Trudnoća Porođaj 16. svibnja 2019.

Treba li omogućiti očevima da prespavaju noć u rodilištu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez podrške partnera, žene koje se oporavljaju od operacije i ne mogu same ustati iz kreveta, prisiljene su svaki dan tražiti (i čekati) pomoć medicinske sestre kad beba plače noću

Upravo si dobila bebu. Nevjerojatno je, ali ti si iscrpljena, umireš od bolova, a u nekim slučajevima oporavljaš se od velike operacije. Tvoj partner nije prošao kroz takvo intenzivno fizičko iskustvo poput tebe, ali kad se ugase svjetla rodilišta, ti si ostala sama da se brineš o djetetu. Ovo je scenarij koji je britanska novinarka Annie Ridout napisala na Twitteru kako bi osudila politiku bolnice koja ne dopušta novim očevima da provedu noć u rodilištu sa svojim partnericama i bebama.

"Moja lokalna bolnica ne dopušta partnerima da ostanu na postnatalnom odjelu nakon rođenja djeteta. Mislim da je to nečuveno - nepošteno prema majci, nepravedno prema ocu, koji se osjeća nevažnim. I on se mora obvezati. Je li tako i u drugim bolnicama u Velikoj Britaniji?", upitala je Annie Ridout na Twitteru i izazvala lavinu komentara. 

Možda te zanima... Trebaju li muškarci gledati ženu dok rađa? Trudnoća

Nedavna anketa o novim tatama u Velikoj Britaniji pokazala je da je samo oko 17% izjavilo da je njihova bolnica omogućila očevima da ostanu preko noći nakon što je njihova partnerica rodila. Ne samo da druge bolnice u Velikoj Britaniji imaju ovo pravilo, nego i neke druge države. Slično je i u SAD-u i Kanadi i takva politika vrlo je teška za novopečene obitelji, a posebno za majke koje se oporavljaju od carskog reza. 

10 zlatnih pravila za tate na porođaju

Tate su više angažirani kad su uključeni u ranu skrb oko djeteta

Bez podrške partnera, žene koje se oporavljaju od operacije i ne mogu same ustati iz kreveta, prisiljene su svaki dan tražiti (i čekati) pomoć medicinske sestre kad beba plače noću. Dokazano je da rano povezivanje s tatom ima koristi za bebu i znamo da su očevi više angažirani i sigurniji kada su uključeni u ranu skrb svog djeteta. Ipak, ne slažu se svi da partnerima treba dopustiti da provedu noć u rodilištu.  Na Twitteru su mnoge žene istaknule da su rodilišta često napučena, a ako nemaš privatnu sobu, politika koja omogućuje partnerima na odjelu vidjeti žene nije dobra jer su na kraju prisiljene dijeliti prostor s nečijim partnerom.

"Možda vam ne zvuči idealno, ali morate uzeti u obzir da a) svi nemaju partnera i b) to je ranjivo vrijeme za žene koje rađaju i koje su možda doživjele traumu"

Možda te zanima... Tata iz SAD-a dobio otkaz jer je bio na rođenju sina Roditelji

To je apsolutno sjajna stvar. Mi smo ranjive nakon porođaja i mnoge se žene možda ne osjećaju ugodno kada je netko drugi u njihovoj blizini.

No, ovaj razgovor nas tjera da se zapitamo nije li vrijeme da bolnice razmatraju nove politike koje su uistinu usmjerene na obitelj, je li ta obitelj samohrana majka i beba kojoj je potrebna privatnost ili obitelj s dva roditelja u kojoj partner želi biti dio tih prvih nekoliko noći. Dio problema je u tome što su u mnogim bolnicama opstetričke službe nedovoljno financirane, a rodilišta prenatrpana. Kada jedva ima dovoljno mjesta za mame i bebe, bolnice naravno ne žele pustiti partnere da provedu noć. U zemljama diljem svijeta, opstetrički odjeli su preplavljeni i pretrpani, a taj problem ima i posljedice koje su još ozbiljnije od toga postoji li prostor za roditelje koji nisu rodili, jer ponekad nema ni mjesta za žene koje jesu.

rooming in Možda te zanima... Koliko je rooming-in naporan za mamu poslije poroda? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.