Beba Zdravlje i njega bebe 31. siječnja 2019.

5 mitova o hranjenju na bočicu u koje ne trebaš vjerovati

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svijetu majčinstva vladaju mnoga mišljenja koja ti mogu otežati svakodnevni život. Donosimo činjenice o hranjenju bebe na bočicu koje će ti pomoći da razmisliš o nekim mitovima

Kad prvi put postaneš mama, postoji puno stvari koje trebaš naučiti. Kad još k tome dodaš borbu s mitovima kada je riječ o savjetima - dovoljno je da se osjećaš umorno. Puno je mitova u majčinstvu, ali i o bebama. To se također odnosi i na hranjenje na bočicu.

Koje činjenice točno trebaš znati o hranjenju na bočicu i adaptiranom mlijeku: 

1. Mit: bebi je dobra svaka bočica

Nisu sve bočice napravljene jednako. Mnogi roditelji osjećaju tjeskobu kad im se čini da njihovo dijete odbacuje bočice, što je posebno stresno ako se mama treba vratiti na posao. "Međutim, vrlo je važno dati bebi dovoljno vremena da se prilagodi na novu metodu", kaže Katie Ferraro, registrirana dijetetičarka i specijalistkinja za prehranu dojenčadi i profesorica na Sveučilišnu Kalifornija. "Mame koje doje i vraćaju se na posao trebaju bebi osigurati dva do četiri tjedna kako bi mogla eksperimentirati s bočicom", kaže Ferraro za Motherly.

Na što paziti kod izbora bočica i duda?

2. Mit: ili koristiš adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko

Često se govori kao da mora ekskluzivno bebu hraniti na samo jedan način. "U stvarnosti, mnoge bebe se hrane kombinirano - što znači da se koristi i majčino mlijeko i adaptirano mlijeko. Prednost ovog načina prehrana je da beba dobiva sve prednosti od majčinog mlijeka, a mama može djetetu osigurati dovoljno hrane kroz formulu", kaže Ferraro.

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Kombinirala sam dojenje i formulu' Roditelji

 

3. Mit: čišćenje bočica je veliki posao

Za roditelje koji žele da im život izgleda što jednostavnije, čišćenje bočica može izgledati kao veliki posao. U stvarnosti to nije tako kao što se čini. Današnje bočice se mogu prati u perilicama za posuđe, ali i postoje različite vrste sterilizatora za bočice koje roditeljima olakšavaju posao.

4. Mit: adaptirano mlijeko uzrokuje kolike

Često se misli da se grčevi pojačavaju kad bebe jede adaptirano mlijeko zbog dodatnog zraka koje dobiva zbog hranjenja na bočicu. Međutim, kod kolika je vrlo važno nastaviti održavati ritam hranjenja kao i spavanja. Danas postoje različite bočice na tržištu pa možeš provjeriti što je nabolje za tvoju bebu.

Možda te zanima... 4 stvari koje vjerojatno nisi znala o adaptiranom mlijeku Beba

5.  Mit: bočice su jedino što možeš koristiti prvu godinu

Naravno, bočice se koriste prvih šest mjeseci. Međutim, nakon toga bebe počinju koristiti šalicu. "Iako ne trebaju vodu ili dodatnu tekućinu u tom trenutku, to je prekretnica u hranjenju koja pomaže u dječjem razvoju, čak i kod razvoja govora", kaže Ferraro.

beba, hranjenje bočicom Možda te zanima... Savjeti za povezivanje s djetetom hranjenim na bočicu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.