Trudnoća Trudnica 27. veljače 2014.

Moja trudnoća: Što vas čeka u rađaoni?

trudnica bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz priručnika za trudnoću, porod i babinje 'Moja trudnoća', koji su napisale hrvatske primalje, prenosimo vam opis uobičajenih procedura koje se prije poroda provode u našim rodilištima. Tri vaša odgovora na pitanje kako zamišljate svoj savršeni porod nagradili smo ovom knjigom

Knjiga 'Moja trudnoća', novo izadnje 24sata, zaista je, kao što stoji u podnaslovu, sveobuhvatni priručnik za trudnoću, porod i babinje. Tekstove su pisale iskusne hrvatske primalje iz rađaona i rodilišta diljem Hrvatske, od kojih možete čuti savjete koje nigdje drugdje nećete dobiti. 

knjiga Moja trudnoća | Author: Promo Foto: Promo

Primalje su knjigu napisale za majke i njihove obitelji, želeći odgovoriti na sva pitanja i pomoći ženama da trudnoću i porod dožive kao pozitivno, prekrasno iskustvo. Ovaj vodič kroz trudnoću, porod i babinje koristit će svakoj budućoj majci i pomoći joj da razumije što se događa u tom periodu, koje su mogućnosti i alternative te kako donijeti najbolje odluke za sebe i svoje dijete

Knjigu možete kupiti na kioscima, u Poštanskim uredima i u Internet Supershopu Mondo, po cijeni od samo 39,90 kuna.

Dobitnici knjige tjedna!

Kako bi izgledao vaš savršeni porod? Tri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 27. veljače do srijede 5. ožujka u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Moja trudnoća' u izdanju 24sata.

Knjigu su osvojile čitateljice marijancek, beag i 5ra, a dobitnice će biti obaviještene i e-mailom. 

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Prenosimo vam dio knjige 'Moja trudnoća', iz kojeg možete saznati koje su uobičajene procedure nakon dolaska u rodlište:

Što vas čeka u rađaoni?

Svaka bolnica ima svoju rutinu među kojima mnoge nisu ni dokazane kao medicinski opravdane, ali se svejedno provode. Počevši od toga da umjesto vlastite spavaćice morate na sebe staviti onu bolničku, svaki od tih postupaka zapravo psihološki uglavnom ima negativan utjecaj na tijek poroda.

Brijanje pubičnih dlaka

Ovaj postupak možete odbiti bez straha kako ćete time ugroziti svoje ili zdravlje svojeg djeteta. Brijanje pubičnih dlaka uvedeno je u bolničku proceduru na samim počecima medikaliziranog poroda kao prevencija od infekcija. Studije su kasnije pokazale kako su infekcije čak i češće kod prethodno obrijanih žena, zbog čega je većina bolničkih institucija u zapadnim zemljama odustala od ove procedure. Svatko tko je ikad brijao pubične dlake zna koliko neugodna može biti britvica i kako iziritirano područje kad dlake ponovo počnu rasti.

Klistir

Još jedan postupak koji slobodno možete odbiti, a obično se provodi čim ste zaprimljeni u bolnicu s trudovima. Ako niste dobili klistir, a koji put čak i ako ste ga dobili, vjerojatno je kako ćete izbaciti malo izmeta u trenutku kad počne izlaziti glavica djeteta. Ipak, kod nekih poroda moguće je da klistir ubrza proces rađanja. Infekcije se ne morate bojati jer izmet se lako očisti. Kod poroda u vodi, klistir se načelno uvijek provodi.

Obroci i tekućina

Razlog zbog kojeg vam u većini bolnica neće dozvoliti bilo kakvu konzumaciju prije poroda je uzrokovan tradicijom nego li zdravom logikom. Uzrok tomu jest strah kako bi žena tijekom poroda mogla završiti na hitnom carskom rezu koji je prije zahtijevao totalnu
anesteziju. U totalnoj anesteziji, ako žena povrati postoji velika mogućnost da će udahnuti dio neprobavljene hrane u pluća jer je u nesvijesti. No, prisilan post ne garantira prazan želudac. Uostalom, totalna anestezija bila je obavezan postupak kod carskog reza prije no što je uvedena epiduralna anestezija, za vrijeme koje žena nije u nesvijesti i nema opasnosti kako će udahnuti neprobavljenu hranu, osobito ako je u rukama dobrog anesteziologa. Povraćanje, osim toga, može čak i pomoći otvaranju grlića maternice.

Intravenozna infuzija

Mnoge žene kod poroda niti neće biti gladne jer njihov porod napreduje dovoljno brzo. No kod poroda koji traju satima, a u bolnici je često zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane ili pića, kao jedino rješenje nameće se infuzija. Infuzija će pak majci ograničiti kretanje, čak i ako je na kotačićima, zbog neugodne brunile pričvršćene na veni. Nedostatak energije, odnosno hrane, ili dehidracija tijekom poroda koji traju više sati mogu dodatno usporiti cijeli proces jer žena više nema snage za tiskanje. Tekućina je tu još i važnija jer većina žena tijekom poroda diše na usta, što isušuje grlo i nosnice.

Poticanje, induciranje poroda

Porod koji sporo napreduje može izazvati nervozu onih koji su tu da vam pri porodu pomognu, a kako je bolničko vrijeme poroda obično ograničeno na 12 do 24 sata, mnoge žene suočit će se s induciranim, odnosno medicinski ubrzanim porodom. Postoje naravno i opravdani medicinski indicirani razlozi kada je inducirani porod nužan, u slučajevima bolesti poput raka, hipertenzije, dijabetesa, bolesti bubrega, premalog čeda, povećane razine plodove vode ili kad je život djeteta u maternici na bilo koji način ugrožen, a trudovi nikako da krenu pri čemu se misli na tjedne, a ne dane čekanja početka trudova.

Najčešće medicinske metode poticanja poroda

  • Probijanje vodenjaka - učinkovit način poticanja poroda pri kojem će većina od 70 do 80 posto žena roditi unutar sljedeća 24 sata, no kod onih 20 do 30 posto žena koje prijeđu tu vremensku granicu povećana je mogućnost infekcije
  • Drip - sintetski hormon oksitocin-syntocinon - potiče oštrije, snažnije i puno bolnije kontrakcije maternice nego li je to slučaj kod prirodnog tijeka poroda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.