastao na nacionalnoj razini. "Postotak carskih rezova je, u razdoblju od 2015. na 2016. (zadnje godine za koje postoje statistike) narastao za čak dva postotna boda na nacionalnoj razini; u nekim rodilištima je taj porast iznosio čak 5% na godišnjoj razini", piše u tekstu.

Podatke o svakom rodilištu možete pronaći na posebnoj stranici Rodilišta.Roda.hr

'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci