Trudnoća Planiranje trudnoće 15. srpnja 2022.

Roditeljstvo u tridesetima ima prednosti, kažu znanstvenici

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su analizirali ponašanja više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina. Probleme u ponašanju ocjenjivali su očevi, majke, učitelji i sama djeca nizom standardiziranih testova

Prosječna starost majki već je godinama u porastu. Žene sve više prvi put postaju mame u dobi od 30 do 34 godine. Roditelje koji imaju djecu u starijoj dobi neprestano se podsjeća na određene rizike koji mogu nastati, no novo istraživanje im može pomoći da lakše dišu i osjećaju se bolje. Znanstvenici su otkrili da djeca starijih roditelja imaju manje problema u ponašanju od djece mlađih roditelja. 

Možda te zanima... Istraživanje: Kasno majčinstvo nosi velike prednosti za dijete Trudnoća

Istraživači su analizirali ponašanja više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina. Probleme u ponašanju ocjenjivali su očevi, majke, učitelji i sama djeca nizom standardiziranih testova. Djeca su rođena nakon 1980. i bila su dio četiri studije. 

Znanstvenici su otkrili da su djeca starijih roditelja imala manje eksternalizirajućih problema u ponašanju (stidljivost, ADHD i dr.). Rezultati su bili isti i nakon razmatranja socioekonomskog položaja obitelji. Znači, pozitivan utjecaj dobi roditelja na ponašanje djece nije bio posljedica samo njihove razine prihoda. Studija je također otkrila da se dob roditelja čini nepovezanima s problemima ponašanja djece kod procesa usvajanja socijalnih normi. 

trudnica, sat Možda te zanima... Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo? Trudnoća

"Moguće je da je neki od razloga zašto stariji roditelji imaju djecu s manje problema poput agresije u tome što stariji roditelji imaju više resursa i viši stupanj obrazovanja", objašnjava Dorret Boomsma, profesor psihologije i koautor studije, sa Sveučilišta Vrije Amsterdam.  "Ali važno je napomenuti da viša prosječna obrazovna razina starijih roditelja ne objašnjava u potpunosti smanjenu razinu eksternalizirajućih problema kod njihove djece", dodaje Boomsma.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.