Trudnoća Planiranje trudnoće 09. studenoga 2018.

Muškarci bi trebali imati djecu prije 35. godine

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje u kojem su pratili 40 milijuna beba otkrilo je da se zdravstveni rizici kod beba povećavaju kada očevi dođu u srednje tridesete

Muškarci bi trebali imati djecu prije 35. godine kako bi se izbjegli zdravstveni rizici za nerođenu bebu, tvrde istraživači. Istraživanje koje je pratilo 40 milijuna beba otkrilo je da se rizik od zdravstvenih komplikacija počinje povećavati kada su očevi u srednjim tridesetima, a znatno raste od 45. godine. Desetljećima se ženama govorilo da će djecu djecu staviti u opasnost ako stvaranje potomstva ostave za kasnije životno razdoblje. 

No, novo istraživanje objavljeno u časopisu "British Medical Journal" pokazuje da muškarci isto nose svoj dio odgovornosti. Znanstvenik i profesor Michael Eisenberg sa Sveučilišta Standford kaže: "Nastojali smo gledati čimbenike kod mame u procjeni rizika. Ali ovo istraživanje pokazuje da je zdravlje bebe timski sport te da otac također doprinosi djetetovom zdravlju". Dalje dodaje da kad muškarac napuni 35 dolazi do malog povećanja od rizika, a taj broj se povećava kod muškaraca u četrdesetim i pedesetim godinama. To je zato što se svake godine događaju nove genetske mutacije na spermi.

Možda te zanima... Očeva dob kod začeća ima neočekivan utjecaj na dijete Trudnoća

U usporedbi s muškarcima u dobi između 25. i 34. godine, dojenčad čiji su očevi između 35. i 44. godine imaju pet posto veću vjerojatnost da će se roditi prerano ili da će manju porođajnu težinu. Djeca muškarca koji su stariji od 45. godina imaju 14 posto veću vjerojatnost da će biti primljeni na intenzivnu njegu, 14 posto veću vjerojatnost da će biti rođena prerano, 18 posto da će imati epilepsiju i 14 posto veću šansu da će imati malu porođajnu težinu.

Starost oca utječe na plodnost i razvoj djeteta

Gestacijski dijabetes i starost očeva

Ako otac ima 50 godina i više povećava se mogućnost da će dijete biti na intenzivnoj skrbi za 28 posto. "Ono što nas je posebno iznenadilo bila je činjenica da postoji veza između očeve starosti i šanse da žena razvije dijabetes tijekom trudnoće", objasnio je dalje prof. Michael Eisenberg za Daily Mail. Žene čiji su partneri imali 45 godina i više imale su 28 posto veću šansu da razviju gestacijski dijabetes u odnosu na žene koje su imale mlađe partnere. Objasnio je da su još nejasni biološki mehanizmi zbog kojih se to događa, ali sumnja se da posteljica ima svoju ulogu u tome. Kako dalje objašnjava Eisenberg prosječna dob žena koje rađaju je porasla, ali i dalje misli da su zdravstveni rizici niski.

muškarac, otac, djed, beba Možda te zanima... Je li muškarac u pedesetima prestar za dijete? Trudnoća

Profesor Eisenberg usporedio je povećanje rizika s dobitkom na lutriji. "Ako kupite dvije srećke umjesto jedne, šanse za pobjedu su dvostruke i tako se povećavaju za 100 posto. Ali to je relativno povećanje jer su šanse za osvajanje glavnog zgoditka već na početku male, ali ipak postoji šansa da ćete pobijediti. Ovo je ekstreman primjer, ali može se primijeniti kao koncept kada se priča o zdravstvenim rizicima", dalje kaže Eisenberg.

"Procjenjuje se da znatan broj ovih negativnih znanstvenih problema može spriječiti ako bi očevi izabrali da imaju djecu prije 45 godine. Rizici povezani s očevom dobi trebaju biti uključeni u rasprave o planiranju obitelji i reproduktivnom savjetovanju", zaključili su istraživači.

 

trudnica, trbuh Možda te zanima... Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.