Trudnoća Trudnica 12. studenoga 2013.

Masažom međice izbjegnite epiziotomiju

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S masažom međice trebali biste početi u 34. ili 35. tjednu trudnoće i izvoditi ju svaki dan do poroda po 10-ak minuta; rezultat je rastezanje i opuštanje međice, zbog čega se smanjuje vjerojatnost pucanja međice, kao i potreba za epiziotomijom pa je i oporavak nakon poroda brži i lakši

U većini rodilišta u Hrvatskoj epiziotomija, to jest urez međice još se uvijek izvodi rutinski, osobito kod prvorotkinja. Mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju da za majku ne postoji benefit od izvođenja epiziotomije, a same žene vrlo često potvrđuju neugodu, bol i težak oporavak.

Kako izbjeći epiziotomiju?

Većina rodilišta značajno je smanjila postotak epiziotomija u normalnom porodu, no taj je postotak još uvijek prilično visok. Postoji li alternativa i može li se "proći" bez epiziotomije i oštećenja mišićnog dna zdjelice i ne proživljavati tegobe tijekom oporavka nakon epiziotomije? 

Vrlo je važna vaša želja da vam se rutinski i bez potrebe ne učini epiziotomija. Također, uspravan položaj u trenutku rađanja povećava šanse da će urez biti nepotreban.

Jedan od načina poboljšanja elastičnosti međice je perinealna masaža, to jest masaža međice – perineuma, kojom se može prevenirati epiziotomija i oštećenje mekog izlaznog dijela porodnog kanala. Iako mnogi sumnjaju u njezinu djelotvornost, nitko je ne smatra štetnom. 

Manje oštećenja međice kod prvorotki

U studiji koja je objavljenja 1999. godine u američkom časopisu Ob/Gyn, obrađena je učinkovitost perinealne masaže za vrijeme trudnoće u prevenciji perinealnih trauma u porodu. Žene u ispitivanoj skupini su zamoljene da izvode dnevno 10-minutnu perinealnu masažu od 34. ili 35. tjedna trudnoće do poroda. Masaža se izvodila tako da su trudnice stavile svoja dva prsta u rodnicu 3 ili 4 centimetra duboko, nakon čega su najprije pritiskale prstima prema dolje (u trajanju od dvije minute), a zatim na jednu pa drugu stranu (dvije minute). Pri tome su koristile ulje za masažu.

Među trudnicama prvorotkinjama koje su masirale međicu, 24,3 posto je rodilo s očuvanom međicom, a one koje nisu masirale izbjegle su epiziotomiju i oštećenje međice u svega 15,1 posto, što je bilo statistički značajno. Istraživanje je, nadalje, pokazalo da perinealna masaža kod višerotki ne doprinosi boljim rezultatima.

Mnogi smatraju da najveća korist od perinealne masaže nije samo postupno rastezanje i opuštanje međice, već i to da se žene koje su provodile navedenu masažu navikavaju na osjećaj zatezanja mišića izlaznog dijela porodnog kanala što im kasnije olakšava porod.

Detaljne upute za masažu

S navršena 34 tjedna trudnoće, svakoga dana trudnica bi trebala zauzeti polusjedeći položaj, kao da rađa. Pri tom bi bilo dobro da je opuštena. U početku treba koristiti ogledalo kako bi mogla vidjeti svoju međicu i bolje upoznati taj dio svoga tijela.

Prije masaže, trudnica bi trebala primjereno potkratiti nokte na prstima ruku kako ne bi došlo do povrede mekih tkiva. Za masažu se koristi ulje kako bi  se dodatno omekšala međica (ulja koja sadrže hijaluronidazu, enzim koji potiče elastičnost vezivnog tkiva). Važno je da je ulje prirodnog podrijetla te da ženi odgovara teksturom i mirisom.

Masaža se izvodi tako da stavite palce u vaginu 3 do 4 centimetra duboko i međicu širite u stranu i dolje prema rektumu dok ne osjetite "peckanje". Zadržite položaj prstiju dok "peckanje" ne prestane i nastavite masirati gore-dolje. Za vrijeme masaže neka vam palci budu kao udice koje će vući tkivo prema gore, kao što će to činiti glavica djeteta pri porodu.

Na kraju masirajte tkivo između palca i kažiprsta u trajanju od jedne minute. Palac je iznutra u rodnici, a kažiprst izvana na koži između ulaza u rodnicu i anusa. Treba izbjegavati područje oko ušća mokraćne cijevi (uretre). 

Masažu može izvoditi i partner, tehnika je ista. Važno je da partneru govorite koliko jako može pritisnuti na međicu.

Kvalitetna psihofizička priprema za porod, masaža međice, pravilan položaj za rađanje (čučanje, klečanje, sjedenje na stolčiću za rađanje, porođaj u vodi), iskusna primalja, podržavajući liječnik te polagan i kontroliran izgon djeteta ključni su za smanjivanje porodnih trauma međice, kao i epiziotomije.

Pročitajte što se s vašim tijelom i s vašom bebom u trbuhu događa u 35. tjednu trudnoće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.