Trudnoća Porođaj 22. siječnja 2019.

Plan poroda: Žene se boje i ne znaju što smiju tražiti ili odbiti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što je plan poroda, zašto je važan i kako ga napisati? Pitali smo primalju Karmen Cecarko Vidović kako to izgleda u praksi i koje postupke smiješ odbiti

Bliži se veliki dan. Beba je uskoro ovdje. I dok razmišljaš što ponijeti u torbi za rodilište i o zadnjim pripremama za bebu - nemoj zaboraviti na plan porođaja. 

Plan porođaja je pisani dokument u kojem su navedene tvoje želje vezane za porod. On može biti napisan kako god ti želiš, važno je samo da je jednostavan i razumljiv. 

Tvoj plan porođaja pomaže ti postaviti tvoje želje, vrijednosti i ciljeve o idealnom porođajnom okruženju, ali i pomoći pojačati tvoje samopouzdanje. 

Najvažnije je razumjeti da je plan porođaja samo plan, naravno da porođaj može poći u potpuno drugačijem smjeru. "Ponekad ne teče sve onako kao što smo zamislili i nekad se ta očekivanja tijekom samog poroda mogu mijenjati, baš kao i plan poroda. Zbog toga je ključno poštovanje između liječnika, primalja i budućih roditelja", rekla je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

S obzirom na sve moguće promjene, planovi porođaja su zapravo dokument u kojem su sažete sve tvoje želje i prioriteti te ti pomaže u kvalitetnijoj komunikaciji s medicinskim osobljem

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako plan porođaja u nekom idealnom svijetu ne bi bio ni potreban jer žene su kroz trudnoću bile u mogućnosti dobro upoznati medicinsko osoblje koje će biti uz njih na porodu, u realnosti on predstavlja koristan alat pomoću kojeg te medicinsko osoblje može bolje upoznati i imati na umu tvoje želje i potrebe.

Barbara Finderle Možda te zanima... 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje' Trudnoća

'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene'

Žena ima pravo odbiti klistir, brijanje, ležanje, lijekove

Razgovarali smo s bacc.obs.(prvostupnica primaljstva), izvršnom direktoricom Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, Karmen Cecarko Vidović koja nam je objasnila zašto je plan porođaja važan, poštuje li se u hrvatskim rodilištima te kako ga sastaviti i koristiti.

Primalja Karmen Cecarko Vidović | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Primalja Karmen Cecarko Vidović

"Sudjelovanjem u donošenju odluka žena postaje partner i aktivni sudionik, a ne objekt te svoj porođaj doživljava kao nešto najljepše, što on u stvari i jest, a ne kao nešto što bi najradije odmah zaboravila. Tako da je plan poroda važan, ako ne napismeno, onda usmeno. Žena ima pravo odbiti svaki lijek ili postupak u porodu (ukoliko to njezino zdravstveno stanje dozvoljava)."

trudnica bolnica Možda te zanima... Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod? Trudnoća

Ona ističe kako u mnogim rodilištima još nije saživio plan poroda iz kojeg bi osoblje odmah moglo vidjeti kakva su razmišljanja rodilje o njenom porođaju. "Međutim, u mnogim se rodilištima, ako to stanje rodilje i novorođenčeta dozvoljava, poštuju želje rodilje. Bitna je komunikacija osoblja. Osoblje se treba predstaviti i pitati ženu želi li nešto ili ne želi", govori primalja i dodaje kako se žene boje i ne znaju da imaju prava odbiti klistir, brijanje, ležanje na boku. Ne znaju da smiju piti vodu, uzeti si neku čokoladicu, slobodno šetati u trudovima. "I tu bih napomenula, da je iznimno važna pratnja rodilji na porodu."

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

Rodilja u svakom trenu porođaja može odustati od svog plana

Kako naglašava primalja, plan poroda bi trebao biti što kraći - na jednom listu papira i što jasniji.

Naravno da svaka žena ima drugačiju zamisao poroda i želju u porodu, ali ona govori kako plan poroda ne mora značiti da želi prirodan porod (porod bez lijekova), već može u planu tražiti epiduralnu analgeziju. "Primalji treba reći da su to njezine želje i ako je moguće, da se istih pridržavamo, ako je sa trudnicom i djetetom sve u redu. I na kraju, staviti svoj potpis. I naravno, uvijek može odustati od istog i tražiti što njoj u tom trenutku odgovara."

trudnica bolnica Možda te zanima... Moja trudnoća: Što vas čeka u rađaoni? Trudnoća

Primalja Cecarko Vidović ustupila nam je i primjer jednog kratkog i jasnog plana poroda pa ga prenosimo u nastavku:

Primjer jasnog plana poroda

Izjava:
U ovom planu poroda navela sam svoje želje. Prije ispunjavanja plana educirala sam se i spremna smo aktivno sudjelovati u porodu kako bi želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesna sam da se porod može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke. 

Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju plana poroda.

Mjesto i datum:

Potpis majke:

Vezano za okolinu:

  • Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom.
  • Želim da meni bliska osoba, prijateljica, bude uz mene čitavo vrijeme porođaja. U nju imam potpuno povjerenje i upoznata je sa mojim viđenjem poroda
  • Voljela bih imati mir, tišinu i minimalno svijetla

Pod uvjetom da moj porod protječe normalno i bez komplikacija:

  • Želim se tijekom trudova neometano kretati
  • Želim umjereno piti vodu tijekom trudova
  • Želim da se dijete prati bez CTG-a ili povremeno sa CTG-om
  • Želim da se ne gleda na vrijeme i da mi se porođaj ne ubrzava pa time
  • Unaprijed odbijam prokidanje vodenjaka
  • Unaprijed odbijam drip 
  • Želim imati prirodan porod, bez lijekova za ublažavanje bolova
  • Tijekom tiskanja želim zauzeti položaj koji mi tada bude odgovarao
  • Ako postoji mogućnost, želim koristiti sljedeću opremu za porođaj: porođajni stolčić, lopta
  • Informirana sam o prednostima i nedostacima ureza i puknuća međice te odbijam epiziotomiju (ukoliko je sve u redu s djetetom i sa mnom)
  • Želim da se porod posteljice ne ubrzava 

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Nakon poroda

  • Želim da se odmah po porodu dijete stavi na moj trbuh
  • Želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže
  • Želim podojiti svoje dijete neposredno nakon poroda
  • Ukoliko je sve u redu i postoji mogućnost, želim da se svi postupci s novorođenčetom odgode dok se ne povežem sa svojim djetetom. Svjesna sam da se postupci moraju završiti u roku od dva sata nakon poroda.
  • Želim da se svi postupci s novorođenčetom obavljaju uz moj prethodni pristanak i po mogućnosti u mojem prisustvu.

Skrb o djetetu

  • Želim isključivo dojiti svoje dijete (isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka)

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

U slučaju bolesti djeteta

  • Želim biti u potpunosti informirana o svim postupcima koji se provode nad djetetom i biti u njegovoj blizini
  • Želim dojiti koliko god je moguće
  • Želim što je moguće više vremena provoditi s djetetom
  • Ukoliko dijete plače, želim da me se pozove da mu ponudim podoj i utjehu
  • Želim sama sudjelovati u brizi za dijete, ako je moguće
Možda te zanima... Priča naše mame o porođaju u Njemačkoj: 'Sjedi, lezi, šetaj i tako u krug satima' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.