Trudnoća Porođaj 07. listopada 2013.

Tata na porodu: da ili ne?

tata beba porod porođaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina muškaraca koji su prisustvovali porodu opisuje to kao jedno od najintenzivnijih iskustava u životu, a većini žena puno znači podrška partnera u tim trenucima. Neki ipak imaju i drugačija iskustva i stavove o ovoj temi... Pročitajte ih i napišite nam što vi mislite

Je li tati mjesto u rađaoni? O ovoj su temi mišljenja još uvijek podijeljena, a ako se i sami nalazite pred ovom odlukom, svakako pročitajte što o tome misle "iskusni" roditelji koji su svoja iskustva opisali na našem forumu u raspravi 'Tata na porodu', te što preporučuju stručnjaci.

'Nije lako, ali se isplati'

Tata korisničkog imena lobotomix priznaje da mu nije bilo lako, ali smatra da je prisustvo na porodu posebno iskustvo i svakome bi ga preporučio: "Bijah na oba poroda. Prvi je trajao 12 sati, tako da mi je bilo grozno gledati ženu koja se muči na dripu. Trudio sam se olakšati joj što više mogu te sate, no doista je teško gledati osobu koju voliš kako pati, a ti ništa ne možeš učiniti. Ali zato kad je došao malac, sve je nestalo. Trenutak koji ti promijeni život. Uspostaviš neraskidivu vezu odmah. Znaš da to dijete voliš od prve sekunde. Preporučio bih svim očevima da odu na porod, ne samo zbog posebnog iskustva prvog trenutka s djetetom, već i zato da olakšaju ženama te trenutke koji nisu nimalo laki. Drugi porod je bio na carski rez, tako da nisam mogao biti u operacijskoj sali, ali sam malca dobio u ruke nakon poroda odmah. Isti osjećaj, jednostavno nezaboravno."

porod mama rodilja novorođenče tata Možda te zanima... 10 zlatnih pravila za tate na porođaju Trudnoća

Drugi tata s foruma, zeljko, piše da u početku nije smatrao da treba biti na porodu, no na kraju je uvažio želju svoje supruge da bude uz nju. "I sada mogu reći da bi mi bilo jako žao da sam to propustio. Malo mi je bilo grdo gledati ženu u trudovima, a da joj ne mogu pomoći, ali nakon što je naša mala ljubav došla na svijet plakao sam prije nje od sreće. Svakom budućem tati bi preporučio iskustvo poroda. Naravno bio sam podrška sa strane, ispred nisam išao", kaže zeljko.

Žene cijene podršku partnera

Većini mama na našem forumu drago je što su partneri bili uz njih i pišu da im je bila važna njihova podrška, razgovor, držanje za ruku i pomoć prilikom disanja, a onima koje su zbog nekih razloga rodile same, ostala je želja da sljedeći put partner ipak bude uz njih.

No mama Crna555 ima drugačije mišljenje: "Moj muž je popriličan paničar i jako je emotivan, pa sam odlučila da bi mi više odmogao nego pomogao, a i on baš nije bio za to. Uglavnom, mislim da ih se ne bi smjelo siliti da idu. I na kraju sam bila brzo gotova pa mi nije ni trebao", napisala je na našem forumu.

porod, tata, partner, bolnica, trudnica Možda te zanima... Partner na porodu smanjuje potrebu za lijekovima Trudnoća

Na Klokanici smo do sada objavili nekoliko priča očeva koji su bili na porodu. Tomislav Šiptar ispričao nam je kako je više adrenalina osjetio na porodu nego prije na snowboardu, a Davor Tot, koji je svoju ulogu fotografa shvatio malo preozbiljno pa su ga sestre skoro izbacile van jer je izlazio izvan dozvoljene granice i ometao osoblje i druge trudnice, na kraju je rođenje djeteta doživio kao prelazak na viši stupanj videoigrice.

Kako na tate reagira bolničko osoblje?

O iskustvu s poroda pisao je i naš kolumnist Tin Bašić, koji je nakon "borbe" s osobljem bolnice zaključio da "muž mora biti na porodu ne samo da prisustvuje najljepšem događaju u svome životu, nego i da zaštiti svoju obitelj kada je to najpotrebnije". To je pokrenulo raspravu na Facebook stranici Klokanice, gdje su roditelji također dijelili svoja različita iskustva. 

Jedna čitateljica tako odlučno tvrdi: "Muškarcima uopće nije mjesto u boxu! Radila sam u rađaoni, svaki drugi koji je 'hrabar' padne u nesvijest! Više posla s njim, nego s rodiljom!"

tata na porodu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Našu stručnu suradnicu, predsjednicu Hrvatske komore primalja Barbaru Finderle zato smo pitali kakvo je njezino iskustvo - jesu li partneri na porodu više smetnja nego pomoć.

"Osobno do sada nisam imala loša iskustva s partnerima i drugim bliskim osobama, dapače, uvijek su bili od pomoći, kako rodilji tako i primaljama. Preporučila bih svim budućim tatama da prođu kroz takvo iskustvo, jer porođaj je svakako jedinstveno iskustvo za svaku obitelj i često djeluje povezujuće na njezine članove", kaže Barbara Finderle, ali dodaje da je važno da partner ili druga bliska osoba budu adekvatno educirani o porođaju, te da barem u teoriji znaju što mogu očekivati i što se od njih očekuje.

Ključna je dobra priprema

"Ponekad nije lako gledati svoju partnericu koja prolazi kroz trudove, međutim treba shvatiti fiziologiju samog poroda, te znati zašto su trudovi važni. Partneri, u drugu ruku, moraju biti svjesni svojih eventualnih ograničenja i ukoliko im se čini da se ne osjećaju dobro na porodu, uvijek mogu na kratko izaći iz rađaonice, prošetati se i po potrebi vratiti", poručuje Barbara Finderle, koja je s nama podjelila i svojih sedam savjeta za partnera na porodu.

Prema njezinim riječima, danas u većini rodilišta oko 50 posto rodilja dolazi u rađaonu uz prisustvo partnera ili druge bliske osobe, a iako je ovaj trend u Hrvatskoj započeo još 2002. godine, ima rodilišta koja ni danas to ne dopuštaju, ili dopuštaju danju, no ne i u noćnim satima, što smatra nepravednim prema rodiljama koje ne mogu birati vrijeme kada će roditi.

Kakva su vaša iskustva? Podjelite ih u raspravi na našem forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.