Trudnoća Planiranje trudnoće 07. rujna 2017.

Biološki sat muškarcima otkucava ranije nego mislite

par, muškarac, žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rezultati novijih istraživanja proturječe uobičajenom i rasprostranjenom uvjerenju kako su muškarci, za razliku od žena koje imaju biološki sat, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života

Nedavna istraživanja u SAD potvrdila su da "biološki sat", razdoblje pune plodnosti kod muškarca, počinje ubrzano otkucavati već s navršenih 35 godina.

Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje trebaju brinuti o godinama kad će se odlučiti na majčinstvo. Isto pravilo, poručuju znanstvenici, trebalo bi se primjenjivati i na muškarce.

"U 35. godini života počinju ubrzanije promjene stanja DNK u stanicama sperme", upozorila je urolog dr. Narendra Sing, voditeljica istraživačkog tima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu. "Ove promjene, koje vremenom mogu izazvati oštećenja u sastavu DNK, se pogoršavaju iz dana u dan i na kraju postaju takva da mogu izazvati sterilitet a tada, nažalost, više nema pomoći", smatra.

par Možda te zanima... Biološki sat i pritisak okoline parovima stvaraju stres Trudnoća

Rezultati najnovijih istraživanja proturječe uobičajenom i rasprostranjenom uvjerenju kako su muškarci, za razliku od žena koje imaju biološki sat, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života.

Najnovije studija tako budućim očevima savjetuju da ne oklijevaju s očinstvom, a mlade bračne parove pozivaju da ne odugovlače s prinovama.

"To, međutim, nikako ne znači da muškarcima starijim od četrdeset godina savjetujemo da prestanu raditi na svom očinstvu. Radi se samo o upozorenju da je odgovorno prema budućim prinovama voditi računa o svom zdravlju i načinu života - posebno izbjegavati hranu za koju postoji opravdana sumnja da je zagađena pesticidima", naglasio je dr. Stuart Malcom, urolog sa Sveučilišta Stanford.

muškarac, otac, djed, beba Možda te zanima... Je li muškarac u pedesetima prestar za dijete? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.