Trudnoća Porođaj 05. svibnja 2014.

Saznajte što je plan poroda i zašto je važan

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice raspravlja se o planu porođaja – dokumentu u koji je moguće napisati svoje želje o tijeku i načinu poroda. U Udruzi Roda objasnili su nam zašto je važno napisati ga te komentirali koliko se takav dokument poštuje u hrvatskim rodilištima

Tijekom devet mjeseci trudnoće, dok iščekuje trenutak kada će konačno ugledati svoju bebu, svaka buduća mama pita se i istražuje što je sve čeka na porodu. Donosi odluku kakav porođaj želi, koga želi u tom važnom trenutku pored sebe te koje intervencije stručnog osoblja dopušta.

Sve te informacije moguće je unijeti u plan porođaja te ga ponijeti sa sobom u rodilište kako bi osoblje u bolnici bili informirano o željama trudnice. Iako se svakoj trudnici preporučuje napisati ga, pitanje je kolika su buduće mame upoznate s tom mogućnošću i koliko se plan poroda uopćee u hrvatskim bolnicama poštuje. To se zapitala i čitateljica Countess koja je na forumu Klokanice otvorila temu o planu poroda te zatražila iskustva i mišljenje drugih čitateljica jesu li ga pisale i smatraju li je li važno da same odlučuju kako će njihov porod izgledati.

"Zanima me jeste li pisale ili namjeravate napisati svoj plan poroda? Jeste li ga predali u rodilištu, kakva je bila reakcija osoblja te je li isti poštovan? Smatrate li da je bolje šutjeti i ne reći što vi želite? Smatrate li da nije na vama da odlučujete kako će vaš porod izgledati ako je sve u redu s vama i djetetom?", pitala je Countess.

Različita iskustva

Čitateljica beag napisala je kako razmišlja o tome da u rodilište ponese plan poroda, no smatra kako o bolnici ovisi hoće li se taj plan ispoštovati. Negativno iskustvo imala je mama SandraSafranko čije se želje, odnosno plan poroda nije poštovao.

"Moj plan poroda je bio roditi carski. Je li je ispoštovan? Ne, nije. Zašto? Zato što su odlučili ipak me poroditi vaginalno usprkos mom zdravstvenom problemu s kralježnicom. Nalaz od ortopeda je bio ; preporučuje se carski rez zbog nepredvidive situacije i mogućnosti rodilje da ostane invalid. Samo su rekli da oni će odgovarati za sve što se dogodi. Riječ je o bolnici Bračak", opisala je svoje iskustvo čitateljica SandraSafranko.

Mama anapa je, pak, rodila u bolnici u Koprivnici, a njene su se želje u potpunosti poštivale iako nije imala plan poroda.

"Moram priznati da su poštivali moje želje, prvi porod sam prostajala pored stola sve trudove jer mi je bilo nezamislivo ležat, legla sam samo nakraju i mali izašao u 3-4 truda, čak su mi i loptu donijele, ali nisam stigla do nje, drugi porod sam na boku ležala jer mi je tako pasalo, i drugi put sam se sjetila reći da ne želim epiziotomiju i to su mi ispoštivali (možda je ne bi bilo ni prvi put da nisam zaboravila to napomenuti u svoj toj strci - relativno brze porode sam imala)", napisala je anapa.

Niska osviještenost o pravima na porodu

Zbog čega je uopće važno napisati plan poroda i koliko se on uopće poštuje u hrvatskim rodilištima, ispričala nam je voditeljica programa Trudnoća i porod u Udruzi Roda Daniela Drandić.

"Plan poroda je vrlo korisna stvar s obzirom na to da na porodu, žena dolazi "u ruke" nepoznatih osoba koji su slučajno taj dan u smjeni; oni nju ne znaju, ne znaju njene želje, niti njenu povijest. Ako je porod tempiran tako da se promijeni jedna (ili više) smjena dok žena rađa, onda bi žena morala iznova svima objašnjavati svoje želje. Kako smatramo da porod nije trenutak kad bi se žena trebala boriti sa sustavom, želje u pisanom obliku bi trebale svima olakšati posao. No nažalost u praksi to nije tako, planovi poroda uglavnom se ne poštuju ili se ignoriraju, u nekim slučajevima se žene čak i "kazni" jer neki smatraju da planom poroda žena se upliće u rad zdravstvenih djelatnika, što nije nikako istina", kaže Daniela Drandić.

Anketa Udruge Roda

Uvažavate li plan poroda ako ga trudnica donese:

  • DA - 10 rodilišta (osim u hitnim slučajevima)
  • NE - 4 rodilišta
  • NEMAJU ISKUSTVA – 11 rodilišta
  • Nema podataka – 1 rodilište

Anketa je provedena prošle godine, a uključuje sva rodilišta osim Rijeke, Pakraca i Rodlišta i poliklinike Podobnik

Prema podacima, kojima raspolažu u Udruzi Roda, hoće li se plan poroda u rodilištu zaista poštivati prije svega ovisi o bolničkom osoblju koje vode porod, no usprkos tome ženama svakako preporučuju napisati ga. Inače, Udruga roda još je 2005. godine napravila primjer plana poroda kojeg žena može sa sobom uzet u rodilište.

"Važno je napisati ga ponajprije radi sebe, tako da žene razmisle i donesu neke odluke prije poroda, ali i zbog osoblja tako da imaju informaciju što je određenoj ženi prihvatljivo bez da ju pitaju", preporučuje voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.

Što se tiče osviještenosti trudnica o planu poroda, Daniela Drandić smatra kako ona jako varira u cijeloj zemlji s time da je generalno gledajući ona dosta niska.

"To je općenito tako kod osviještenosti o pravima u zdravstvu kada su trudnoća i porod u pitanju. Mnoge žene možda se i boje uzet plan poroda sa sobom da ih ne zdravstveno osoblje stavi "na pik" zbog toga, a neke opet smatraju da kad su u rodilištu one su u rukama stručnjaka koje će ih uključiti u sve odluke - to nažalost je jako, jako rijetko. Ima i slučajeva gdje rodilje misle da će im partner, koji je s njima na porodu, izboriti za sve što one žele, no nažalost često od uzbuđenja i iz strahopoštovanja prema osoblju rodilišta to se ne ostvari", kaže Daniela Drandić.

Imate li vi plan poroda ili ga planirate sastaviti? Uključite se u forum i napišite svoje mišljenje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.