Beba Zdravlje i njega bebe 10. ožujka 2015.

Na što paziti kod izbora bočica i duda?

bočica bočice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za bebe je najbolje majčino mlijeko. No, što kad majka ne može ili ne želi dojiti. Kako izabrati pravu bočicu i dudu varalicu i kada početi s odvikavanjem?

Mnogi roditelji u pripreme za bebe uključuju i kupovanje bočica i duda za slučaj da majka ne može dojiti. Od drugih pak majki čujemo da namjerno ne žele kupiti niti bočicu niti dudu, kako ne bi došle u napast da djetetu ponude adaptirano mlijeko kad dojenje ne ide tokom kojim su očekivale. Novorođenčad ne treba ni jedno ni drugo. No, kako izabrati najbolje za svoje dijete ako ste jedna od majki koja ne može dojiti?

MarijaR otvorila je temu na forumu pitajući: "Pomalo odbrojavam dane do poroda i ostalo mi je malo vremena za kupnju nekih sitnica. Zanima me koje ste bočice i dudice kupili za svoje bebice i, ako ih je netko već koristio, koje su to bile?"  Iz bočice lakše izlazi mlijeko pa nije dobro davati odmah bebi bočicu jer se ne mora truditi i učiti sisati kao na dojci. Dojenje ima prednosti za razvoj bebe od povezanosti s majkom do prevencije bolesti i povećanja imuniteta.

bočica Možda te zanima... Vodič za mame: Oprema za hranjenje bočicom Beba

Bebama vodu davati na čašicu ili žličicom

"Ako ste trudnica i namjeravate svoju bebu dojiti, ne vidim razlog za kupnju dudica i bočica osim što vam je nepotreban trošak. Dokazano je da beba koja duda dudu u prvim mjesecima dok doji, smanjuje podoje i tako može dovesti do manje proizvodnje mlijeka. Bočica vam treba samo u iznimnim situacijama: ako majka ne može dojiti već se mora izdajati ili uopće ne može ni dojiti ni izdajati. Trudnice, buduće majke, imajte pozitivan stav o dojenju i dojite svoju bebu bez dodataka jer je to predivno iskustvo. Dojite na zahtjev, a ne na sat i nećete imati potrebu za dudicama i flašicama!", savjetovala je budućim i sadašnjim majkama Andydea.

beba voda žličica žlica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako dojite, vaše dijete dobiva sve što treba kroz vaše mlijeko. Zaboravite priče da mu morate dati u bočici vode ili čaja jer je "žedno". Ne morate brinuti, vaša beba nije gladna ni žedna. Barbara Finderle, primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja savjetuje: "Majčino mlijeko ima sve potrebne sastojke koji su djeci do 6 mjeseci života potrebni. Tek nakon 6 mjeseca života se uvodi druga prehrana. Ako ipak zbog nekog razloga imate potrebu djetetu davati vodu, nikako to nemojte raditi na bočicu. Postoje 'alternativne' metode hranjenja na čašicu ili žličicu. Na ovaj način se novorođenčad može hraniti već u rodilištu, ako za to postoji potreba. Dijete i roditelji se vrlo brzo naviknu na ovakav način prehrane, iako će u početku možda djelovati malo 'nespretno'."

Staklene ili plastične bočice?

Čitateljica priks postavila je zanimljivo pitanje: "Mene zanima je li bolje kupiti staklene bočice ili plastične? Planiram dojiti kad rodim, ali bočicu bih koristila za izdajanje. Ako negdje moramo ići, ne bih htjela dojiti u javnosti. Nemam ništa protiv toga, ali ja se jednostavno ne osjećam spremnom za to."

Možda te zanima... 10 stvari koje nisam znala o hranjenju bebe na bočicu Beba

Prije su postojale samo staklene bočice koje je lakše čistiti, ali su lako lomljive i ne preporučuju se za čuvanje izdojenog mlijeka dok danas postoje i plastične koje su možda čak i praktičnije i laganije te pogodnije za sterilizaciju. No, ni sve plastične bočice nisu iste te je proučavanje izlučivanja toksičnih supstanci iz plastike u tekućinu koju beba konzumira, dovelo do povučenih opasnih bočica iz upotrebe. Mr.sc. Giovana Armano, dr.med., spec. pedijatar, komentirala je: "Danas se preporučuju plastične bočice koje su sigurne od izlučivanja toksičnih supstanci (BPA- bisfenola A), ali također i staklene koje su nešto teže, trajnije i sigurnije od izlučivanja toksičnih supstanci". Svaki roditelj mora sam odlučiti što misli da je najbolje za njegovo dijete.

beba bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod izbora bočica treba obratiti pozornost i na veličinu same bočice te dude koja dolazi uz nju. Veličina bočice prilagođena je dobi djeteta, što je na njoj i jasno označeno. U dobi kada dijete može držati bočicu poželjno je kupiti bočicu koju samo može obuhvati ručicom. "Postoje bočice koje imaju cjevčice ili/i ventilne mehanizme koji služe da se bebe ne nagutaju zraka te smanjuju mogućnost pojave dojenačkih kolika. Zbog mehanizma cjevčica koji čuvaju da u bočicu ne uđu mjehurići zraka postoji mogućnost boljeg očuvanja hranjivih tvari jer sprečavaju mogućnost oksidacije (npr. vitamini C,A, E i lipidi). Također takve bočice ne propuštaju tekućinu kada beba ne sisa tako da ih beba može i baciti ili okrenutu na suprotnu stranu, a tekućina se neće proliti", savjetuje doktorica Armano. Također, morate pripaziti i na veličinu dudice koja ide na bočicu jer veličina rupice regulira ulazak hrane iz bočice u bebina usta i isto se kupuje po starosti bebe. Pri kupnji dudice za bočicu svakako se treba pridržavati uputa proizvođača. Dudice možete pronaći u nekoliko oblika. Svaka beba je posebna i nema pisanog pravila koja će duda najviše odgovarati vašoj bebi. Većina duda je napravljena od silikona i nemaju mirisa, ne gube čvrstoću i možete ih prati u perilici posuđa.

bočice, izdajanje Možda te zanima... Kako sterilizirati opremu za hranjenje bebe? Beba

Doktorica Giovana Armano objasnila je zašto je veličina dudice za bočicu bitna: "Prevelike rupice mogu kod bebica izazvati gutanje zraka pa bebice mogu imati dojenačke kolike, slabiji san, odbijanje sisanja i time i sveukupno slabiji napredak. S druge strane prevelika rupica na dudici može omogućiti da beba brže i halapljivije posisa sadržaj bočice. Takva beba za čas isprazni bočicu pa je roditelj sklon ponuditi još malo iz predostrožnosti da beba ne bude gladna što može utjecati na prekomjernu težinu bebe osobito ako se radi o umjetnoj prehrani."

Kako odabrati dudu varalicu?

Ako odlučite koristiti dudu varalicu, potražite čvrstu i anatomski oblikovanu. I dude varalice su danas većinom izrađene od silikona. Kod dojene djece nema potrebe za dudom ako se doji na zahtjev. Male bebe imaju jaku potrebu sisanja i zbog gladi i zbog utjehe i povezivanja s majkom. Ako ne možete ili ne želite dojiti, duda varalica može vam pomoći. "Ako majka ne doji, obično hrani bebu svaka dva, tri ili četiri sata. Ako je beba plačljiva ili nezadovoljna, a pod pretpostavkom da je suha i čista, da joj nije hladno ili vruće te da se mama pomazila s njom, može joj ponuditi dudicu varalicu", savjetuje pedijatrica Giovana Armano.

beba djevojčica duda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako beba ne prihvaća dudu varalicu, ne treba na njoj inzistirati. Možda će vam u početku život biti malo teži, ali nećete prolaziti muke odvikavanja od dude. Ima i beba koje su mali "ovisnici" od dudi i uvijek sa sobom morate nositi i par rezervnih duda u džepu. Kod takvih beba, u jednom trenutku treba početi malo-pomalo izbacivati dudu kako ne bi došlo do deformacija čeljusti. I još jedna važna stvar: čim se duda varalica ošteti, treba ju promijeniti. 

Možda te zanima... Duda varalica - razlozi za i protiv Beba

Kako duda varalica djeluje na zube?

"Duda varalica utječe na rast i razvoj čeljusti i zuba, pa je u tom smislu bolje ne koristiti je ili koristiti što manje. Duda može kod intenzivnog nošenja ili dugogodišnje upotrebe izazvati značajne promijene čeljusti i prave ortodontske anomalije", kaže  dr. dent. med. Ivana Cekić. Napominje da se kod odabira dude varalice treba paziti da je anatomskog oblika i nastojati je koristiti samo za nužne situacije. "Izbjegavajte umočiti dudu u zaslađene sokove ili hranu, kako bi spriječili nastanak karijesa mliječnih zubi, te je probajte što prije izbaciti iz djetetovog života, kako bi se spriječile ortodontske anomalije i krivi rast zuba i čeljusti".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.