Roditelji Tatina zona 09. kolovoza 2018.

Kasno očinstvo: Richard Gere očekuje dijete u 70. godini

Foto: Instagram/alejandragere
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slavni glumac oženio se Alejandrom Silvom prije četiri mjeseca, a iz prijašnjih brakova oboje imaju po jedno dijete

Slavni glumac Richard Gere i 35-godišnja poduzetnica Alejandra Silva vjenčali su se prije četiri mjeseca kod matičara, a nakon toga su imali obiteljsku proslavu u svom domu u New Yorku. Prema pisanju španjolskih medija par očekuje njihovo prvo dijete, a informaciju je potvrdio Alejandrin glasnogovornik.

Iako čuvaju svoju intimu, nakon vjenčanja Gere je izjavio: "Najsretniji sam čovjek u svemiru". Par se prvi put u javnosti pojavio 2016. godine. Slavni glumac ima 18-godišnjeg sina iz braka s Carey Lowell, a Silva ima petogodišnjeg sina iz prethodnog braka. 

muškarac, otac, djed, beba Možda te zanima... Je li muškarac u pedesetima prestar za dijete? Trudnoća

Kako starost oca utječe na razvoj djeteta?

Ivana Grabar, profesorica pedagogije i psihoterapeutkinja objašnjava jesu li muškarci zrelije dobi prestari za djecu, hoće li biti dobri roditelji te što će reći okolina.

"Zapravo istraživanja pokazuju da su stariji roditelji puno zreliji i strpljiviji roditelji. Uvijek možemo voditi brigu o tome što će drugi reći. Na žalost, kod nesigurnih osoba će i to kao i mnoge druge reakcije okoline utjecati na njihovo psihološko stanje. Stoga se može dogoditi da takvi očevi i roditelji izbjegavaju primjerice odlaske na roditeljske sastanke ili druge situacije gdje se susreću s roditeljima druge djece i upadljivo su stariji", kaže no dodaje da je isto tako moguće i u startu se pomiriti s time da će mnogi pomišljati da je otac tog djeteta zapravo njegov djed.

Možda te zanima... 14 supernamirnica za muškarce koji planiraju dijete Trudnoća

"I što s time? Svaki nedostatak možemo okrenuti u svoju prednost i tome podučavati i dijete. Dijete će imati priliku izrasti u osobu koja će od početka učiti kako se nositi s okolinom koja nas ponekad ismijava, ponekad šapuće iza leđa. Ako otac izgradi stav: 'Pusti selo neka priča...' i dijete će takav stav preuzeti. Ako se otac prestraši okoline - i taj će stav dijete preuzeti. Slično je sa posvojenom djecom ili djecom s invaliditetom - često ih okolina promatra drugačijim očima", kaže i objašnjava da svaka takva situacija može biti poticaj za jačanje same osobe ili oslabljivanje, ali to ovisi o roditeljima.

Možda te zanima... 'Biti majka s 20 i s 42 godine za mene je potpuno drugačije iskustvo' Roditelji

"Nositi se sa bilo kakvim 'nedostacima' kroz duhovitost je odlično. Taj otac bi mogao reći: Uvijek se dobro zabavim kada vidim vaše izraze lica kad kažem da sam otac, a ne djed! Zapravo je tada neugodno osobi koja je krivo pretpostavila. Činjenica je da će takvih slučajeva biti sve više jer se dobna granica (ako uopće još postoji) ulaska u brak značajno pomaknula. Otac koji nikako ne može zamisliti suočavanje sa okolinom nije zrela osoba i dobro bi bilo da posjeti psihoterapeuta", savjetuje.

par, muškarac, žena Možda te zanima... Biološki sat muškarcima otkucava ranije nego mislite Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.