Trudnoća Planiranje trudnoće 05. kolovoza 2017.

Moderno doba: Broj spermija kod muškaraca pao za 60 posto

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najgore je u industrijski razvijenim zemljama, no problem je i to što je u porastu i rak testisa, problemi s hormonima

Broj spermija kod muškaraca na Zapadu u posljednjih 40 godina pao je za 60 posto, otkriva znanstveno istraživanje koje još jednom dokazuje da moderni svijet uništava zdravlje muškaraca. Znanstveni članak objavljen je u "Human Reproduction Update", a znanstvenici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i Španjolske.

Točan postotak pada relativnog broja spermija koji su utvrdili zapravo je 59,3 posto, i to u razdoblju od 1971. do 2011. Dijelovi svijeta koji su se pokazali kao problematični, zapravo su redom razvijene zemlje; Europa, Sjeverna Amerika, Australija i Novi Zeland. Pesticidi, kemikalije koje poremećuju hormone, prehrana, stres, pušenje i pretilost redom su povezani s mogućnošću uzrokovanja s ovim problemom. A on je nadalje povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa i povišene razine smrtnosti.

Sretan par Možda te zanima... Način života očeva također je važan u planiranju trudnoće Trudnoća

Znanstvenici zaključuju i to da stopa pada broja spermija ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina. Ovaj isti trend istodobno se ne primjećuje u drugim dijelovima svijeta; u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su odgovarajuće studije također provedene. Jedan od stručnjaka koji je istraživanje komentirao rekao je da je ono bilo "najpotpunije do sada". Podatke je nazvao "šokantnima" kao i "pozivom na buđenje" za hitnim istraživanjem razloga takvih trendova.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Broj spermija i ostali parametri sperme uz veliku vjerojatnost povezani su s mnogim utjecajima iz okoliša, uključujući kemikalije koje narušavaju endokrini sustav, pesticide, vrućinu i način života, odnosno prehranu, stres, pušenje i indeks tjelesne težine", stoji u članku. Od kemikalija koje utječu na smanjivanje broja spermija, članak posebno ističe one koji plastiku čine fleksibilnijom, zapravo omekšivače, te kemikalije za sprečavanje izbijanja požara u proizvodnji namještaja. To isto kao uzrok sve slabije sperme istraživanja spominju već dobra dva desetljeća, ali se po tom pitanju ništa posebno ne čini. Ovakve kemikalije, kao i neke poput nekih deterdženata, mogu ući u prehrambeni lanac nakon što ih apsorbiraju biljke ili ih pojedu životinje. Prehrana u kojoj ima puno kofeina, alkohola, mesnih prerađevina, soje i krumpira također može biti udarac na plodnost muškarca.

Možda te zanima... Koliko seksa je potrebno da zatrudnim? 6 najčešćih pitanja o plodnosti i začeću Trudnoća

Dodatni problem je uočena pravilnost razina tih kemikalija s učestalošću raka testisa, broja djece rođene sa samo jednim testisom, s muškim pubertetom i uopće razinama testosterona kod muškaraca. Što se tiče problema s hormonima, znanstvenici nakon ove studije više nego ikad ranije sumnjaju da s tim, među ostalim, ima veze i pušenje majki tijekom trudnoće. Smanjivanje razine spermija prvi put je registrirano još prije 25 godina. Samo, ovaj put, osim što su dokazi i trendovi dramatičniji nego ikad, fenomen se eksplicitno povezuje i s drugim zdravstvenim problemima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.