Trudnoća Liječenje neplodnosti 19. veljače 2017.

Na svadbi se pilo i pušilo, utječe li to na nalaz spermiograma?

svadba, vjenčanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić objašnjava kakve vrijednosti pokazuje spermiogram i koliko puta ga treba ponoviti kako bi rezultati biti valjani

Napravio sam spermiogram i dijagnoza mi je Asthenozoospermia. Trebam li ići odmah kod doktora ili napraviti nakon 2-3 mjeseca još jedan spermiogram? Imam 33 godine, ne pijem (eventualno koji vikend ako je prigoda, jednom mjesečno), ne pušim preko tjedna (preko vikenda oko 10-15 cigareta), vježbam pet puta tjedno, uglavnom pazim na prehranu.

Ali kod spermiograma bio je prisutan stres radi neugode. Napomenuo bih kako je spermiogram rađen u ponedjeljak, a u petak sam bio na svadbi gdje se popilo i bilo je cigareta te cijeli vikend nije bilo normalnog sna pa me zanima je li to moglo puno utjecati na nalaz?

Spermiogram je kategorija koja varira, s time da za razliku od mnogih drugih stanja u tijelu, trenutni nalaz reflektira stanje organizma od prije 2,5 mjeseca.

Dakle, kratkotrajne aktivnosti obično ne remete broj i pokretljivost spermija, ali mogu donekle na količinu ejakulata. 

Dodatno na navedeno, svi laboratoriji za analizu sjemena se ne pridržavaju WHO manuala (preporuke svjetske zdravstvene organizacije u kojem su standardi za izdavanja nalaza te akreditacije laboratorija za rad po tom principu), pa je stoga bitno isti napraviti u adekvatnom laboratoriju.

Slično, usporedba nalaza između dva laboratorija isto treba biti uzet s oprezom; stoga nalaz treba ponoviti za 2-3 mjeseca kako je i preporučeno, i tek ako nekoliko nalaza govore u prilog navedene dijagnoze, ista se smatra pouzdanom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.