Trudnoća Planiranje trudnoće 14. lipnja 2016.

Zašto žene odgađaju majčinstvo?

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema rezultatima kanadskog istraživanja, 97 posto žena želi biti u sigurnoj partnerskoj vezi prije nego odluči postati majka, dok tek manje od 30 posto navodi karijeru kao razlog za odgađanje trudnoće

Iako se često smatra da je glavni krivac za odgađanje trudnoće želja za uspješnom karijerom, jedno kanadsko istraživanje pokazalo je drugačije. Prema rezultatima studije koja je objavljena u Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, manje od trećine žena koje su sudjelovale navelo je karijeru kao razlog za odgađanje majčinstva, dok je većina navela sigurnost u vezi.

Faktori koji utječu na odluku

Najviše utjecaja na konačnu odluku o prvoj trudnoći imali su sljedeći faktori: sigurna partnerska veza (97 posto), osjećaj kontrole nad vlastitim životom (82 posto) te spremnost na roditeljstvo (77 posto). Samo manje od 30 posto žena izjavilo je da su ciljevi u karijeri važan faktor pri odluci.

U Kanadi 11 posto žena svoje prvo dijete rodi nakon 35. godine ili kasnije, u SAD-u oko 20 posto žena, a i kod nas je sve veći broj žena koje svoje prvo dijete rađaju sve kasnije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 1960-ih godina žene su prvo dijete rađale s 23 godine, dok su 2005. majkama postajale tek s 28 godina. S obzirom na to da se trend nastavlja, dobna granica prvorotki približila se tridesetoj, a prema podacima struke i prelazi je.

Plodnost opada s godinama

Iako je prema rezultatima kanadskog istraživanja, ženama najvažnije ostvariti navedene ciljeve da bi odlučile postati majke, ginekolozi upozoravaju da plodnost opada s godinama.

"Danas je jedan od najvećih uzroka neplodnosti odgađanje rađanja. 1970-ih je samo pet posto žena rađalo nakon 35. godine života dok u današnje vrijeme u razvijenim zemljama oko 20 posto žena rađa nakon 35. Za to su zaslužni drugačiji način života, kapitalizam, stupanj obrazovanja, financijske prilike, a također i napredak medicinske znanosti te razvoj metoda pomognute oplodnje", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić, dr. med. i objašnjava da svaka žena prilikom rođenja ima dva milijuna folikula (iz kojih se razvijaju jajne stanice) u jajnicima te se taj broj smanjuje s godinama starosti.

Planirajte prvu trudnoću prije 35. godine

"Tako pred prvu menstruaciju ima oko 300 tisuća, s 35 godina starosti oko 25 tisuća dok oko četrdesete ima 10 tisuća. S obzirom na to da se rađamo sa svim folikulima, razumljivo je da je kod mlađih žena broj i kvaliteta jajnih stanica puno bolji, dok je kod starijih manji broj i kvaliteta jajnih stanica i to je razlog velikom broju kromosomskih grešaka i spontanih pobačaja te smanjenoj plodnosti, pogotovo nakon 38. godine", objašnjava ginekologinja i kaže da se danas može hormonskim testovima iz krvi i ultrazvučnim pregledom prilično točno procijeniti rezerva jajnika kod žena kako bi na vrijeme mogle planirati trudnoću.

"No i drugi faktori i način života mogu smanjiti plodnost i kvalitetu sluznice maternice te prohodnost jajovoda koji su bitni za spontano ostvarenje trudnoće. Tako da svakako savjetujemo ženama da planiraju barem prvu trudnoću prije 35. godine života, kako bi izbjegle povećane rizike trudnoće u starijoj dobi", savjetuje ginekologinja.

Dr. Oz također upozorava žene da ne čekaju predugo s prvom trudnoćom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.