Trudnoća Trudnica 19. studenoga 2013.

Doula - ženska podrška prije, tijekom i nakon poroda

trudnica žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja pokazuju da prisustvo doule na porodu smanjuje potrebu za intervencijama i lijekovima, a majke imaju veće samopouzdanje, uspješnije doje, te manje obolijevaju od postporođajne depresije

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja. 

Kako vam doula pomaže?

Prije početka trudova doula s trudnicom i njenim partnerom razgovara o prioritetima, strahovima, brigama, planu poroda i planu međusobne suradnje. Tijekom trudova doula se oslanja na stručnu obuku, znanje i iskustvo kako bi pružila emocionalnu utjehu, fizičku potporu i ostvarila komunikaciju s bolničkim osobljem, ako je to potrebno. Pomaže trudnici da se opusti, masira, sugerira promjene položaja i ostale tehnike olakšavanja trudova. Nakon poroda doula može pomoći i kod prvog podoja. 

Postporođajna doula pruža potporu tijekom perioda babinja - pomaže u brizi oko novorođenčeta, pripremi jela, čuvanju starije djece i čak u lakšim kućanskim poslovima, ovisno o dogovoru. Također pruža majci informacije o prehrani novorođenčeta te emocionalnom i fizičkom oporavku od poroda, a sve to poboljšava zadovoljstvo roditelja i smanjuje mogućnost pojavljivanja postporođajne depresije.

Kako se postaje doulom? 

Mnoge majke nakon što ostvare majčinstvo požele svoje znanje i iskustvo podijeliti s budućim majkama u tom prekrasnom, ali i zahtjevnom razdoblju. Doule ne moraju nužno biti majke i službeno educirane, no sve češće žene koje požele postati doule prolaze neku vrstu edukacije. U Hrvatskoj su do sada održane dvije obuke: Paramana doula seminar i DONA International obuka.

Zbog sve većeg interesa, Hrvatska udruga Doula organiziranjem novih obuka omogućit će svim ženama koje žele postati doule da se educiraju u tom smjeru. Sve članice naše Udruge prošle su barem osnovnu edukaciju koju vode certificirane doule trenerice, a pokriva sva bitna područja vezana za rad doula: učenje o znanstveno dokazanim dobrobitima podrške doula prije, tijekom i nakon poroda, standardima prakse, etičkom kodeksu, načinu komunikacije s parovima i bolničkim osobljem, izazovima s kojima se doule susreću, činjenicama o fiziološkoj strani poroda, svim intervencijama kojima rodilje mogu izložene tokom poroda.

Vrlo bitan dio edukacije su i savjeti kako pomoći majci u savladavanju boli, metode opuštanja i masaže, kako pružiti najbolju podršku ukoliko dođe do komplikacija tijekom poroda te sve što doula može učiniti kako bi period netom nakon poroda prošao što ugodnije, a oporavak majke bio što brži.

Doula ili tata na porodu? 

Istraživanja pokazuju da doula ne umanjuje partnerovo sudjelovanje u porodu, već dapače, podrška doule nadopunjuje i osnažuje partnerovu ulogu. Partneri često nisu sigurni koja je njihova uloga pa se uz prisustvo doule osjećaju samopouzdaniji i opušteniji jer dobijaju podršku koju inače ne bi imali.

Kod nas je u rodilištima još uvijek dozvoljen boravak samo jedne osobe u rađaoni, pa žene moraju birati između partnera i doule. U svijetu je sasvim normalno da uz majku može biti više osoba, pa se nadamo da će i u Hrvatskoj uskoro to postati praksa. No važno je znati da podrška doule nije bitna samo tijekom poroda, već i prije - u trudnoći, tijekom trudova, te nakon poroda i u periodu babinja. 

Kako osoblje bolnica reagira na doule? 

U razvijenim zapadnim zemljama doule se smatraju podrškom bolničkom sustavu i medicinskom osoblju jer su trudnice uz pratnju doule zadovoljnije i pripremljenije za porod. Istraživanja pokazuju da prisustvo doule smanjuje potrebu za intervencijama i lijekovima, a majke imaju veće samopouzdanje, uspješnije doje, te manje obolijevaju od postporođajne depresije. Iz tog razloga bolničko osoblje doule prihvaća blagonaklono i kao pomoć, pogotovo u bolnicama u kojima se primalja brine za više trudnica odjednom i nije u mogućnosti cijelo vrijeme biti uz rodilju.

U Hrvatskoj je trenutno malo drugačija situacija jer se bolničko osoblje tek počinje upoznavati s radom doula. No sigurne smo da će se u nadolezećim mjesecima i godinama doule pokazati kao izvrsne suradnice medicinskom osoblju, jer zajednički nam je cilj pružiti trudnicama lijepo iskustvo poroda i rađanje zdravih i sretnih obitelji! 

Hrvatska udruge Doula 

Pojavom sve većeg broja doula, a time i zainteresiranosti za ovaj poziv, osjetile smo potrebu organizirati se i predstaviti široj javnosti. U rujnu 2013. godine osnovale smo Hrvatsku udrugu Doula koja kod nas pionirski promovira poziv doula - educiranih supratiteljica trudnica i rodilja, koje pružaju kontinuiranu psihološku, fizičku i informativnu podršku kroz razdoblje trudnoće, poroda i nakon njega.

Cilj nam je svima zainteresiranima na jednom mjestu učiniti dostupnima sve informacije o doulama te, prvenstveno, olakšati budućim majkama pronalazak doule baš za sebe. Više o nama potražite na www.doula.hr 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.