Beba Mama poslije poroda 24. svibnja 2017.

Potpuni vodič kroz ginekološki pregled nakon poroda

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šest tjedana nakon rođenja djeteta trebala bi posjetiti svog ginekologa i obaviti pregled

Nakon što si provela devet mjeseci u čestim posjetama liječniku te naposljetku i bolnici, vjerojatno ćeš se zaželjeti malo odmora. Ipak, šest tjedana nakon poroda trebalo bi obaviti pregled, kako bi liječnik provjerio stanje nakon poroda. Iako je porod sasvim normalan proces, mnogo žena dočeka nekoliko zdravstvenih šokova.

Možda te zanima... Prvi ginekološki pregled nakon poroda je važan i nemoj ga odgađati Beba

Osim toga, nakon šest tjedana nakon poroda, kada traje babinje, smatra se kao vrijeme kada se ponovno počinješ osjećati 'normalno'. Zbog toga je to idealno vrijeme da liječnik provjeri kako si. 

Većina liječnika i primalja imaju popis područja koja zahtijevaju posebnu pozornost nakon što rodite. Taj popis uključuje sljedeće:

1. Rez: Ako si imala epiziotomiju, odnosno urez kože i potkožnog tkiva međice i sluznice rodnice i površnih mišića urogenitalne dijafragme tijekom poroda, provjeravanje reza trebala bi biti prva stvar koju trebate obaviti kod liječnika. Većina problema s rezovima javlja se u roku od 10 dana od rođenja djeteta. Ako u bilo kojem trenutku nakon poroda primijetiš neuobičajeno crvenilo, bol ili tekućinu koja dolazi iz reza, obrati se svom liječniku.

trudnica, porod, rodilište, novorođenče Možda te zanima... Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza Trudnoća

Ako si imala carski rez, vjerojatno ćeš imati preliminarnu provjeru reza oko dva tjedna nakon poroda, a drugu provjeru za šest tjedana nakon poroda.

2. Maternica, jajnici i cerviks: Očekuj još jedan pregled zdjelice, ali ovime ti liječnik pomaže da se tvoji reproduktivni organi vrate u stanje 'prije trudnoće' (nevjerojatno, ali maternica bi se trebala smanjiti na veličinu šake). Također će se provjeriti maternica za znakove infekcije i liječnik će napraviti i Papa test kako bi provjerio abnormalne stanice vrata maternice.

Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

3. Grudi: Grudi prolaze kroz toliko promjena tijekom trudnoće i nakon poroda je važno da vaš liječnik prati što je normalno i što nije. Prvo, liječnik će temeljito provjeriti grudi kako bi provjerio blokirane kanale mlijeka, koji se osjećaju kao mali čvorovi. Prema riječima dr. Dolana, to se može razviti u mastitis, infekciju koja nastaje kada se bakterije 'zarobe' u mliječnom kanalu. Ako ga imate, područje oko infekcije postaje crveno i vruće, a mogu se razviti simptomi slični gripi kao što je povišena temperatura i bol u tijelu. To se može dogoditi bilo kada nakon poroda, tako da je važno prijaviti bilo kakvu bol u dojkama vašem liječniku ili babici. Antibiotik koji je siguran za majke koje doje može ukloniti infekciju. 

Dojenje Možda te zanima... Najčešći uzroci upale dojke i kako ih riješiti Beba

4. Opće zdravlje: Kao što ste vjerojatno pretpostavili, trudnoća utječe na svaku funkciju tijela koju možete zamisliti, zbog čega je važno napraviti cjelokupni zdravstveni pregled. Veći dio ovog pregleda nalikuje redovitoj tjelovježbi, vaš liječnik provjerava tjelesnu težinu i krvni tlak, a vjerojatno i puls ili kucanje srca.

Vaš liječnik će vas također pitati uzimate li prenatalne vitamine; Ako dojite, osobito je važno da brinete o kalciju, željezu i drugim vitalnim hranjivim tvarima.

Dalje na popisu su mjehur i crijeva. Trudnoća i porod mogu stvarno dovesti do promjena u tim područjima, pa će vas liječnik pitati jeste li imali kakvo 'curenje' urina, slabi ili osjetljiv mjehur ili možda zatvor. Također je važno da liječnik ručno provjeri štitnjaču, žlijezdu u vratu koja je vrlo aktivna u proizvodnji hormona tijekom trudnoće, kako bi bili sigurni da je normalne veličine. Ako je prevelika, možda neće ispravno raditi, a možda ćete trebati obaviti daljnje pretrage kako biste utvrdili trebate li lijekove. Žene koje su imale posebne zdravstvene tegobe tijekom trudnoće, posebno trebaju pripaziti na preglede nakon poroda. Na primjer, ako ste imali gestacijski dijabetes, vaš liječnik mora provjeriti šećer u krvi i predložiti nastavak liječenja ili režim prehrane ako se problem nastavi.

mokrenje žena Možda te zanima... Kako spriječiti bježanje mokraće nakon poroda? Beba

5. Psihičko zdravlje: Procjena emocionalne dobrobiti žene na pregledu nakon poroda jednako je važna kao i provjera njezinog fizičkog zdravlja, kažu stručnjaci. Ako se osjećate preplavljeni emocijama, možete stupiti u kontakt s pomagačima nakon poroda, poput doula.

Također možete proći provjeru za postporođajnu depresiju. "To je jedna od najvažnijih stvari koje treba tražiti na ovoj kontroli, i čest je problem", kaže dr. Dolan. Do 30 posto majki može doživjeti depresiju u roku od jedne godine od rođenja djeteta, prema nedavnom istraživanju Cheryl T. Beck, babice i profesorice sestrinstva na Sveučilištu Connecticut. Beck je osmislio 'depresivnu skalu' kako bi procijenio nove mame na nizu simptoma, uključujući anksioznost, promjene raspoloženja, osjećaje izolacije ili misli o samoubojstvu.

Možda te zanima... Svaka deseta majka u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije Beba

Ako bi svaki liječnik na pregledu nakon poroda proveo takve mjere, većina žena ne bi patila u tišini, kao što to još često, nažalost, rade. 

Povratak u normalu - vježbanje, seks i kontracepcija

Ako je sve u redu s vašim fizičkim i psihičkim zdravljem, vaš liječnik će vrlo vjerojatno dati zeleno svjetlo da nastavite s normalnim aktivnostima. Žene koje su imale vaginalni porod mogu ponovno vježbati, a žene koje su imale carski rez mogu voziti, dizati teške predmete i također vježbati.

Isto tako, ako je sve u redu, vaš će vam  liječnik vjerojatno reći da je seks siguran, iako će vam u to vrijeme to vjerojatno biti posljednja stvar na umu. Međutim, i o tome ćete početi brzo razmišljati, pa ćete s liječnikom morati razgovarati i o kontracepciji.

"Jedna od najvažnijih dijelova ove provjere je planiranje obitelji. Moguće je zatrudnjeti odmah nakon dolaska kući iz bolnice", kaže Margaret Comerford Freda, registrirana medicinska sestra i ovlašteni specijalist zdravstvenog odgoja na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku. Neke metode, kao što je dijafragma, moraju biti provjerene budući da vrat maternice može promijeniti veličinu nakon trudnoće.

muskarac i žena u krevetu Možda te zanima... Šest tjedana do prvog seksa nakon poroda! Beba

Možda ćete morati potpuno promijeniti metode kontracepcije, jer ono što je prije funkcioniralo, možda neće odgovarati vašem novom životu.

Naravno, prije nego što napustite liječnički ured, svakako iskoristite priliku da postavite bilo kakva pitanja o svom novom postporođajnom tijelu i novom životu kao majke. Dobivanje odgovora koja trebate činit će prijelaz u majčinstvo mnogo lakšim.

krevet Možda te zanima... Vodič kroz kontracepciju za mame poslije poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.