Beba Dohrana 17. veljače 2016.

Treba li beba na adaptiranom mlijeku piti čaj ili vodu?

beba voda bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Morate li davati vodu ili čaj bebi na adaptiranom mlijeku, koliko često i zašto je bolje da beba pije iz žličice ili čaše nego iz bočice, odgovara nutricionistica Mirna Trumbetaš

Imam sina starog 5 mjeseci koji je na adaptiranom mlijeku od prvog dana jer nisam mogla dojiti. Rečeno nam je da mora piti tekućine pa mu dajemo čaj od komorača. Moje pitanje je, koliko tekućine je u redu dnevno da pije? U posljednje vrijeme jako puno slini, ima muke po zubićima pa mi je rečeno od drugih mama da mu je potrebno dosta tekućine zbog gubitka sline, a i dijete uvijek pije kad god mu ponudim tekućinu. Nikad je ne odbija i nikada ne prestaje sam piti dok mu ja ne uzmem bočicu. Kako uvijek mislim da je zaista žedan došlo je do toga da sada dnevno popije i do 4-5 dcl čaja. Je li to u redu, previše ili premalo? Nigdje nisam mogla pronaći informaciju koliko tekućine je potrebno pa se zato obraćam vama.  Možda je bitno reći da dnevno ima 6 obroka mlijeka s razmakom od 3 sata, s tim da spava od 23 do 8. Jede 165 ml (ponekad pojede cijelu količinu, ponekad ostavi 20-30-40 ml). Također, počeli smo s dohranom pa uz 6 obroka ima i jedan obrok kašice s tim da mu nakon sat vremena ponudim bočicu (100 ml) koju uredno pojede (ta bočica je uračunata u ovih 6 obroka). Je li ta količina mlijeka koju dnevno unese dovoljna? Ima 1-2 stolice sve su pelene uredno popiškane.

Prema danim podacima dijete lijepo napreduje što znači da dobiva optimalnu količinu hrane. Uostalom, da je gladan dao bi vam to do znanja, a kao što ste i sami napisali ne pojede svaki put istu količinu iz bočice što samo potvrđuje da djeca od početka znaju koliko im je dovoljno. Taj urođeni djetetov instinkt mi pokvarimo s godinama kad ih nutkamo ili tjeramo jesti više od onoga koliko oni mogu i hoće, jer po našoj procjeni nisu dovoljno pojeli pa im se nepotrebno širi želudac koji naravno traži više s vremenom. Što se tiče čaja, njemu je on zabava i utjeha, kao i djeci koja su dojena pa jedu svako malo. Zapravo zadovoljavaju svoju potrebu za bliskošću sa majkom

beba voda bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad govorimo o tekućini, onda mislimo na čistu vodu. Pedijatrijske preporuke su podvojene neki kažu da dijete koje je hranjeno formulom treba vodu, a neki ne, tako da vi trebate procijeniti za svoje dijete jer ga najbolje poznajete. Bilo bi dobro da mu vodu dajete na žličicu, a kada bude spremno u maloj čašici. Nema potrebe da nastavlja sa bočicom. Pogotovo ne stavljajte sokove ili zašećeren čaj u bočicu jer će na taj način stradati dječji zubići, a s vremenom će steći naviku za slatkim i potencijalno dobiti prekomjernu težinu. Kad ćete mu nuditi na taj način vodu vidjet ćete kolike su njegove stvarne potrebe za vodom. Predlažem da čaj od komorača (koji nije zaslađen) ostavite za neku situaciju kada se dijete umiruje i ono mu je potrebno baš iz tog razloga. 

Koliko mora jesti beba hranjena adaptiranim mlijekom?

Govorimo li o dohrani, dosta ste rano krenuli, no vjerojatno u dogovoru s pedijatrom. Kad dijete počne uzimati krutu hranu tada je svakako potrebna određena količina dodatne vode i tada nema dileme da djetetu treba ponuditi vodu jednako kao i kada dođu topli i vrući ljetni dani. Naravno da nakon dohrane nadopunite djetetu obrok sa mlijekom jer u fazi privikavanja na krutu hranu ne možemo očekivati da dijete pojede cijeli obrok, odnosno kada dođe do toga, pomalo mu smanjujte količinu ponuđenog mlijeka nakon obroka, a svakako po završetku obroka ponudite vodu na žličicu ili u čašici.

Kako kod djece nastaje karijes?

Dakle, moj prijedlog je da prema kalendaru dohrane uvodite krutu hranu, mliječna formula ide paralelno jer do šestog mjeseca se smatra da dijete treba biti samo na mlijeku, te kako primjećujete da dijete više jede krute hrane smanjujte količinu formule. Čaj za utjehu kada procijenite da je potreban, a voda na žličicu ili čašicu nakon obroka ili neke aktivnosti što ćete svakako u suradnji s djetetom najbolje procijeniti koliko mu je potrebno. Fiziološke potrebe stolice i mokrenja su ispunjene tako da nemate razloga za brigu. Uživajte!

Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.