Trudnoća Planiranje trudnoće 09. srpnja 2015.

Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu

muškarac, spermna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je žena ta koja će zatrudnjeti, i budući tata mora brinuti o svom zdravlju kada radi na bebi. Nezdrave životne navike mogu loše utjecati na spermu i mogućnost začeća, pa čak dovesti i do spontanog pobačaja. Saznajte što je zabranjeno, a što morate raditi kako biste imali zdravu i kvalitetnu spermu!

par, muškarac, žena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Pretilost, kao i pothranjenost mogu imati negativan utjecaj na muškarčevu spermu, a problemi s težinom mogu biti pogubni za libido i potenciju. I muškarci, ne samo žene, koji rade na djetetu trebali bi se zdravo hraniti i baviti nekom tjelesnom aktivnošću kako bi održali zdravu tjelesnu težinu. Zdrav život smanjit će i stres koji može uzrokovati abnormalnosti u spermi i njenoj koncentraciji.

"Zdrav život i fit tijelo važno je i za muškarce koji žele djecu. Naime, deblji muškarci imaju više estrogena, a to smanjuje pokretljivost spermija", kaže dr.sc. Erden Radončić, specijalist ginekologije i porodništva.

muškarac, spermna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prestanite pušiti

Pušenje može uzrokovati smanjenje broja spermija i usporiti ih. Muškarcima se preporučuje smanjiti, ali i potpuno prestati pušiti i to tri mjeseca prije nego što krenu s pokušajima začeća. "Proizvodnja spermija traje otprilike tri mjeseca, tako da svaka promjena koju muškarac napravi sada, neće se vidjeti u spermi barem tri mjeseca", kaže dr. med. Suzanne Kavic, direktorica odjela za reproduktivnu endokrinologiju na Sveučilištu Loyola.

Osim cigareta, preporučuje se i izbjegavanje marihuane i opojnih droga. "Do spontanog pobačaja može doći i ako muškarac povremeno uzima drogu poput kokaina, marihuane i amfetamina", kaže Lisa Mazzullo, dr. med., jedna od autorica knjige Before Your Pregnancy: A 90-Day Guide for Couples on How to Prepare for a Healthy Conception.

muškarac, spermna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pazite na temperaturu testisa

Postoji razlog zašto se testisi nalaze izvan tijela, naime za proizvodnju sperme potrebna je određena temperatura. Preporučuje se izbjegavanje sauna, vrućih kupki, ali i uskih hlača i donjeg rublja.

"Uske hlače ili donje rublje dižu temperaturu testisa bliže tjelesnoj temperaturi od oko 37 stupnjeva čime se smanjuje spermiogeneza. Testisi su izvan tijela zato što njima odgovara niža temperatura od tjelesne, a svako stiskanje uz tijelo uskom odjećom povećava temperaturu", objašnjava ginekolog Erden Radončić te dodaje da što se tiče elektronike, držanja laptopa u krilu ili mobitela oko struka, mišljenja su oprečna. "Mnogi vjeruju da je to dodatni problem, međutim realnih znanstvenih dokaza za sada nema. No, preporuka je i inače kod kontroverznih pitanja nastojati eliminirati potencijalne loše navike sve dok se ne dokaže njihova realna uloga", kaže.

par, muškarac, žena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jedite hranu bogatu folnom kiselinom

Pojačan unos folne kiseline nije važan samo za buduće majke. Prema istraživanju Sveučilišta Berkley iz Kalifornije, muškarci kojima u prehrani nedostaje folna kiselina imaju veći rizik za abnormalnosti u kromosomima spermija. Kad takva sperma oplodi jajnu stanicu, može doći do spontanog pobačaja ili porođajnih mana. Naime, više od polovice pobačaja u prvom tromjesečju uzrokovano je abnormalnostima embrija.

No iako se muškarcima dnevno preporučuje unositi 400 miligrama folne kiseline, ipak je ne moraju uzimati u tabletama, već je dovoljno da pojačaju unos hrane koja sadrži visoku razinu folne kiseline, poput graha, zeleno lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, agruma te žitarice, kruh i tjesteninu kojima je dodana folna kiselina.

muškarac, spermna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smanjite alkohol i kavu

Dansko istraživanje otkrilo je da su broj i koncentracija spermija malo niži kod muškaraca koji piju puno kave i gazirane sokove. Dr. Mazullo preporučuje smanjivanje unosa kofeina na 300 miligrama dnevno, a to uključuje kavu, čaj, čokoladu i energetska pića.

I alkohol može smanjiti prozvodnju spermija i uzrokovati abnormalnosti sperme. Dr. Kavic kaže da je u redu piti jedno do dva pića dnevno, ali mnogi muškarci pod utjecajem alkohola imaju probleme i s potencijom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.