Beba Zdravlje i njega bebe 30. travnja 2015.

Što vam treba za izlazak iz rodilišta?

beba autosjedalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad dođe vrijeme za odlazak kući iz rodilišta, ponekad mislimo da nismo sve pripremili i da ne znamo što nam treba. Pročitajte kratki popis stvari potrebnih za vašu bebu

Buduće majke ponekad se muče s pitanjem što će im trebati za izlazak iz rodilišta s bebom. Popis je vrlo jednostavan, samo morate odlučiti o par sitnica koje, u konačnici,  neće utjecati na odlazak kući s malom kuglicom sreće.

Jedna mama s foruma Klokanice savjetovala je da robica koju ponesete za izlazak bude prilagođena vremenu. I nije pogriješila s tim savjetom. Primalja Eva Pokrovac, viša medicinska sestra i savjetnica na Telefončiću preporučuje: "Kakvu ćete robicu ponijeti, najviše ovisi o godišnjem dobu. Kad je toplije vrijeme kao sada, ponesite pamučni bodi kratkih i bodi dugih rukava i hlačice. Ako hlačice nemaju stopalice, obavezno ponesite čarape. Kapa vam treba samo u slučaju jakog vjetra, jer je novorođenče zaštićeno u sjedalici."

Autosjedalica: 'jaje' je jedini ispravan izbor

Nikad nemojte ugroziti dječju sigurnost vožnjom bez autosjedalice.  Autosjedalica koja se postavlja suprotno smjeru vožnje, s bebom u poluležećem položaju tzv. "jaje", smanjuje rizik pogiblje djeteta u sudaru za 70%, a rizik teške ozljede za više od 90%, naravno, kad se pravilno koristi.

 

beba autosjedalica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

"Košara u kočenju ili sudaru pruža nikakvu ili vrlo ograničenu zaštitu djetetu, ovisno o tome je li uopće dizajnirana kao sistem vezanja djeteta u automobilu ili ne. Čak i u slučaju kad se radi o autokrevetiću (sistemu vezanja djeteta u automobilu u kojem dijete leži u vodoravnom položaju, paralelno sa sjedalom vozila), ona se treba koristiti u vrlo rijetkim slučajevima, kad dijete zbog specifičnih zdravstvenih poteškoća  ne smije biti u povišenom položaju", naglašava Ana Duff iz Udruge Roda.

Što treba pripremiti od sitnica?

Ako nešto i zaboravite ponijeti u rodilište, pri izlasku vam muž, partner, dečko, tata ili mama, ili tko god dolazi po vas, može sve donijeti. U većini hrvatskih bolnica, nakon pregleda ginekologa i pedijatra, čekate otpusno pismo za puštanje iz bolnice na kojem su svi podaci o porođaju, djetetu i vama. Puštanje iz bolnice obično bude oko 14 sati. Kako tko dolazi, daje sestrama odjeću za bebu. Negdje sestre oblače bebu, negdje vi. Dobro je donijeti odmah autosjedalicu, kako bi u njoj iznijeli bebu.

Eva Pokorovac napomenula je da bi bilo dobro, uz robicu, donijeti i nekoliko najmanjih pelena, za slučaj da bude nezgoda pri oblačenju. Iz istog razloga, napomenite da i robica bude u dva primjerka. Tetra pelene mogu poslužiti kao lagani prekrivač za bebu. Nemojte biti u strahu da ćete nešto zaboraviti. Napravite popis, odvojite stvari u malu vrećicu i uživajte u prekrasnim preostalim danima trudnoće.

Specijal: Moje tijelo u trudnoći

Kako postaviti autosjedalicu korak po korak

Kakvu autosjedalicu treba vaš mališan?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.