Trudnoća Planiranje trudnoće 12. prosinca 2017.

Biološki sat i pritisak okoline parovima stvaraju stres

par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća - najprirodnija stvar na svijetu ili čudo koje se ne događa tek tako? Pročitajte koje se sve emocije mogu javiti dok pokušavate zatrudnjeti i kako ih prebroditi

Trudnoća je stanje koje u ljudima zasigurno pobuđuje najširi spektar snažnih emocija. Ovisno o dobi, psihičkom, emocionalnom, socijalnom, ekonomskom i mnogim drugim aspektima, svatko će je doživjeti na svoj način. I dok se nekima trudnoća "dogodi" bez puno truda, pripreme i razmišljanja, drugi je žele i iščekuju duže nego što su se nadali. 

Mnoga su pitanja koja prethode odluci. Imati li i kada imati dijete? Jesu li "preduvjeti" koje smo si sami zadali zadovoljeni i hoće li ikada biti? Što od nas očekuje okolina i koja su naša očekivanja od nas samih? Jednom kad savladamo to razdoblje i nađemo barem neke od odgovora, a nastojanje nije urodilo plodom, dolazi čitav niz novih dilema. Priča ima novi početak.  

mama, dijete, trudnica Možda te zanima... Test: Jeste li spremni za dijete? Trudnoća

Nije dokazano da stres utječe plodnost 

Danas parovi često žive užurbano i pod velikim su stresom. Iako stres može uzrokovati hormonalni disbalans koji utječe na ovulaciju, nema dokaza da stres može utjecati na plodnost. Svakako, treba nastojati smanjiti razinu svakodnevnog stresa.

Međutim, opasniji je onaj stres koji se javlja kad pokušavate zatrudnjeti. Tada se mogu javiti osjećaji tuge, straha ili pomanjkanja kontrole nad životom. Osim toga, česti su iracionalni strahovi - strah od odgovornosti, socioekonomskih promjena, strah od odrastanja i činjenice da ćete postati roditelj, ili pak strah od promjena koje se događaju sa ženskim tijelom i mnogi drugi.

par opuštanje Možda te zanima... Nesvjesni strahovi i traume u pozadini neplodnosti Trudnoća

Iracionalni strahovi su neugodni simptomi koji se pojavljuju pod okriljem anksioznosti. To je strah od straha; najčešće nakupina frustrirajućih događaja koji su se gomilali tijekom odrastanja. Da bi otklonili strah, od ključne je važnosti doći do ishodišta problema. Kako bi to postigli važno je imenovati i osvijestiti prisutnost straha i njegovog djelovanja, shvatiti da je strah zapravo unutarnji nagon (koji je u tom trenutku prenaglašen), te se fokusirati na mogućnosti koje će dovesti do željenog rezultata. Ovakav tijek podrazumijeva stručnu psihološku podršku.

Pod pritiskom okoline

Stres može rasti i zbog faktora socijalne okoline. Odluke vezane uz reprodukciju neizbježno utječu na život osobe koja ih donosi. Neke od njih donose se gotovo spontano tijekom života, dok na donošenje drugih utječu socijalna i životna očekivanja, kao i nesvjesni čimbenici. Čak ako odluke budu donesene svjesno i samostalno, mogu nesvjesno predstavljati introjicirane (usvojene, ali ne i istinski prihvaćene) stavove, uvjerenja, očekivanja i ulogu u društvu.

Možda te zanima... Kad planirate dijete? Ovo nikad ne biste trebali pitati parove Trudnoća

Situacija postaje delikatna ako okolina direktno vrši pritisak ili pak propituje tijek događaja što može stvoriti osjećaj neugodnosti, srama i povlačenje u izolaciju. Dodatni pritisak stvara i "biološki sat", tj. spoznaja da plodnost ima granicu koja je svojevrstan temelj za mnoge odluke koje žene donose.

par, trudnoca, test | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što u slučaju neplodnosti?

Ako nastojanje da se trudnoća ostvari potraje dulje od 12 mjeseci, treba ispitati radi li se o biološkim faktorima. U svijetu neplodnost pogađa otprilike 10-15 posto parova u reprodukcijskoj dobi. Danas je puno lakše istražiti postoji li neki biološki razlog ili prepreka zbog kojih se trudnoća ne događa tempom kojim bismo željeli, pa je zadnjih godina povećan broj parova koji traže pomoć i spremni su osloniti se na nove i učinkovite tehnike rješavanja problema neplodnosti.

Liječenje neplodnosti predstavlja fizičko i emocionalno opterećenje za ženu i njenog partnera. Stres koji proizlazi iz nemogućnosti ispunjenja želja za djetetom dovodi do brojnih psiholoških problema za koje je nužno potražiti pomoć. 

žene, prijateljice Možda te zanima... 7 najgorih rečenica za ženu koja ne može zatrudnjeti Trudnoća

Kriza u partnerskom odnosu

Neovisno o kojem se otegotnom faktoru radilo, parovi koji žele trudnoću mogu se suočavati s nestrpljenjem, ljutnjom, tugom, anksioznosti, problemima u braku, seksualnom disfunkcijom, socijalnom izolacijom i niskim samopouzdanjem. To sve može djelovati kao da su u začaranom krugu, pod velikim pritiskom i s manjkom opuštenosti i spontanosti, odnosno narušenom intimnosti

Od trenutka kada odlučite da želite dijete, od velikog je značaja međusobna podrška partnera, ali i okoline. Važno je zadržati pozitivan stav, otvoreno razgovarati s partnerom o svim mogućim ishodima, ne svaljivati krivnju jedno na drugo, te ako je potrebno, pravovremeno potražiti pomoć i podršku. Razgovor i terapija, individualna i/ili grupna smanjuju razinu stresa i znakove sniženog raspoloženja te povećavaju vjerojatnost za trudnoćom. Osim toga, pružaju neiscrpan izvor podrške, razumijevanja i daju novu perspektivu. Odjednom, vi i vaš partner niste sami u svom izazovu, već počinjete upoznavati cijelu zajednicu koja s vama dijeli iskustva i probleme. 

I naravno, opustite se, promijenite fokus i uživajte u trenucima koje živite, ne razmišljajući samo o ishodu.  

par savjetovanje neplodnost Možda te zanima... Kako se nositi s tjeskobom zbog neplodnosti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.