Beba Dojenje 27. travnja 2020.

5 stvari koje nisi znala o hranjenju adaptiranim mlijekom

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adaptirano mlijeko je najbolja alternativa majčinom mlijekom, a mi ti donosimo nekoliko iznenađenja s kojima bi se mogla susresti ako hraniš bebu adaptiranim mlijekom

U idealnom svijetu, dojenje je najbolja opcija za bebe, kad bi sve žene imala taj luksuz izbora - no nemaju ga. I dok neke majke nisu u mogućnosti dojiti te dijete hrane isključivo adaptiranim mlijekom, ima i onih koje kombiniraju dojenje s formulom. Adaptirano mlijeko je najbolja alternativa majčinom mlijekom, a mi ti donosimo nekoliko iznenađenja s kojima bi se mogla susresti ako hraniš bebu adaptiranim mlijekom.

Bebe hranjene formulom imaju drugačiju stolicu

Na sadržaj pelene tvoje bebe izravno utječe ono čime je hraniš. I ne samo da je 'stolica od formule' drugačija, već može biti i pomalo šokantna - posebno za mame koji prelaze s dojenja.

"Naša je beba prešla na formulu s 5 tjedana, a došlo je do drastične promjene u njezinoj stolici", kaže jedna mama. "Promijenili su se miris, tekstura, konzistencija, količina, boja i učestalost!"

Zašto razlika? Kako objašnjava pedijatrica Margaret Morris, to je jednostavno stvar prilagođavanja tijela na ono što jede. "Flora gastrointestinalnog trakta mijenja se ovisno o tome kakva se hrana prolazi kroz njega - a formula je drugačija hrana od majčinog mlijeka", kaže ona.

Mnogi roditelji izjavljuju da stolica od formule nešto intenzivnijeg mirisa, tamnije je boje i gušća je od majčinog mlijeka.

formula bočica Možda te zanima... Zašto beba na adaptiranom mlijeku manje jede? Beba

Bebe ne probavljaju majčino mlijeko i formulu jednakom brzinom

Može li razdoblje između hranjenja formulom biti duže nego od majčinog mlijeka? Jednom riječju, da.

Evo zašto: Majčino mlijeko i većina formula sadrže proteine ​​sirutku i kazein. Majčino mlijeko sadrži više sirutke, koju je lakše probaviti (i zbog toga je bebe probavljaju brže) nego kazein. Formula sadrži više kazeina koji bebe probavljaju sporije.

Prije nego što se ponadaš dobrom noćnom spavanju, zapamti da je svaka beba drugačija. Jatinder Bhatia, šef neonatologije na Sveučilištu Georgia Health Sciences i glasnogovornik Američke akademije za pedijatriju, objašnjava da svako dijete ima svoje jedinstvene kalorične potrebe, osobnost i obrazac spavanja. Kao rezultat, neke bebe hranjene formulom hrane se - i probude se - jednako često kao i dojene dijete.

"Moj stariji sin bio je isključivo hranjen adaptiranim mlijekom i budio se po identičnom rasporedu kao i moje isključivo dojeno dijete", kaže jedna mama.

bočica bočice Možda te zanima... Na što paziti kod izbora bočica i duda? Beba

Ipak, nema sumnje da je za formulu potrebno duže vremena za probavu od majčinog mlijeka. Dakle, ako ti se čini da hraniš dijete malo rjeđe nego tvoja prijateljica koja doji, ne brini. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Tvoje dijete može biti alergično na formulu

Većina beba lako probavlja formulu, no, neki imaju alergijsku reakciju na proteine ​​kravljeg mlijeka u formuli.

(Napomena: Netolerancija na proteine ​​mlijeka različita je od intolerancije na laktozu, što je izuzetno rijetko u dojenčadi. Većina ljudi s netolerancijom na laktozu ne razvija se kasnije u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji.)

Kretanje crijeva tvoje bebe može ti poslužiti kao glavni znak kako ide probava, pa ako se pitaš ima li tvoje dijete alergiju na formulu, provjerite stvari dolje. "Krv ili sluz u stolici obično znače da su crijeva upaljena, što je znak moguće alergije", kaže Morris.

Možda te zanima... 10 stvari koje nisam znala o hranjenju bebe na bočicu Beba

Ostali znakovi moguće alergije na formulu uključuju:

  • Proljev
  • Povraćanje
  • Nervoza prije hranjenja
  • Kožni osip

Stalna nelagoda može biti i simptom. Naravno, kao što će reći bilo koji roditelj čija je baba imala kolike, neprestano plakanje ne znači uvijek alergiju na formulu. Ipak, kako Morris kaže, "Ako je dijete stalno nesretno, vjerojatno postoji razlog, a alergija bi mogla biti. To je važno da to provjeriš."

Ako je dijete alergično na mliječnu formulu, liječnik može preporučiti prelazak na specijaliziranu formulu, poput ekstenzivno hidrolizirane formule, u kojoj je protein razgrađen u probavljiviji oblik i prerađen kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Različite bebe jedu različite količine

"Nekim bebama je potrebno više kalorija od drugih, a ono što je dovoljno za rast jednog djeteta možda nije dovoljno za ono drugo",  kaže Morris.

Uz to, unos formule varirat će od obroka do obroka - baš kao što ćeš možda trebati laganu salatu za ručak, ali žudiš za obilnijom večerom. "Nemoj se šokirati ako tvoje dijete uzme 120 ml pri jednom hranjenju i 180 ml kod sljedećeg", kaže Morris. Dopusti da te beba vodi i usmjerava.

Unatoč varijabilnosti, ipak je važno slijediti neke osnovne smjernice. Općenito govoreći, bebe koje još nisu krenule s dohranom trebale bi dobiti oko 70 ml formule po kilogramu tjelesne težine u svaka 24 sata. I ne zaboravi na redovite posjete pedijatru kako bi pratila njen rast i osigurala da je sve u redu.

Možda te zanima... Vodič kroz prehranu bebe: Koliko novorođenče treba jesti? Beba

Većina formula je u osnovi ista

U dućanima si prepravljena raznim vrstama adaptiranog mlijeka. Kako odabrati najbolje? Mnogim roditeljima je odmah lakše kad čuju da kad su u pitanju najvažnije hranjive tvari, sve formule su jednake

To je zato što formulu regulira Uprava za hranu i lijekove (FDA), koja od proizvođača zahtijeva da u svakoj treba biti 29 specifičnih hranjivih sastojaka. Iako različite marke imaju različita imena, pakiranje i cijene, niti jedan od njih neće promijeniti potrebne sastojke.

Međutim, postoje mnoge specijalizirane formule za specifične situacije:

  • Formule dizajnirane za prerano rođenu djecu s malom porođajnom težinom sadrže više kalorija po mililitru od standardnih vrsta.
  • Formulama za bebe s refluksom dodaju se riža ili drugi zgušnjivači.
  • Formule za dojenčad s alergijom na kravlje mlijeko se intenzivno hidroliziraju kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Još uvijek ne znaš koje bi adaptirano mlijeko izabrala? Pedijatar ti može pomoći pri odabiru formule koja najbolje odgovara tvojoj bebi. 

tata, beba, bočica Možda te zanima... Koliko mora jesti beba hranjena adaptiranim mlijekom? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivanka.tomljanovic

    preskocili ste detalj kako je formula izradjena od mlijeka koje dolazi od vrste potpuno razlicite od nas. ne moze mlijeko koje je priroda predvidjela za bebu krave biti dobro za ljudsku djecu. sve ovo je konzumeristicki marketing u svrhu prodaje

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.