Trudnoća Porođaj 01. veljače 2018.

Istraživanje otkrilo dugotrajne rizike i prednosti carskog reza

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je provedeno s ciljem bolje edukacije žena koje se odlučuju na carski rez kada on nije medicinski potreban

Oko 32 posto beba svake godine u Sjedinjenim američkim državama rođeno je carskim rezom. I unatoč činjenici da gotovo trećina svih majki prolazi kroz carski rez, novo istraživanje otkrilo je da mnogo njih nije informirano o dugotrajnim rizicima i prednostima carskog reza. Zbog toga su istraživači proučili već postojeće istraživanje 30 milijuna carskih rezova kako bi neke od rizika i prednosti približili novim majkama. 

Mario Podobnik ginekolog Možda te zanima... Vodič kroz carski rez Trudnoća

Iako analiza nije istaknula specifične prednosti carskog reza za bebe, ne treba ni reći kako je preživljavanje jedna od očitih prednosti u situacijama kada je carski rez medicinski potreban. Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Medicine, provedeno je s ciljem bolje edukacije žena koje se odlučuju na carski rez kada on nije medicinski potreban

"Ova otkrića mogla bi pomoći povećati razgovor između liječnika i pacijentica kad je u pitanju način porođaja, odnosno da pacijentice budu bolje informirane oko potencijalnih dugotrajnih rizika i prednosti carskog reza za sebe, njihove bebe, ali i buduće trudnoće", piše u istraživanju. 

ožiljak, carski rez, tijelo Možda te zanima... Novi razlog da budete ponosni na ožiljak od carskog reza Beba

Prednosti za mamu

Rizici za mamu

Rizici za bebu

  • 59 posto veće šanse za prekomjernu težinu kasnije u djetinjstvu
  • 21 posto veće šanse za razvijanje astme do 12. godine
Možda te zanima... Mame priznaju što bi voljele da su znale o carskom rezu Trudnoća

Autori istraživanja su istaknuli kako se rezultati trebaju interpretirati s oprezom, budući da su sva prijašnja istraživanja koristila metodu promatranja. Drugim riječima, ako imate carski rez, ne morate brinuti kako će vaše dijete imati problema s prekomjernom težinom ili da ćete imati pobačaj. Istraživači naglašavaju kako su rezultati istraživanja samo informacije koje je dobro uzeti u obzir

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.