Trudnoća Porođaj 13. studenoga 2019.

'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu'

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga RODA prošli mjesec pokrenula je peticiju, a s njima se slaže i Hrvatska udruga doula iz koje poručuju da treba otvoriti vrata svoj pratnji jer je majkama emotivna podrška u porodu od izrazite važnosti

Nakon odluke iz Opće bolnice Varaždin, prema kojoj pratnja rodilji prilikom porođaja može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, mnoge udruge reagirale su na društvenim mrežama, a Udruga Roditelji u akciji - Roda pokrenula je i peticiju jer smatra da rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama odluku o tome tko će im biti pratnja na porodu.

U peticiji koju možeš potpisati na ovom linku traži se od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da HITNO svim rodilištima naloži da:

  • omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,
  • ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje određene naknade itd.),
  • uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom analgezijom, za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.
Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

I Hrvatska udruga doula podržava peticiju. Razgovarali smo s predsjednicom Udruge Anitom Budak o odnosu hrvatskih rodilišta i njihovog osoblja prema doulama kao pratnji na porodu.

Rodiljama je emotivna podrška na porodu izrazito važna

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album "Stanje u rodilištima iz perspektive profesionalnih, educiranih doula je sve bolje i bolje. Odnos prema doulama kao pratnji tokom poroda u zagrebačkim rodilištima ocijenila bih dobrim. U rodilišta u koja često ulazimo prihvaćene smo kao i svaka druga pratnja. Što nas medicinsko osoblje bolje upoznaje na individualnoj razini to su sve opušteniji prema nama i našem poslu", rekla je i naglasila da kada se govori o educiranim i profesionalnim doulama treba naglasiti da takve doule itekako slijede standarde prakse i podliježu kaznama unutar svojih organizacija u slučaju kršenja etičkog kodeksa. 

Naša sugovornica također ističe da uočavaju da je u većini slučajeva potrebno vrijeme da liječnici i primalje raspoznaju točno što doule rade i na koji način te da i oni počnu vidjeti blagodati doule koja je tu da očuvaju majčino pozitivno sjećanje na porod.

"Mnogi benefiti educirane nemedicinske pratnje su znanstveno dokazani, čitav sustav i zajednica osjeti pozitivne efekte doula", kaže te se osvrnula na probleme bilo kakve pratnje u rađaonici.

Možda te zanima... Gdje je nestao osmijeh? Ja ih iz rađaonice pamtim tri Roditelji

"Na našu žalost, svaka ženska pratnja u porodu od strane mnogih liječnika odmah je okarakterizirana kao "doula" (bez obzira što ta pratnja rekla ili kako se identificirala) i onda je problematično iz naše pozicije ispravljati krive percepcije što mi doule radimo. Kada se pratnja počne petljati u medicinske odluke i odluke rodilje narušava se povjerenje svih prisutnih u proces porođaja. Naravno da tu govorimo i o partnerima i svoj ostaloj pratnji koja ulazi u rađaone. No nikako ne vidimo da je rješenje tog problema zatvaranje vrata svima osim partnerima na porodu. Tu najviše štete trpe rodilje", objašnjava naša sugovornica, a budući da kao profesionalna doula prisustvuje na puno porođaja vidi i iznutra poteškoće s kojima se medicinski radnici moraju nositi na svakodnevnoj bazi.

"Nemamo rješenje za takvu situaciju osim da kada uđemo u rađaonu pokušamo održati atmosferu rađanja što pozitivnijom i bez konflikata, za što smo i educirane", kaže te dodaje da iz perspektive doula, i naši liječnici, a pogotovo primalje trebaju podršku u ovakvom sustavu u kojem rade.

Pismo primalje: 'Ja sam samo sestra koja je bila na rođenju vašeg djeteta'

"Teško se nositi sa takvim intenzivnim i emotivno izazovnim poslom u uvjetima gdje ih je premalo i gdje je burnout itekako vidljiv. Da bi rodiljama osigurali bolje uvjete rađanja moramo se pobrinuti i za one koji su nosioci medicinske skrbi", kaže te ističe da se i doule slažu da treba otvoriti vrata svoj pratnji jer je majkama emotivna podrška u porodu od izrazite važnosti.

"Također, smatramo da i needuciranoj pratnji treba podrška i okolina koja bi ju uvjerila da je situacija, iako intenzivna, u redu. Zaključak nas doula je da svi trebaju više podrške i razumijevanja i tada ćemo kroz takav rad dobiti puno nježniji i održiviji sustav za sve uključene, a pogotovo one za koje je sustav tu - majke i bebe", zaključuje Anita Budak iz Hrvatske udruge doula.

Zbog sestre Ane postala sam doula i bila joj podrška na porodu'

Tko je bio tvoja pratnja na porodu i kakva su tvoja iskustva?

Prenosimo u cijelosti razloge pokretanja peticije koju možeš potpisati na ovom linku, a pozivamo te da svoja iskustva podijeliš u komentarima članka, na Facebooku missMAMA ili na e-mail info@miss7mama.hr.

"Rodilje se osjećaju sigurnije i ugodnije kada uza sebe imaju osobu po vlastitom izboru, tada je u pravilu i porod lakši. O tome su suglasne međunarodne krovne organizacije primalja i liječnika, ali i Svjetska zdravstvena organizacija. Međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava u nekoliko su navrata napomenula državama da je njihova zadaća omogućiti da rodilje slobodno biraju osobu koju žele sa sobom na porodu, bez ikakvih prepreka ili ograničenja.

Barbara Finderle Možda te zanima... 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje' Trudnoća

Prisutnost rodilji bliske osobe  pri porodu značajno smanjuje broj komplikacija, carskih rezova, potrebu za lijekovima protiv bolova, a istovremeno pridonosi pozitivnom iskustvu rađanja djeteta i općem stanju majke i djeteta. Prepoznavši navedene dobrobiti, UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i krovne organizacije primalja, porodničara i pedijatara (ICM, FIGO i IPA), u četvrtom koraku programa “Rodilišta - prijatelji majki i djece”, navode da su rodilišta dužna ženama omogućiti odabir osobe koju žele uz sebe na porođaju. Slobodan odabir pratnje ustaljena je praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina, a ni u drugim razvijenim zemljama ta se praksa nikada ne dovodi u pitanje.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznalo je važnost te inicijative u Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja 2018.-2020., čiji je jedan od ciljeva upravo implementiranje navedene inicijative - pa tako i omogućavanje slobodnog odabira osobe u pratnji na porodu. 

Usprkos tome, situacija u Hrvatskoj je neuređena. Nekoliko rodilišta omogućava ženama pratnju po izboru i bez prepreka ili uvjeta. No ima i negativnih primjera jer neka rodilišta uvjetuju pohađanje tečaja za prisustvovanje porodu, neka rodilišta dopuštaju prisustvovanje porodu isključivo partneru rodilje, dok neka uvjetuju plaćanje do iznosa od čak 400 kuna. Cijeli popis uvjeta za pratnju u rodilištima pogledajte ovdje".

Možda te zanima... Plan poroda: Žene se boje i ne znaju što smiju tražiti ili odbiti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci