Trudnoća Porođaj 09. svibnja 2020.

Porod vakuumom nije štetan ni za majku ni za dijete

porod porođaj rađaona trudnica rodilište trudovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vakuum ekstrakcija koristi se za instrumentalno dovršenje vaginalnog poroda kod iscprljene rodilje ili predugog trajanja porođaja i kad je beba u opasnosti. U Hrvatskoj se koristi puno manje nego u Europi i SAD-u, piše ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman

Porod vakuumom, tzv. vakuum ekstrakcija, podrazumijeva instrumentalno dovršenje vaginalnog poroda uporabom vakuum ekstraktora. U našim se rodilištima ova metoda počela koristiti šezdesetih godina prošlog stoljeća, uporabom ekstraktora s metalnom ventuzom, da bi vremenom doživjela brojne modifikacije. Danas se najčešće koristi takozvani Kiwi vakuum koji ima ventuzu izrađenu od plastike, s time da je ona s fetalne strane obložena spužvicom tako da kod postavljanja na glavicu ploda bude što nježnija u kontaktu.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Nakon što se postavi ventuza na vodeću čest pumpanjem se postigne negativan tlak, a zatim se sinkrono s trudom i u smjeru crte vodilje porodnog kanala povlači imitirajući mehanizam normalnog poroda i ispravljajući eventualna odstupanja (na primjer malrotacija). Vakuum ekstraktor se postavlja pri ispražnjenom mokraćnom mjehuru, a pri trakciji se uvijek učini epiziotomija. U pauzama između trudova ne povlači se vakuumom, samo se održava kontakt ventuze na vodećoj česti.

U kojim slučajevima se koristi vakuum?

Uporaba vakuum ekstraktora u porodu vezana je najčešće za sekundarnu inerciju trudova (kod iscrpljene rodilje i/ili prolongiranog trajanja poroda) te za akutni fetalni distres. Od ostalih situacije ova metoda indicirana je kod fetalne malrotacije i malprezentacije. Već je prethodno navedeno da se ova metoda u našoj zemlji koristi već desetljećima. Unatoč tome, i dalje je vrlo nepopularna među rodiljama i često se nailazi na zaziranje od vakuum ekstrakcije i pitanja o štetnosti ove metode.

Možda te zanima... Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja Trudnoća

porod porođaj rađaona trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda smo dijelom i mi ginekolozi, opstetričari pridonijeli ovome zbog prvobitne nekritičnosti i nejasnih indikacija, te neopravdane i prečeste primjene ekstenzivne Kristellerove ekspresije, koja nikako ne može biti zamjenom za vakuum ekstrakciju koja se prerijetko primjenjuje. Uglavnom, dovršenje poroda vakuum ekstraktorom sigurno je i nije štetno niti za dijete niti za majku, uz uvjet da ga primjenjuje (koristi) iskusan opstetričar. Štoviše, radi se o metodi koja je dio dobre kliničke prakse kod nas i u svijetu.

Neškodljiva metoda koja će se češće koristiti

Analizom statističkih podataka o uporabi vakuum ekstrakcije u našim rodilištima u odnosu na Europu i svijet možemo samo potvrditi da u Hrvatskoj još uvijek zaziremo od uporabe vakuum ekstraktora. Naime, incidencija instrumentalno asistiranog vaginalnog poroda u posljednjih dvadesetak godina u našoj je zemlji bila izuzetno niska, do 1 %, dok je zadnjih nekoliko godina tek nešto veća  od 1-1.5 %. U isto vrijeme, zadnjih nekoliko godina, u Europi i SAD-u kreće do 15 %. Uz naglasak da brojni tercijarni centri u zapadnom svijetu imaju i veću incidenciju dovršenja poroda vakuum ekstrakcijom od 15 %.

Beba zadak pelene Možda te zanima... Što možete učiniti kada je dijete okrenuto na zadak? Trudnoća

Zaključno, ispravna primjena vakuum ekstrakcije i uz uvjet dobro postavljene indikacije, dio je dobre kliničke prakse. Radi se dozvoljenoj i potpuno neškodljivoj metodi od koje ne trebamo zazirati, već se služiti ovom metodom dovršenja poroda kad god je ona indicirana. Sukladno tome, mišljenja sam da će nove (mlađe) generacije opstetričara sve više primjenjivati ovu metodu te je za očekivati daljnji, postepeni porast učestalosti (incidencije) primjene ove metode.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sale_BL

    Poštovanje rođen sam na vakum i ne mogu se sloziti da nema posledica. Velikih problema sa zdravljem imam radi tog tako zvanog vakuuma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.