Beba Zdravlje i njega bebe 26. siječnja 2018.

Hobice koje pomažu Palčićima došle i u hrvatske bolnice

Foto: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Liječnici u Danskoj još su 2013. godine otkrili važnost pletenih hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenim bebama, a trenutno ih u Hrvatskoj koristi 12 bolnica. S Natašom Gidijom, jednom od žena koje su upoznale hrvatsku javnost s čudesnim hobotnicama, razgovarali smo o hvalevrijednom projektu

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je oko 15 milijuna beba rođeno prerano svake godine, što znači više od jedne od 10 beba. Prijevremeno rođene bebe imaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema koji uključuju poteškoće s disanjem, hranjenjem i sporiji razvoj

Inkubatori mogu zaista biti zastrašujuća i usamljena mjesta za prijevremeno rođene bebe, a upravo zbog toga su liječnici u Danskoj još 2013. godine došli do originalne ideje proučavajući bebe s hobotnicama kao medicinskim pomagalom. Otkrili su da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale pletene hobotnice poboljšale svoje disanje, imale pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi, a osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje - imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe.

Možda te zanima... Fotografije prerano rođenih beba koje će vas raznježiti Beba

 | Author: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) Foto: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)

Zašto pletene hobotnice pomažu prijevremeno rođenim bebama?

 | Author: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) Foto: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)
Pletene hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene. Bebe se prigrle uz hobotnice kao da su još uvijek u utrobi, one ih smiruju i daju im oblik fizičkog kontakta zbog kojeg se vraćaju ugodne uspomene i odvraća im pažnju od inkubatora.  

novorođenče Možda te zanima... Kako se pripremiti za dolazak nedonoščeta kući? Beba

I dok su u svijetu pletene hobotnice već neko vrijeme dio odjela intenzivne njege, Opća bolnica Virovitica jedna je od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je uvela ove igračke koje pomažu malim bebama, a Željka Hojsak i Nataša Gidija zaslužne su za upoznavanje hrvatske javnosti s ovim čudesnim hobotnicama. U srpnju prošle godine pokrenule su Facebook grupu pod nazivom 'CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)'.

Otac sa sinovima Možda te zanima... Tata i sin brinu o prerano rođenim blizancima 'klokan njegom' Beba

S Natašom smo razgovarali o njihovom hvalevrijednom projektu, a ona nam je objasnila kako izrađuju hobotnice i koje bolnice u Hrvatskoj su postale prijatelji hobotnica:

"Za hobotnice sam čula na Facebooku, budući sam u raznoraznim grupama za heklanje, tako me je netko ubacio u srpsku grupu za hobotnice. To je bilo prošlog ljeta…negdje u 7. mjesecu, u dogovoru sa Željkom Hojsak i mojom kćeri Martinom Radović, osnovale smo svoju grupu u nadi da bi ta ideja mogla biti prihvaćena u našim bolnicama", rekla je Nataša i dodala kako je pisala Ministarstvu zdravstva, koji su njezin mail proslijedili svim bolnicama u Hrvatskoj

 | Author: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) Foto: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)

Maja Petrić Belobrajdić Možda te zanima... Iznenadila me i šokirala snaga majki Palčića Roditelji

U Hrvatskoj se trenutno 12 bolnica priključilo kao prijatelji hobotnica

"Do sada nam se priključilo 12 bolnica kao prijatelji hobotnica: Virovitica, Vinkovci, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar, Knin, Sisak, Osijek, KB Merkur, KBC Rebro, Petrova i Vinogradska, s tim da neke od njih opskrbljujemo mjesečno budući da beba koja dobije svoju hobicu, ide s njom doma", govori Nataša. 

Ona nam je objasnila kako se hobotnice izrađuju i kako izgleda proces kontrole prije nego hobotnice dođu do malenih Palčića: "Hobotnice se heklaju od konca koji je 100% pamučan, određene debljine, a punjenje je antialergijsko te postoji određen broj heklice. Imamo točno uputstvo za izradu hobotnice, a Željka ga je prilagodila našem podneblju i bolnicama. Znači, ne radi se napamet nego se točno zna što se radi i postoji red po kojem se radi. Sve hobotnice koje su žene izradile, šalju se Željki na provjeru", objasnila je Nataša i dodala kako ne smije biti rupica, glava mora biti tvrda, moraju se poštivati mjere te nakon toga hobotnice idu na pranje i sušenje, a onda su spremne za bolnice koje ih prije stavljanja u inkubator steriliziraju.

 | Author: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) Foto: CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)

'Svi se mogu priključiti grupi'

Izrada jedne hobotnice traje nekoliko sati što ovisi o uspješnosti heklačice, a njihova Facebook grupa trenutno ima oko 900 članova, s time da konstantno hekla oko dvadesetak žena. Svi se mogu priključiti grupi, a Nataša dodaje kako se žene javljaju i mailom i telefonom.

Možda te zanima... Fotografije koje pokazuju bol roditelja prerano rođenih beba Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.