Trudnoća Porođaj 19. siječnja 2017.

Četiri hrvatska rodilišta postaju 'Prijatelji majki i djece'

novorođenče mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska među prvima u svijetu, na inicijativu Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, pokreće pilot program s ciljem daljnjeg prilagođavanja rodilišta potrebama majki i djece. Svaka žena ima pravo na pozitivno iskustvo porođaja i na dostojanstvenu i suosjećajnu skrb tijekom porođaja

Nakon što se Hrvatska pridružila prestižnom krugu zemalja u kojima sva rodilišta imaju titulu „Rodilište prijatelj djece“, edukacijom ginekologa, neonatologa, primalja i medicinskih sestara iz četiri hrvatska rodilišta pokrenut je pilot program „Rodilište – prijatelj majki i djece“.

Cilj zajedničke inicijative Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku je daljnje prilagođavanje rodilišta potrebama majki, poboljšanje komunikacije između zdravstvenih djelatnika i rodilja, bolje informiranosti i partnerstva. U pilot programu, koji Hrvatska pokreće među prvima u svijetu, sudjeluju rodilišta KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i OB Zabok.

Iskustva mama: Stvarne priče s poroda

„S velikim zadovoljstvom pozdravljam održavanje ove edukacije, kojom se Hrvatska, kao jedna od prvih u svijetu, pridružuje ovom vrijednom pilot programu. Ova edukacija omogućit će našim zdravstvenim stručnjacima da kroz stjecanje znanja i novih komunikacijskih vještina te razmjenu iskustava unaprijede kvalitetu svog rada, na dobrobit majki i djece“, istaknuo je državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr.med.

Kako prepoznati nasilje na porodu?

"Boravak u rodilištu i porođaj za svaku su majku posebno vrijedni, ali i osjetljivi trenuci, koji se pamte cijeli život. Vjerujemo da će uvažavajuća načela i unaprijeđeni modeli skrbi koje će hrvatska rodilišta uvoditi kroz program „Rodilište – prijatelj majki i djece“ donijeti dobrobit za sve. Kao zemlja koja među prvima počinje s provedbom ovog programa imamo priliku biti primjer dobre prakse i unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustava“, istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svaka žena ima pravo na pozitivno iskustvo porođaja i na dostojanstvenu i suosjećajnu skrb tijekom porođaja. Neki od kriterija koje rodilište treba ispuniti kako bi postalo „Rodilište – prijatelj majki i djece“ su:

  • Omogućiti ženama u trudovima samostalan odabir željenog položaja te konzumaciju hrane i tekućine 
  • Omogućiti ženama odabir osobe u pratnji na porođaju
  • Promicati ozračje partnerstva i uvažavanja između osoblja i rodilja
  • Smanjiti primjenu tradicionalnih postupaka kao što su epiziotomija, prokidanje vodenjaka i izazivanje trudova
  • Omogućiti upotrebu nefarmakoloških i farmakoloških metoda ublažavanja bol
  • Promicati  kontakt “koža na kožu” majke i djeteta neposredno nakon poroda te aktivno podupirati s majke da što češće drže i doje svoju djecu.

'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora'

Očekuje se da će provođenje pilot programa, koji se temelji na Smjernicama Međunarodnog udruženja ginekologa i opstetričara, trajati do sredine lipnja 2017. Nakon pilot provedbe u hrvatskim rodilištima stručna radna skupina koju je osnovalo Ministarstvo zdravstva izradit će preporuke za nacionalnu primjenu programa „Rodilište – prijatelj majki i djece“.

Kako se osjećaju žene koje su doživjele traumu na porodu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.