Trudnoća Planiranje trudnoće 01. svibnja 2016.

Stariji očevi: veća vjerojatnost psihičkih problema

tata beba otac
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Starija dob oca u trenutku rođenja djeteta povezana je s poremećajima poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, šizofrenije, pokušaja samoubojstva i problema s drogom, kao i školskog neuspjeha i slabih rezultata na testiranju koeficijenta inteligencije

Djeci starijih očeva prijeti veća opasnost od psihičkih problema i problema s učenjem, ukazuje opsežno američko-švedsko istraživanje. Istraživači Sveučilišta Indiana i Instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su medicinske podatke o svim osobama rođenima u Švedskoj između 1973. i 2001. godine.

Oni su pritom ustanovili vrlo jaku povezanost između starije dobi oca u trenutku rođenja djeteta i lepeze psihičkih problema poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, šizofrenije, pokušaja samoubojstva i problema s drogom, kao i školskog neuspjeha i slabih rezultata na testiranju koeficijenta inteligencije.

Je li muškarac u pedesetima prestar za dijete?

Veća vjerojatnost za razne poremećaje i probleme

U usporedbi s djetetom rođenim kada je otac imao 24 godine i djetetom čiji je otac imao 45 godina u trenutku njegovog rođenja, 3,5 puta je vjerojatnije da će dijete čiji je otac stariji, razviti autizam, a 13 puta da će imati poremećaj pažnje. Opasnost od bipolarnosti je 25 puta veća, dok je vjerojatnost od samoubilačkog ponašanja i problema s drogama 2,5 puta veća.

“Bili smo šokirani rezultatima tog istraživanja”, izjavio je Brian Donofrio, profesor psihologije na Sveučilištu Indiana i glavni autor radova objavljenih u časopisu The American Medical Association Psychiatry. “Specifične veze između očeve starosti i psihičkih problema djeteta puno su izraženije nego u prethodnim istraživanjima”, istaknuo je Donofrio.

Starost oca utječe na plodnost i razvoj djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.