Trudnoća Planiranje trudnoće 19. rujna 2013.

Bademi i 'zelenjava' potiču proizvodnju spermija

salata, hrana, plodnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za uspješno začeće važan je broj spermija i njihova pokretljivost, a potrebno je obratiti posebnu pozornost na prehranu, jer produkcija zdravih i vitalnih spolnih stanica ne podnosi deficite pojedinih hranjivih tvari

Plodnost muškaraca po mnogo čemu je slična ženskoj, ali ipak ima svoje specifičnosti. Preduvjet za normalno funkcioniranje reproduktivnih organa je dobro zdravlje i zdrava prehrana. Smrtni neprijatelji muške potencije jesu pušenje i alkohol, kao i toksikanti (teški metali, trans masne kiseline, ostaci pesticida).

No kako je za uspješnu koncepciju jako važan broj spermija i njihova pokretljivost, potrebno je obratiti posebnu pozornost kako na prehranu, tako i na tjelesno vježbanje. Naime, produkcija zdravih i vitalnih spolnih stanica nikako ne trpi deficite pojedinih hranjivih tvari. Zbog toga mnogi stručnjaci na prvo mjesto stavljaju cink iz školjkaša, a rabi se izraz "baby making ingredient". Međutim, sve se neophodne hranjive tvari lako mogu dobiti dnevnim konzumiranjem jaja, junetine, piletine, puretine te orašastih plodova i sjemena (sezam).

Kod toga ne treba zaboraviti na povrće (osobito lisnato), voće mliječne proizvode. Cijeli spektar E vitamina koji održava spermije vitalnim, može se naći u bademima pa je jako dobra praksa vegetarijanaca da na stolu uvijek stoje zdjelice s raznim orašastim plodovima. U slučaju da to nije moguće, minerali i vitamini se osiguravaju iz odgovarajućih dodataka prehrani.

Antioksidansima protiv stresa

Za mušku reproduktivnu funkciju jako su važni antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću. Zašto? Zato što je stres ključni negativni čimbenik koji djeluje destimulativno putem slobodnih radikala. Što je više slobodnih radikala u tijelu muškarca, to je slabiji njegov fertilitet. Poznato je međutim, da ima dosta muškaraca koji smatraju da im "zelenjava" nije od nikakve koristi. U takvim slučajevima valja pribjeći korištenju dodataka prehrani. Najviše E vitamina ima u ulju pšeničnih klica (215 mg/100g). Slijedi suncokretovo ulje (55 mg/100 g) pa ulja orašastih plodova (20 mg/100 g). Fertilni muškarac mora jesti vrlo raznovrsnu hranu s obiljem voća i povrća (potreban kompleks B vitaminaC vitamin i folna kiselina).

Preporučuje se nar i koštice bundeve koji dokazano poboljšavaju kvalitetu sperme. Obavljeni su pokusi na laboratorijskim životinjama koji su to potvrdili. Zatim, preporučuje se najmanje dva puta tjedno masnu ribu zbog opskrbe omega-3 masnim kiselinama. U košticama također ima tragova omega-3 koja stimulira protok krvi kroz reproduktivne organe.

Ono što u prehrani muškarac treba izbjegavati jeste junk food i razni toksikanti (alkohol, kofein, trans-masne kiseline, gazirani napitci, ostaci pesticida). Primjerice, utvrđeno je da alkohol i puno kofeina na dnevnoj bazi može značajno pokvariti kvalitetu sperme. Ne treba se zavaravati kako pivo ne spada u tu kategoriju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.