Trudnoća Porođaj 18. travnja 2018.

Doula mora podržati rodilju i u izborima koji se kose s njenim stavovima

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ususret petoj DONA International doula edukaciji saznajte više o tome kako postati doula i koje uvjete morate zadovoljiti da biste djelovali unutar Standarda prakse ovog poziva

Za početak, da biste postali doula morate proći osnovnu obuku za doule. Postoji preko nekoliko treninga za doule od kojih su neki i online a mi svakako dajemo prednost DONA International obuci koja traje četiri dana i puna je praktičnog rada kao i temeljnih znanja za jednu doulu. 

 Što to znači biti doula na porodu?

DONA edukaciju održavaju certificirane DONA International trenerice doula, a nama već petu godinu dolazi trenerica Réka Dézsi iz Budimpešte. Tijekom četiri puna dana, nova generacija doula uči o fiziologiji poroda, o podršci majci i njenoj obitelji, o komunikaciji sa svim sudionicima poroda, o praktičnim mjerama olakšavanja bolova tokom porođaja, o dojenju, o postporođajnom dobu i svemu što je relevantno za dobru podršku majke u porođajnoj godini.

Često pitanje koje nam žene zainteresirane za ovaj posao postavljaju je postoji li dobna granica za postati doula. Da biste mogli prisustvovati edukaciji morate biti punoljetni i to je jedini dobni uvjet, gornje granice nema i dobrodošle su sve dobne skupine. Na edukaciju su dobrodošle žene svih zanimanja i iskustava. Nije potrebno biti majka da biste prošli edukaciju, potrebno je imati kapacitet biti tu za rodilju.

 | Author: promo Foto: promo

Nakon završene obuke preporučujemo novim doulama da odaberu doulu-mentoricu koja će ih voditi kroz prva iskustva pratnje u porodu. Hrvatska udruga doula ima na raspolaganju četiri iskusne doule-mentorice koje kroz naš mentorski program članicama Udruge svoje mentorstvo nude besplatno. Uz mentoricu nove doule će proći kratke seminare o različitim temama s kojima se susreću doule u Hrvatskoj.

Branka Mrzić Jagatić Možda te zanima... 'Kao doula štitim ženu od neželjenih intervencija na porodu' Trudnoća

Jesam li spremna u bilo koje vrijeme ostaviti svoje obaveze da budem uz drugu ženu?

Nakon edukacije i mentorstva, doule samostalno djeluju kao profesionalna pratnja ženama u porodu i nezavisne su od medicinskih institucija. Doule tako nezavisne same biraju koliko klijentica će pratiti u porodu i kako će si organizirati rad. Mnoge od njih imaju još jedno zaposlenje i obitelji koje onda trebaju moći izbalansirati s neizvjesnim poslom doule. 

 | Author: promo Foto: promo Neizvjesnost je odlika ovog posla i sve doule moraju biti spremne ostaviti svoju djecu i obitelji čak i na njihove rođendane ako porod njihove klijentice tada počne. Neizvjesnost pokriva također i kada ćete se vratiti doma s poroda, nekada brzo, a često i nakon jednog ili više dana. Takvu obavezu ne može svatko održati pa je to jedno od glavnih pitanja koje si buduće doule moraju postaviti: Jesam li spremna u bilo koje vrijeme i na neodređen dio vremena ostaviti svoju obitelj i obaveze da budem uz drugu ženu? 

Neosuđivanje je još jedna odlika doule koja je neophodna za dobru podršku ženama.

Jesam li sposobna podržati ženu u izborima koji se kose s mojim osobnim stavovima? Ako je odgovor NE, ovo vjerojatno nije posao za vas. 

Možda te zanima... Katarina: 'Zbog sestre Ane postala sam doula i bila joj podrška na porodu' Trudnoća

Ove godine Hrvatska udruga doula iznjedriti će novu generaciju u svibnju i 17 novih doula biti će na usluzi trudnicama diljem Hrvatske. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.